Torskrygg med jordärtskockspuré och rotfruktschips

Fått så många frågor om receptet på maten som vi åt i Fredags så här kommer receptet 🙂

Torskrygg med jordärtskockspuré och rotfruktschips
4 personer  11sp p/p utan chipsen –
(svårt att få till sp då det är bara några få man strör över. Vill man räkna dom så är det lättast att väga)

  • 600g torskrygg
  • 3 msk smör
  • 2 tsk olja
  • 1 citron (pressad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 150 g edamerbönor
  • rucola
  • machesallad
  • forellrom
  • 2 dl rotfruktschips

Pure

  • 500 g potatais
  • 500g jordärtskockor
  • 0,5 vispgrädde
  • 0,5dl mjölk 1,5%
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Skala potatis och skockor och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten, koka dem mjuka under lock.Häll av vattnet och låt ånga av. Tillsätt grädde, mjölk och  1 msk smör och mixa slätt med mixerstav.  Krydda med salt och peppar. Håll varmt.

Sätt ugnen på 150°. Lägg fisken i en ugnssäker form med 2 tsk olja Pressa över citronsaft och krydda med salt och peppar.Tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 15 min.

Bryn 3 msk smör i en stekpanna tills det doftar nötigt och slutar skumma. Ta ut fisken och häll det brynta smöret över den.

Tillaga bönorna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda dem med smöret i formen.

Fördela purén på tallrikar och lägg på fisken. Strö över bönor, machesallad och rucola. Ringla över smöret, klicka rom runt. Toppa med chips.

Smaklig måltid 🙂

Denna rätt kan du få ner pointsen på, du kan byta ut potatis mot palsternacka, använda milda mat 4 el 15%. Du kan modifiera den lite som du själv vill.

 

Bjuder på lite bildgodis från piglördagen i Onsdagen – Kan leva på ost & chark

Grillad kyckling med mangosalsa och couscousfyllda salladsblad

Så fräsch och så gott!

Grillad kyckling med mangosalsa och couscousfyllda salladsblad
4 personer 5sp/p

  • 1/2 msk fänkålsfrö
  • 1/2 msk anchochilipulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 600 g kycklingfilé
  •  couscous (ca 2dl per /person
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 cosmopolitansallad

Mangosalsa

  • 1 mogen mango
  • 4 salladslökar
  • 1 gurka
  • 1 röd chili
  • 1 kruka koriander
  • 2 lime ca 3 msk saft
  • 1 msk olivolja
  • salt
Mortla fänkålsfröna och blanda dem med resten av kryddorna. Blanda kryddorna ordentligt med kycklingfiléerna. Grilla kycklingen på direkt värme så den får fin färg och sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 72°C. Låt kycklingen vila ca 5 minuter efter den har blivit färdig.
Koka couscous enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med buljongtärningen.
Skala, skär bort kärnan och tärna mangon. Ansa och strimla salladslökarna fint. Dela och kärna ur gurkan och chilin, tärna gurkan och hacka chilin fint. Skär koriandern grovt. Pressa saften ur limen. Blanda mango och grönsaker med limesaft, olivolja och koriander. Smaka av med salt.
Plocka av salladsbladen. Lägg couscousen i salladsbladen. Skiva kycklingen och lägg den på couscousen. Toppa med salsan.
Smaklig måltid 🙂

Hej där Augusti.. 

Tänk att vi redan har gått in i Augusti månad, var väl inte riktigt redo för det, vill ju ha mer ”sommar”. Men ska inte klaga, jag har ju faktiskt varit i Spanien över 1 månad och sen har vi haft fint väder här hemma med. Men tanken att vi går mot mörkare tider och kallare månader får mig att rygga tillbaka lite.

Har faktiskt en inplanerad resa nu i September, blir 6 dagar i Fuengirola. Underbart! Egentid med M och vi ska se bla Rasmus Seebarch som ska ha sin sommaravslutning på slottet Castillo Sohail – kommer bli magiskt. Fick detta av M när vi firade vår bröllopsdag.

Denna veckan börjar allvaret igen, ja för mig och twinsen, de stora har typ två veckor på sommarlovet kvar. Men för oss är det jobb och förskola. Det ska bli skönt med rutiner igen, normal tid för läggning, iofs så har minisarna haft det det är dom stora som har helt vänt på dygnet! Maten, ojoj ska bli skönt att planera och laga mat igen. Man har ju lagt på sig en hel del sommarkilon, men stör mig inte så jätte mycket på det. Jag har njutit av varje tugga och dryck 🙂 Men hade varit kul att få plats i mina gamla kläder igen. Haha någon som känner igen sig?

