En rätt som passar lika bra en onsdag som på nyårsafton.
Den här torskryggen är en riktig paradrätt hemma hos oss – enkel att tillaga men full av smak. Kombinationen av brynt smör, chili och ingefära lyfter fisken till nya höjder, och pak choien ger både friskhet och krispighet till rätten. Det vita vinet vi serverade till var verkligen pricken över i:et och har snabbt blivit en favorit här hemma.
Här kommer receptet <3
Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och pak choi (2 pers)
- 400 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
- 30 g Smör
- 2 tsk olja
- 1 tsk riven Ingefära
- 1 riven klyfta vitlök
- 1 msk Japansk Soja
- 2 Pak Choi
- 1,5 msk ostronsås
- 1 limefrukt
- 1,5 msk grovhackad sötmandel
- 0,5 finhackad chilifrukt
- 0,5 msk Sesamfrö
- Salt
Kålrotsmos
- Kålrot
- Mildamat 15% 3msk
- vitpeppar
- salt
Vin
- Dela fisken i två lagom bitar, lägg på en tallrik, och strö salt runt bitarna (håller bättre vid stekning). Låt det stå rumstempererad och torka av bitarna innan de skall tillagas.
- Bryn 30 g smör i en kastrull tills der doftar kola och blir gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal och sojan. Rör om och låt stå.
- Dela Pak Choin i två delar och stek på hög värme. Någon minut på var sida och när de är klara, dra av från plattan och häll på ostronsåsen.
- Stek torskryggarna i olja med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pressa över limesaft.
- Lägg upp torsken på tallrikar med Pak Choi. Skeda över den brynta smörblandningen. Strö över mandel, finhackad chili och sesamfrö.
- Till detta serverade jag även en mos på kålrot som jag skalar, delar och kokar i varmt vatten. När bitarna mjuknat så mixade/pressade jag dem och hällde i lite milda ma , vitpeppar och salt. Vispa till mos och placera detta som en bädd, under fisken, på tallriken. Det går dock även bra med ris eller pressad potatis om man föredrar det.