Piglördag & Filoknyten, rapsgris och lakritspannacotta – Den perfekta piglördagsmenyn

Godmorgon….

Kan säga att det var rätt jobbigt att gå upp i morse. Knappt fem timmars sömn och två barn som vaknat o stojat om varannat. Men en stor kopp kaffe och kokt ägg i magen så känner jag mig redo för årets första arbetsdag (dock inte på hemmaplan)

Jag har ont och är  svullen i halsen och tjejerna har åkt på ngn sorts ögoninflammation och vet fortfarande inte om det är molusker eller vattenkoppor. Men hmm nu är det mer dämpat och inte blivit mer. Frågan är om det är ngt förkylnings utslag. M ska ta och  ringa VC idag samt dagis, så får vi se vad som händer. Ingen jätte bra start på första dagen om man säger så. Och sen är det ju så synd om de små…

Ville bara komma in och önska er en fin Onsdag eller som jag säger piglördag och dela mig av en jätte god tre rätters som passar perfekt som en dag som denna 🙂

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin jag delade i bitar 10 g per knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Grillad rapsgris med palsternackskaka,vaxbönor,tryffelchampinjoner och rödvinsås.

4-5 personer, 9sp per portion

  • Karré av raspgris
  • Färska champinjoner
  • Vaxbönor
  • Tryffelolja
  • Salt & Peppar
  • 4 dl Matlagninsgrädde 4%
  • Palsternacka 900g
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 2 tsk smör
  • Harissa

Rödvinsåsen
Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

Palsternackskaka
Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med  kryddor. Blanda grädde och palsternacka och lägg i en avlång form. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. När den är klar skiva upp denna i lagom bitar vid servering.

HarissaKarré
Masera in harissa kryddan och låt den stå tills det är dags att grilla den. Tänk på att det är bara några minuter på varje sida då den blir klar rätt snabbt.

Tryffelchampinjoner
Skiva champinjonerna. Stek på svag värme. när de är klara så häll över några droppar av tryffelolja.

Lakritspannacota

4 personer 3sp eller 2 st stora 6 sp p/p

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, hälls lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Dryck

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres Nr 7610

Fantatsisk god cava. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel.lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Governo Rosso Toscano , 2016 Nr 72526

Governo Rosso Toscano La Bestia är sangiovese den dominerande druvan tillsammans med torkade colorino-druvor. Vinet har en kraftig och koncentrerad smak med inslag av kryddor, choklad och solmogna mörka körsbär. Passar utmärkt till kraftigare kötträtter av lamm, nöt eller vilt, men även till en ost- och charktallrik.

 

Amen va f*n

Vaknar upp till prickar, eller ja vad det nu är?! M kom med Adele i morse och sa – kolla här hon har utslag. Hmm kikade på henne och mycket riktigt. Prickar, utslag vad det nu är. Kollade på Eden oxå och fasiken samma där. Så nu står vi mellan mollusker eller vattenkoppor (tror vi) Om det är mollusker och dom är pigga och glada så innebär det dagis, vattenkoppor innebär EJ dagis.

Eden har haft lite otur sen julas med förstoppning, kass med maten och sedan höstblåsor i munnen så hon har inte återhämtat riktigt. Och nu detta?  Så nu somnade lilla E  precis i min famn så vi får se hur detta utdagas under dagen.

Men en glädjande nyhet är att idag så kom paketet. Stora spegeln från House Doctor! Och ja en riktig kvinna reder sig själv – som min mamma alltid säger. Så himla glad att vi har fått vår styrka och envishet från mamma. Ingen som sätter sig på oss och vi klarar faktiskt det mesta själva. Kan man så vill man, eller hur?! 🙂 Och min dotter är likadan♥️

Spegeln kom som sagt idag och jag packade upp den, stor och rund – Walls spegel på 110 cm.

Ner med tavlan som hängde där, älskar dock tavlan så den fick en ny plats i hallen. Faktiskt min svärfar som gjort den, fantastisk konstnär ni hittar honom här

Så nu sitter spegeln på plats och den passar så bra in här♥️

Rotfruktscrisp och kyckling med paprikasås

Har faktiskt inte sett denna peston innan, men oj vad god den är! Detta är nästan ett måste att ha i kylen alltid hemma.