Det har blivit grillat, ätit gott borta, fotbollstuneringar,restaurangbesök,slapp vid poolen ja allt det där som är balsam för själen.

Har ni haft en bra semester?

Curry & köttfärssoppa

Curry & köttfärssoppa – 5 personer
8 sp p/p

  • 400 ml kokosmjölk lätt
  • 3 dl vatten
  • salt och svartpeppar
  • 1 kruka koriander
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1/2 förp stjälkselleri
  • 2 morötter
  • 2 msk olja
  • ca 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • 400 g krossade tomater
Skala och hacka löken. Dela, och finhacka paprikan. Skala och finhacka ingefäran.
Strimla sellerin. Skala och skiva morötterna. Fräs lök, paprika och ingefära i oljan i en gryta.
Tillsätt färs, curry och spiskummin. Stek tills färsen fått lite färg.
Rör ner selleri, morötter, krossade tomater, kokosmjölk och vatten. Krydda med salt och peppar.  Låt koka under lock ca 20 minuter.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Späd soppan med vatten om den känns för tjock (den ska vara ungefär som en gryta/gulasch).
Servera med koriander. Och jag klickade sedan i grekisk yoghurt 10%
Nomnomnom

Biffcurry med lime och cashewnötter

Biffcurry med lime och cashewnötter
4 portioner 13 sp p/p (utan ris 9sp)

  • 4 port ris
  • 150 g edamamebönor
  • 3 salladslökar
  • 1 msk ingefära
  • 1 tsk olja
  • ca 500 g strimlad ryggbiff
  • 1 msk röd currypasta
  • 400 ml kokosmjölk lätt
  • salt och peppar
  • 1 lime
  • 50 g cashewnötter
  • kvisttomater
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Strimla salladslöken. Skala och riv ingefäran.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet.
Tillsätt ingefära och currypasta och fräs någon minut. Häll på kokosmjölken och låt sjuda någon minut.
Låt tomaterna vara i ugnen på 175 grader i ca 15 min el tills de blir färdiga.
Tillsätt bönorna och salladslök i pannan. Smaka av med salt, peppar och pressad limesaft.
Strö över nötterna och lägg tomaterna ovanpå

Snurror med fikon, getost och rostade valnötter

Alltså dessa är ju bara sååå goda. De kommer vara ett måste till nästa bjudning eller plock här hemma. Receptet kommer från Louise, och många av er frågade om receptet så här kommer det 🙂

  • 1 frp smördeg
  • Fikonmarmelad
  • Getost (märke Kolibrie)
  • Rostade valnötter
  • Flingsalt
  • 1ägg

Bre marmeladen på smördegen, smula över getost, hacka nötterna, strö över flingsalt, rulla ihop som en längd med kanelbullar och skär ca 3-4 cm snurror. Pensla med uppvispat ägg, in i ugnen på 175 grader varmluft, ca 15-20 min! 

Bildbomb från helgen

Ny vecka igen och den andra som var fick i världens hast.. Suger ut av de sista dagarna i julimånad för snart så går vi in i Augusti.

Känner ni som jag att det ska bli skönt med lite rutiner igen? Visst älskar man slappandet, men jag mår bättre med lite rutiner.

Nä nu bjuder på en liten bildbomb från veckans/ helgens aktiviteter samt mamma födelsedag som var i fredags 🙂

Ha en fin måndag på er!

Tilla mammas födelsedagsmiddag bjöd vi först på – Moule marinière

Till varmrätt – Torskrygg med jordärtskockspuré, brynt smör, rom och rödbetschips

Husrenoveringen del 1

Hej!

