Räknar ner mot värmen

Så nu är takboxen på plats och vi lämnar Sverige i övermorgon. Och det ska bli så otroligt skönt för jag e så förbannat trött på regn och rusk och 14 grader. I Spanien väntar 30+ och det ska bli riktigt härligt och det behövs.

Jag har passat på att göra ärenden idag bla handlat och fyllt upp kyl och frys till dottern som ska bo i huset ett tag, sen kommer även hon ner. Härligt med hela familjen samlad.

I morn ska vi köpa det sista för resan, sen är det packning som gäller. Har säkert packat med mig för mycket men så är det alltid haha.

Han med lite teater förra veckan, Nötter som spelas upp på vackra Fredriksdalsteatern. Är ni i Helsingborg, så är tips att besöka parken.

Nu ska vi se Snuten i Hollywood Axel F på Netflix. Har ni sett?

Chèvre Chaud

Man är så vilsen dessa dagar och vet knappt vilken dag det är haha.

Men som sagt är piglördag, lilllördag – Onsdag. Ni som vet ni vet …. att jag ÄLSKAR getost. Så idag blev det Chèvre Chaud.

Här kommer receptet

  • Lingongrova eller surdegsbaguette
  • chèvre
  • rödbetor (hela som du skivar upp)
  • 150 g rostade valnötter
  • 4 ½ msk olivolja
  • 1 ½ msk rödvinsvinäger
  • 4 ½ msk honung
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 250 g mixsallad

Sätt ugnen på högsta värmen med grilleffekt. Skiva baguetten/ brödet och getosten i skivor, ca 1 cm tjocka.

Lägg brödskivorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Lägg 1-2 skivor getost på varje brödskiva.

Grovhacka valnötter. Rör ihop olivolja, vinäger och honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fördela salladen på tallrikar. Sätt brödskivorna med getost in i ugnen och grilla i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns.

Lägg på salladen,rödbetor, strö över valnötter och ringla över dressingen.

Dagen innan midsommar och midsommarafton

Vilka härliga soliga dagar vi har just nu, så efterlängtat. I skrivande stund så befinner jag mig på stranden.

Dagen innan midsommar körde vi en spontanare hos sis (Åse) Vi grillade lite skaldjur och hade en super härlig kväll. Dessutom så var Martin taggad, är ju massa fotboll just nu och denna kvällen spelade England.

Vi körde vår traditionella midsommar med familjen W. Och denna gårnh var Åse o h familj med. Och den blev hemma även hemma hos henne. Vi körde knyte som vanligt och ha en en lugn och skön midsommar ihop.

Samlad trupp med massa gottigheter
Så skönt att bo nära. Några minuter gång så var vi hemma.

Kroatien del 3 – Dubrovnik

Vi hade verkligen tur med vädret, det var varmt och skönt och blå himmel och stor sol alla dagarna . SKÖNT!

Vi checkade ut från vårt hotell och vår driver Josiph stod och väntade utanför, han skulle ta oss till Dubrovnik, som tar ungefär 1 timme och 50 min att köra. På vägen dit så stannade vi vid Trsteno Arboretum.

Trsteno Arboretum är den äldsta arboretum (grundades 1490-talet) i Europa och ligger i byn Trsteno ca 20 km nordväst om Dubrovnik. Här finns exkotiska arter från olika klimatzooner. Finns även fontäner och skulpturer. Visste ni att detta var en av inspelnings platser för den världsberömda serien Game of Thrones ?!

Efter en skön promenad där så åkte vi till vårt hotell Rixos Premium Dubrovnik alltså WOW vilket hotell!

En lunch på Marangun restaurant som ligger ungefär 5 minuter från hotellet. Det är en populär mat pch barplats som erbjuder en medelhavsinspirerad meny med fokus på enkelhet och högkvalitativa ingredienser som brodetto,gregada med havsborre  och fläskkött i mörk sås.

Sen bar det tillbaka till hotellet för lite egentid och möjlihet att se oss omkring vad hotellet erbjöd för något.

Väl på kvällen så åkte vi ner till Old Town där vi hade en bokning på Michelin restaurangen Proto Detta är en fisk och skaldjusrrestaurang som har en lång historia som sträcker sig från 1886. Den har en vacker terass på ovanvången där vi satt.

