Fläskfilé med kålrotssallad och soltorkade tomater

Fredag och bästa dagen på veckan eller hur? Ni kanske inte har kommit på vad ni ska äta ikväll? Här kommer mitt recept på fläskfilé med kålrotssallad. Jag lagade det igår och det var så gott, jag ville inte att det skulle ta slut 🙂

Fläskfilé med kålrotssallad och soltorkade tomater
2 personer 7 sp p/p

  • Fläskfilé (10-12 skivor
  • 1 påse kålrots & svartkål
  • 1 tsk olja
  • 2 dl milda 4%
  • 1/2 dl vatten
  • salt
  • peppar
  • Chilipeppar ”Chipotle (krydda)
  • 1 buljong (kött)
  • 1/2 dl soltorkade tomater strimlade
  • Fontana Grillad Röd Paprika (1 st stor, strimla den i bitar)
  • 10st Oliver

Finputsa fläskfilén. Dela filén i bitar. Stek den tills den får en fin yta. Krydda och häll på grädden, vatten och buljongen. Låt puttra i fem min. Tillsätt paprikan.

Kålrot/svartkål kan man steka om man vill. Men jag åt den kall och  rå, godare så. Servera med oliver och soltorkade tomater.

Tryffel och svamprisotto

Ni som följer mig vet ju om att jag är en tryffel-lover! Och risotto, vem älskar inte det liksom? Så här har ni ett recept på en av mina favoriter.

Tryffel och svamprisotto
4 personer 9sp p/p

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk tryffel (antingen i riset eller ringla över din portion)
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl matlagningsvin
  • 200 g champinjoner
  • 1 tsk smör
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ruccola till servering
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en  kastrull utan att det får färg.
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.  Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.

Boende, kalas och allmänt snurrig

Äntligen så är boendet på resan ner bokat, tjoho! Det blev Cambrils, och vi har faktiskt bott där 2017. Det är ca 23 timmar dit, så det blir en lång resa men det kommer att gå så bra, vi har gjort det förut. Efter det så är det ca 4-5 timmar till Cabo Roig, då är vi där på eftermiddagen, och det är rätt skönt att komma vid den tiden. Då hinner man packa upp och dra iväg och handla lite och fylla kylen och frysen. Hotellet i Cambrils är ett 4-stjärnigt och ligger vid stranden. Riktigt fint och vi vet att frukosten är topp! Har jag sagt att jag längtar?!

Man blir så vilsen i dagarna, alla fall just nu. Huvudet känns som att det matas med massa saker hela tiden och man vet varken ut eller in. Men det är ju så livet är. Gäller bara att komma ihåg att andas mellan gångerna och inte låta människor styra över en. Men just nu snurrar huvudet. Därav ska det bli skönt med avstickare/semestrar och massa roliga saker inplanerat framöver. Gäller att fylla upp med lite. Då slipper den här kalla tradiga perioden kännas som en evighet. Men jag berättar mer när det börjar närma sig, så håll ut.

Shit, helt plötsligt kom jag ju på att det är Mars månad och det innebär bl.a att minisarna blir 3 år, faktiskt nästa fredag. det blir ett ”Anna & Elsa” kalas  det är deras nya favoriter. Så jag hittade lite Frost grejor som de ska få i present sen så blir det varsin cykel och lite pyssel. 3 år och dom pratar massor, dom sjunger, dom snackar engelska, dom dansar, dom har humor. Helt fantastiska helt enkelt..

Tjejernas 1-års kalas

Tjejernas 2-års kalas
Hotellet i Cambrils

Skönaste Lördagen & test av Smakbox!

Första lördagen på länge där jag fortfarande sitter i pyjamas och hela familjen är hemma och samlade. Jag ligger på soffan och har satt på Youtube random med Enrique Iglesias. Gud vad jag älskar dagar som dessa…

I eftermiddag så ska jag och M på en invigning i stan, en ny restaurang i stan som har öppnat. Spännande med nya koncept.
Sen blir det en kväll på stan med finaste vännen. Bokat bord på en restaurang och ska bli så himla kul att ses.

Åhh kan äntligen berätta att vi ska till vårt älskade Cabo Roig igen. Längtar så enormt mycket, och det ska bli så underbart att kunna få koppla av från allt och bara vara.  Koppla av vid strand och pool och inte titta på klockan, guld. Det som är ”nytt” på resan är att syrran med familj ska haka på. Deras första bilsemester igenom Europa. Så vi har hyrt varsitt hus på samma gata, 600meter till stranden och bara några meter från the strip, det kan inte bli bättre. Så redan nu börjar planeringen lite smått, mitt lilla anteckningsbok (via Iphone) kommer fyllas på sakta men säkert 🙂

Hämtade hem smakboxen idag, massa gottigheter i den, ja en del godis men det blev barnen glada av. Men spännande med pizzamjölet.

Jag testade fullkornsknäcket i morse och den kommer jag köra med i fortsättningen istället för minirut som jag har ätit. 2sp för två stycken.  Så morgonens frukost gick bara på 3 sp.