Har fått en hel del frågor om vår renovering så här kommer lite svar på just dom frågorna:)

Poolen/renovering’Vad har ni gjort?
Förra sommarens extrema värme, i kombination med vattningsförbud och att vi var utomlands, tog väldigt hårt på vår trädgård. Gräsmattorna torkade ut och så även en del av en stor häck. Dessa kommer, troligtvis, aldrig återhämta sig och därför tog vi beslutet att ta ett rejält omtag om vår utemiljö. Vi har valt att plocka bort 95% av grönytorna och dessutom rama in hela tomten med ett staket. Sedan tidigare så har vi ju haft ett åretrunt spa men i samband med att vi byggde om så valde vi även att bygga in en pool på tomten

Hur byggde ni poolen?
Vi valde en enklare lösning genom att köpa en ovanjord pool som vi, till viss del, grävde ner och byggde in. Tipset fick vi efter att jag sett ett instagraminlägg för något år sedan då en familj gjort just så och det verkar vara en riktigt bra lösning om du är sugen på pool men inte vill lägga 2-300 000 som en ”riktigt” pool skulle kosta. Men underarbetet är viktigt vad avser grävning, dränering, sättsand, bottenplattor osv. Tanken är ju att detta skall hålla i många år framöver så bra om man göra det så noggrant som det bara går. Kollade upp om där fanns nåra ledningar som gick precis där, vilket typ av jord som skulle grävas bort osv. Allt för att minimera att man åker på några oväntade överraskningar under resans gång. Förabetet är A-O

Staketet? Vi har eget designat staketsom är framför häcken.Så himlanöjd med den lösningen. Anledningtill att vi byggde ett staket bla var att delar av häckendog förra året i hettan vi hadei somras.

Hur rengör ni poolen?
Som vilken pool som dvs rengör filter, använder klor, medel för algbildning osv. Detta är ju vår första sommar med pool så det är lite pysslande varje dag med att mäta PH-värde, rengöra osv. Vi lär oss under resans gång och det tar ett litet tag men sen blir det rutin och det mesta sitter. Tyvärr har vi inte hunnit införskaffa något plasttäcke (som göra att poolen håller värmen med hjälpa av solen osv) men det kommer under nästa vecka och då lär den bli lite varmare än vad den är idag. Men med 23-24 grader i luften så är det himla svalkande med en pool som ändå håller en 17-18 grader

Filter?
När vi köpte poolen så medföljer även en pump. Dock märker vi redan nu att den känns lite klen så troligtvis kommer vi byta till en lite kraftigare sandpump. Om det blir i år eller vi skiftar detta till nästa år återstår att se

Dammsuga?
Då vi var i Spanien när poolen färdigställdes så fick det bli ett snabbt/billigt inköp av ett poolkit. Hittills funkar det och vi dammsuger poolen, med hjälp av trädgårdsslangen, dagligen och där har vi klarat oss rätt bra. Självklart skulle man gärna vilja ha en robot som går på botten men där är vi tveksamma om våra duk klarar en sådan. Men lägger du bara en 10-20 minuter varje dag så får du bort det mesta och när väl pooltäcket kommer på plats så blir det troligtvis ännu mindre problem.

Hur gör ni till vintern?
Tanken är att vi tömmer ner vattnet en 50 cm under ventilerna så att de inte riskerar att frysa och förstöras. Hellre tömma mer än mindre då man även bör ta höjd för ev regnvatten. Sen är tanken att täcka över poolen med en lite kraftigare presenning så ska nog detta gå bra. När badsäsongen sen kommer så chockklorar du poolen och fyller upp den igen. Sen ska du kunna bada som i vilken pool som…

Hur stor är den?
Ca 2,50 bred och 5,50 lång. Djupet ligger på ca 1,30 vilket gör den perfekt för barnen att bada i. Det kan låta lite klent men som ni ser på bilderna så är den alldeles tillräcklig även för oss vuxna

Är det en bra investering?
Det hoppas jag! Svårt att avgöra då det är första sommaren som vi har den men sköter man bara den så bör den kunna hålla i många år framöver. Sen handlar ju mycket om vädret i Sverige. Får vi en riktigt fin sommar så är det välinvesterade pengar men kommer vi tillbaka till de somrarna som vi hade för några år sedan så hade jag nog heller lagt pengarna på ett utespa där du kan bada året om utan att fundera på väder och vind. Vi har även ett utespa och det använder vi flitigt under hela året.

Vad blir ert nästa renovering?
Jag har väl en tanke om att fräscha upp vårt sovrum. Men sen är där alltid lite småpill med målning osv. Bor du i hus finns där alltid något som du behöver/vill förändra så vi får se vad vi går på näst. Just ju så hoppas jag på en varm och lång sommar så att jag får njuta av vår nya utemiljö så länge som möjligt

Scroll to top