Efter maten blev det en liten promenad i Old Town, sen bar det hemåt, sen sov vi som två mätta prinsessor.

Efter god frukost i magen så mötte vi upp vår guide Ivona Čović i Old Town, som berättade historian om Dubrovnik Alltså blev smått förälskad och vilken vilken historia! Och även här så spelades det in avsnitt till Game of Thrones.

Vi tog en linbana och hör ser man vårt hotell

Efter några timmars vandring genom staden så blev det en lunch på Soul Kitchen Restaurangen har en mysig och modern inredning med en stor terass. Denna är väldigt populär bland lokalabefolkningen och turister.Alltså ägaren till stället var så himla trevlig och service var hög! Maten var så god.

Hem till hotellet, för bad och sol i poolen. Och även några dopp i havet som ligger precis bredvid. Vattnet var så klart och uppfriskande.

På kvällen så var vi på vinprovning på D’vino Wine Bar Den liger i en gränd i Old Town. Ägaren Sasha mötte upp oss och vi fick lite vinprovning  och ostbricka. Väldigt mysigt litet ställe att hänga på.

Vår sista dag i Dubrovnik spenderade vi på ön Lokrum. Ön ligger 600 meter från Dubrovnik hamn och båten tog ca 10 minuter ut från hamnen.Ön är känd försin nartulriga skönhet. Den har många varndingsleder, botaniska trädgårdar och exotiska växter. Den har även små badvikar där man kan bada och sola. Var du än gick så såg du påfåglar som vadrar fritt på ön och det är en av öns kännetecken. Där finns en del restauranger och kafeer. Och även här speldes det in vissa sener av Game of Thrones.

Efter lite bad och sightseeing så blev det lunch på Rajski Sitta där i en vacket plats med en skön natur omkring dig och påglar som gick över allt. Maten var bara wowow. Besöker ni Dubrovnik så passa på att äta här.

Vår sista restaurangbesök på kvällen blev på Kopun som ochså ligger i Old Town, fem minuter från main street. En av de mest magiska torgen i Dubrovnik. Med en vacker utsikt över Dubrovniks klassisk gymnasiumbyggnad och Jezutkyrkan St. Ignatius. Restaurangen är känd att servera traditionell dalmatsik mat med fokus på lokala råvaror.

Alltså kort och gott så var detta en resa i min smak och jag kommer absolut komma tillbaka Kroatien har gjort ett stort avtryck i hjärtat.

Kroatien del 2 – Orebić

Orebic är en liten charmig stad med sina 4000 invånare. Staden är  beläget på halvöni Peljesac i södra Kroatien. Staden var en gång ett viktigt sjöfartcentrum under 1800-talet och många som bodde var sjömän och kaptener.

Under tiden vi var där så besökte vi två vingårdar – Matusko Winery  och Boutoque Winery Mikulic och fick en bra rundvandring, mäktigt med historian bakom allt.
Mikulic har även ett museum som visar upp artefakter och utställningar relaterade till det lokala vin och olivoljeproduktionen.
Peljesac är väldigt kända för sina vingårdar särskilt rödvinet Plavac Malin. 

Farfarn till höger som heter Josip och till vänster barnbarnet som numera sköter vingården heter Antonio

 

Här åt vi nog mest fisk här under vår resa. Allt från Blå Fisk (sardinner,makrill, anjovis) Vit Fisk(havsborre,havsruda) Dom är som sagt kända för sin fiskekultur något de är väldigt stolta över.

Vi bodde två nätter på ett fint hotell vid vattnet som heter Aminess Bellevue Hotel hotellet ligger väldigt när det mesta  som restauranger m.m

Alltså havet – så rent och så skönt!

Efter lite vinprovning så åkte vi vidare till en strandkrog som heter Čiringito. Man sitter precis nere vid havet och har en fantastiskt utsikt. Maten var riktigt god även drinkarna, ett ställe jag kan rekommendera.

Senare på kvällen så hade vi en bokning på Stari Kapetan Den är känd för sin maritima inredning som påminner om en lyxig skeppssalong. Fokus på menyn är fisk och skaldjur samt lokala råvaror som grönsaker från ekologiska trädgårdar och hemalagad olivolja. Sen deras Peljeska viner – som Postup och Posip från familjens egna vingård (Mikulic Winery)

Kroatien Del 1 – Ston

Herregud vad tiden går, det har varit fullt med födelsedagar och skolavslutningar samt en student. Men här kommer lite från vår resa till Kroatien.