Nu ska jag krya ner och mysa med mini tjejerna innan duschen ropar. Ni får ha en trevlig lördag.
Kramar

Chorizo Chipotle med rotfruktsmix

Har ni testat denna korven? Riktigt god och smakrik. Lägger absolut 5 sp på en sådan. Till det så stekte jag upp en påse rotfruktsmix. Vill man ha sås till så är lätt creme fraiche paprika & chilli så gott till.

Chorizo Chipotle med rotfruktsmix
2 personer 13sp p/p

  • 1 tsk olja
  • 1 påse rotfruktsmix 450g
  • 4 st Ica Selection Chorizo Hot Chipotle korv

Stek korven samt rotfruktsmixen. Servera med creme fraiche (räkna sp på det)

Krämig kycklingpasta med bacon.

Krämig kycklingpasta med bacon.
5 personer 8sp p/p

  • 1/2 påse salladslök
  • 1 /2 dl  soltorkade strimlade tomater
  • 250 g broccolimix
  • 1 förp klippt kalkon bacon
  • 3 dl mildamat 15%
  • salt
  • peppar
  • 1 frp bönpasta
  • 5 st kycklingfilé
Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan. Följ anvisningen på paketet.
Ansa och skiva salladslöken.
Stek baconet  i en stekpanna.  Vänd ner salladslöken och fräs någon minut. Lägg på en tallrik sidan om. Strimla kycklingen och stek den tills den blir klar. Häll i brocolimixen, stek upp. Häll i, bacon och salladslöken. Häll i grädden,tomater och pastan i pannan. Låt det bli varmt. Smaka ev av med salt och peppar.

Spanien är utsett till det hälsosammaste landet att leva i

Den allmänt erkända listan Bloomberg Healthiest Country Index över världens sundaste länder rankar Spanien som nummer ett bland 169 undersökta länder. Scrollar man vidare i texten så inser man, rätt snart, varför jag och familjen väljer att återvända, år efter år till Costa Blanca-kusten. Och snart är det dags igen…

Vi skriver snart Mars vilket innebär att det bara är drygt tre månader innan sommaren är här. Ni som följer bloggen vet att vi brukar bila, genom Europa, och ner till Spanien där vi har vår lilla pärla i form av Cabo Roig. Och snart är det dags igen. Nu kvarstår bara den lilla, men ack så viktiga frågan, var vi ska bo detta året. Huset vi brukar hyra gick ut till försäljning (Ja, vi gjorde en framstöt men kom inte överens) och har fått nya ägare och därmed blir det slutet på vårt boende i just det huset. Men vi har en del uppslag att gå på och denna gången verkar vi bli ett större gäng då även syrran blivit sugen på att dra ner med familjen. Med andra ord så står vi inför utmaningen att hitta ett hus för 9-10 personer vilket inte alltid är det lättaste. Så har ni några bra uppslag, eller kontakter, tveka inte att höra av er. Vi kan ju området väl och vet var vi vill bo så det är ju ett litet begränsat letande men även en rolig utmaning. Allt lär vara spikat inom någon vecka och då lovar jag att uppdatera er om vart det bär av.

Jaha, tänker ni – varför ständigt detta Spanien? Ja, det var därför jag blev så glad när jag läste rapporten som publicerades i Svenska Magasinet. När ett barn föds i Spanien så har barnet den högsta förväntade livslängden bland alla EU-länder. Att det fantastiska klimatet med mycket sol och värme gör sitt är en självklarhet. Men Bloomberg-indexet understryker även effekterna av det spanska folkhälsosystemet och de spanska matvanorna. Och ni vet ju att just mat ligger mig väldigt varm om hjärtat. Enligt en studie som har letts av ”University of Navarre Medical School” så har den traditionella medelhavsdieten kompletterad med extra-virgin olivolja eller nötter en större positiv påverkan på hjärt-kärlsjukdomar än de som bara har fått kost med reducerad fetthalt. Nu väntar vi bara på att det skall komma en rapport om att Cava utsetts till ”livets vatten” så är hela min kostcirkel komplett och helrätt.

Vad har ni själv för planer i sommar?

Kräftor i kokosmjölk med koriander

Igår så orkade ingen av oss stå och lägga ner större ”jobb” på maten. Sådana dagar har man ibland. Så då vill jag tipsa om denna 🙂

Kräftor i kokosmjölk med koriander 4 personer (mindre portioner) utan ris 5sp med ris 9sp

  • 2 port ris
  • 340-400 g kräftstjärtar i lake
  • 1 förp sockerärtor
  • 1 påse pineapple thai kryddmix (à 30 g) (3sp)
  • 400 ml kokosmjölk lätt
  • 1 burk minimajs
  • 1/2 kruka koriander
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Ansa och skär sockerärtorna.
Koka upp kryddmixen i kokosmjölken i en gryta. Lägg i sockerärter och majs. Låt koka i 3 minuter.
Rör i kräftorna i grytan och låt det bli varmt. De ska inte koka, då blir kräftorna sega. Hacka koriandern.
Servera grytan med ris och strö över koriander.

Scroll to top