Igår så slickade M tallriken (det får man göra i slutet sällskap;) så betygen var nog högt, haha.

Till 2 personer (8sp p/p

Rotfruktscrisp 3sp

  • 1 sötpotatis ca 130g
  • 1 st kålrot (jag hade en halv stor hemma)
  • 1 tsk olja
  • 1,5tsk timjan (torkad)

Jag använde en Grönsaksskärare för att få grönsakernas utseende. Lägg allt i en skål, häll på lite olja,salt och timjan. blanda om, lägg på en plåt. 220g ca 20 min. (Jag stekte rotfrukterna några minuter i slutet på stekpannan för att få lite mer krispighet)

Paprikasåsen 5sp

  • 1,5 dl Milda mat 4%
  • 3 tsk paprika pesto (60g)
  • 40g Fontana eko kalamon oliver
  • salt

Tillsätt paprikapesto och grädde i kastrull. Sänk värmen och sjud några minuter. Rör i oliverna och smaka av med salt och peppar.

Till det serverade jag kyckling som jag hade lagt in en liten marinad med olja,salt och stark paprikakrydda.

Godaste peston
Ungsgrillad kycklingfilé

Tillbehör – Rotfruktsmos

Detta brukar jag att göra i stället för vanligt mos, perfekt till grillat kött,kyckling eller grillad korv. Igår hade jag det till köttfärslimpan.

5 personer 2 sp p/p

  • 1 st apelsin
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 st sötpotatis ca 270g
  • 3 st morötter
  • 150 g kålrot
  • 3 st normalstora palsternackor
  • 150 g rotselleri
  • 1/2 dl matlagningsgrädde 15%
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 st färsk ingefära (riven 1 msk)
  1. Skala och skär potatis och rotfrukter i mindre bitar. Koka till dom blir mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
  2. Vispa ihop till ett mos häll i matlagningsgrädde, riven ingefära,1/2 riven apelsinskal samt saften av en hel apelsin. Smaka av med salt och peppar.

Måndag

Förkylning på g och har smått känningar att det är en halsfluss. Och det hoppas jag verkligen inte, nu när jag kommit igång med träningen och ledigheten är över. Dock så är jag ledig i två dagar till så jag får passa på att kurera mig.

Helgen gick i rackans fart, men vi hann med att njuta i solen,sköna promenader och träning. Sonen spelade i Nyårssaluten, duktiga killar och en duktig son till målvakt.

Sitter och väntar på en leverans från DHL men ser nog inte ut som att den kommer idag 🙁 Jag har beställt en spegel från House Doctor, en rund spegel till vardagsrummet.

Nu ska jag lägga ifrån mig datorn och fortsätta se filmen med kidsen här  en klar favorit hos dom, –The Son of Bigfoot.

Saga med sina systrar<3

Bonussonen med Adele

Palsternacksgratäng med grillad pepparbiff,picklad rödlök och chillisås.

Godmorgon på er.
Igår vart jag så sugen på grillat och en smarrig potatisgratäng, men vi vet alla att potatisgratäng är ju inte så jätte ”nyttigt” Men jag gjorde en som var lika god om inte godare.

Receptet är till 2 personer, 8sp p/p – bara att dubbla om det är till fler.

  • 4 st vitlökar
  • 1 st scharlottenlök
  • 4 st palsternacka
  • 2 st Pepparbiffar ca 300g
  • 1 tsk smör
  • 2 msk riven ost 12%
  • 1,5 dl Milda mat 4%
  • 1/2 tsk olja till formen
  • salt
  • peppar
  1. Skala och skiva palsternackan (jag använde en mandolin)  Koka upp vatten och salt koka palsternackorna ca 5 minuter. Låt dem rinna av. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form (eller i 2 mindre formar).
  2. Skala löken och pressa ner vitlöken  i stekpannan, stek på svag värme så lök/vitlök får fin färg.
  3. Häll över grädden i skåla lägg i den stekta löken samt vitlöken. Rör om.
  4. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera i  220º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10-20 minuter.
  5. Stek biffarna tills dom är klara. Jag förstekte mina sen la jag dom på grillen så de fick en fin grillyta.