Vi landade på Dubrovniks flygplats  och där väntade vår chaufför på oss som skulle köra oss till den lilla staden Ston som ligger på Pelješac-halvön i södra Kroatien, cirka 60 kilometer nordväst om Dubrovnik.

Innan sightseeingen med guiden Dalija så var det dags med lite mat i magen, första restaurangen på denna resa blev Bakus restaurant

Vi bad servitrisen plocka fram lite rätter som de var ”kända” för. Vi fick smaka bl.a  Svart Risotto med bläckfisk, sen deras otroligt goda ostron. Det var det godaste ostronen jag har ätit. Ston är  kända för deras platta ostron som har en unik smak och hög kvalité. Och området har det perfekta förhållandet  för odlingen av just ostron på grund av blandningen av söt och saltvatten.

Ston är även kända för sina antika saltfält som har funnits sen 500-talet f.Kr och är fortfarande i bruk.  Saltproduktionen här är en av de äldsta i världen och har spelat en betydande roll i regionens ekonomi genom århundradena. Jag köpte med hem lite salt, så det ska bli spännande och testa.

Vi tog även en liten promenad på den imponerade muren som klättrar över de omgivande kullarna som är en stor turistattraktion. Vilken fantastisk utsikt över hela  området. Muren är ca 5,5 kilometer lång vilket gör den den längsta muren i Europa och näst längsta i världen efter Kinesiska muren.

 

Ston är en fascinerande liten stad som kombinerar rik historia, vacker natur och kulinariska upplevelser, vilket gör det till ett attraktivt resmål för besökare. Så ett tips om ni besöker Kroatien.

En slutar 9:an och en tar student.

Intensiva dagar i maj och juni men nu kan man andas ut och jag känner mig hel och lycklig men framförallt tacksam.

Nu är vi är några dagar in i Juni och såväl en student som en skolavslutning är avklarade. En dag som vi alla har gått och planerat och en dag som dottern har längtat så efter. Sonen avslutade dessutom grundskolan och ett gymnasium väntar nu runt hörnet.

Det är något magiskt just med skolavslutningar men något ännu mäktigare med just studenten.

Vi hade studentfesten här hemma, så mat skulle lagas, tält skulle resas och det skulle pimpas studentfint. Jag valde att göra maten själv, så jag vigde tisdagen att stå och kocka givetvis kallskuret så man slapp stå med att värma mat i omgångar till gästerna som kom och gick. Det blev bla, fransk potatissallad, couscous med chorizo, kycklingben focaccia pastasallad med strimlad salami, olika såser, ostbricka, helgrillad laxsida, köttbullar, enkel pasta, baugetter, gazpacho,bruschetta, potatissallad och ja lite till 😉

Liam hade sin skolavslutning samma dag som Saga tog sin student. Lite märkligt dock att de väljer samma dag, men men. En stressig dag för att kunna hinna med allt, men vi HANN. Liam hade en super fin skolavslutning så en tår eller två fälldes när vi sa hejdå till alla efter nio långa år.

Att se sin dotter springa ut från sin skola gav rysningar. En stolhet som mamma som ingen kan ta ifrån en. Vi hade en magisk eftermiddag/kväll här hemma med alla som kom. Det åts, drack, dansades, poolbadades och avslutades med spa. Jag är så tacksam över att jag och mina systrar och våra barn som är kusiner funkar så bra tillsammans och de hade så roligt ihop.

Här kommer en bildbomb från kvällen…

En present på studentmorgonen till S

 

Balen – då kom dagen

Då kom dagen som vi länge har har pratat om och förberett oss för. Idag har Saga sin bal o j skrivande stund så befinner hon sig på en restaurang i Båstad. Därefter blir det party halva natten.

Så himla vacker när hon kom där med sin vita långa klänning. Herregud vad dess år har gått snabbt tänkte jag snabbt. Man minns själv sina bal ju.

Här kommer lite bilder på min fina förstfödda (som även tar sin student nästa vecka)

Scroll to top