Som tillbehör hade jag picklad rödlök,sallad och såsen Creme fraiche lätt paprika/chilli

Gratängen går lätt att förbereda under dagen, bara att lägga folie över och ställ i kylen innan de ska in i ugnen.

Timjan- och citronpanerad fläskfilé med rostade grönsaker

Så god middag som uppskattades av barnen. Kanske blir er middag ikväll?

4 sp p/p – Till 4 portioner

  • Fläskfilé 500g
  • 1st Zucchini
  • 2st Paprika
  • 1 msk Rapsolja
  • Sparris
  • 1dl Panko ströbröd
  • 1 Citron
  • Färsk timjan
  • 1st Ägg
  • Persilja Färsk
  • salt
  • peppar
  • 1 polkabeta
  • Lätt Creme Fraiche Paprika & Chilli ( som sås till maten, räkna extra sp på detta)
Skiva fläskfilé, täck med bakplåtspapper och banka ut skivorna försiktigt.
Skiva zucchini och strimla paprika. Skala polkabetan och gör som skivor. Hetta upp en panna med hälften av oljan och stek zucchini, paprika och sparris när det är nästan färdig så slänger du i polkabetan.
Blanda ihop panko med rivet skal från citron, hackad timjan, salt och peppar. Vispa upp ägg i en separat skål. Doppa fläskfilé i ägg och sedan panko. Stek i resterande olja.
Pressa ner citronsaft i grönsaksfräset och strö över hackad persilja.

Fredagsfeeling & Edblad

Tröttheten bara slog till som en käftsmäll. Satte klockan jätte tidigt för jag tänkte en kaffestund med mig själv, men jag tror jag lyckades snooza minst 5ggr.  Men upp kom jag och sen iväg till jobb och fixa lite grejor lite snabbt. Nästa vecka börjar allvaret och då är det tidiga morgnar igen, jag lär väl somna på soffan på kvällarna.

Iallafall så åkte vi till Filmstaden efter och vi hade bokat Alfon med minisarna. Perfekt längd på bara 40 min sedan blev det kli i benen (märkligt egentligen för när vi bilar till Spanien är det aldrig problem;) Men filmen var kanske tradig, ja vem vet. Men vi hade en mysig stund tillsammans.

Sedan så hade  jag bokat in träning, och det är så skönt när man väl tar sig dit och gör det. Så nu sitter jag här efter en timme på bandet och lite övningar. Jag måste försöka få in träningarna mer frekvent nästa vecka, men det får jag fundera ut hur jag ska lägga upp det schemat.

Fredagsdrinkem blev Amaretto Sour och barnen hade önskat sig tacos 🙂

Ett tips till er är att Edblad har just nu en del rea och det innebar att jag klickade hem två ringar och ett par örhänge. Gillar deras enkelhet samt att dom har bra priser. Tyvärr så får jag skicka tillbaka ena ringen, Leah Steel ring. Den var absolut inte alls sig lik som på bilden. Synd då ringen var så fin på bild.

En annan sak som jag sitter och funderar på är att jag ska snart köpa nya sända till tjejerna, och då är frågan vad?? Varsin säng? Eller en våningsäng? Är lite smått allergisk mot just våningsäng, men sen samtidigt väldigt smidigt när rummet inte är så stort! Jag hittade en säng från Mio, som har en bredare säng nedtill och mindre upptill. Många som har just tvillingar gjort så att båda delar säng nedtill och när de bli äldre så delar dom på sig och en flyttar upp. Eller att jag då som har en vandrande nattbarn får sova där nere och den som sover hela natten får sova där uppe. Hmm måste klura på detta. Har ni några tips annars?

Sängen Nils från Mio
Kycklingfärs på salladsbädd

Scroll to top