Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker

Detta receptet kommer jag absolut att göra flera gången och såsen är ”to die for”

Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
6-8 peroner

  • 1kg fläskytterfilé
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja

      Grönsakstillbehör

  • 1 msk smör
  • 100 g svartkål
  • 300 g palsternackor
  • 200 g svartrötter
  • 200 g rotselleri,
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk flingsalt

      Proseccosås

  • 0.5 finhackad rödlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)

Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Grönsakstillbehör:

Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda i svartkålen med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.

Proseccosås:

Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.

Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

Naj Naj!

Detta med att ändra till vintertid har jag aldrg brytt mig om innan egentligen. Men man märker när man har smått att skillnaden finns. Jag har en litet tjej som ALLTID vaknar tidigt medans Eden alltid sover längre. Så i morse tyckte Adele att det var dags att gå upp 0430? WHAT vad händer? Det är alldeles för tidigt för oss att gå upp.  Lite kli och lite övertalning så låg hon kvar åtminstone en 30 minuter till. Det har varit prat om att vi ska slopa vintertiden tror jag det var, och bara köra på sommartid. Det tycket jag är helt rätt, låt det vara samma tid hela tiden så slipper man böket med att ändra osv.

Ja då är det höstlovsvecka för barnen och vi vuxna jobbar. Dock är jag ledig idag, så det blir lite extra mys. Sonen fyller 11 år Onsdag och jag ska fixa det sista på hans presenter. Ja och ni vet ju hur det är ni med stora barn, ju äldre dom är desto dyrare blir det.

Vad ska ni hitta på på lovet?

Helgen som var så så hade vi M syster med familj på middag och övernattning och igår så hade vi vår årliga kåldolmemiddag, jag kommer aldrig tröttna på kåldolmar,kokt potatis och gräddsås mums. Hem och sen svida om till pyjamas och sen var det nano nano för mig 🙂

Har ni haft en bra helg?

Fläskytterfilé med ungsrostade grönsaker och proseccosås Blev Lördagens middag.
Mjölkchokladkräm med lakrits och hallon

Feberrosor

Hej raringar..

Här blev dagen vab i stället för jobb. Eden har sovit i kloss med mig, ja det gör hon varje natt iofs. Men jag har knappt sovit något och hon har varit så varm. Så vi skickade i väg de stora barnen och kröp ner med filt o kudde i soffan och dar har vi mer eller mindre spenderat dagen..

Jag är gräsänka nu, ja inte så dramatiskt utan det är bara för en natt 😉 Så det lär bli mindre slagsmål på vem som ska sova med mig i natt av de stora. Maten ikväll blir i all enkelhet, panerad fisk med mos till kidsen och en ceasarsallad till moi. Det står mer eller mindre still i huvudet på mig när det gäller att fantisera ihop matlistan, men det går ju i perioder, kan inte vara på topp alltid 🙂

Fiskgryta på torsk med aioli

Fiskgryta på torsk med aioli 5 personer 5sp p/p

  • 600 g potatis
  • 1 msk olja
  • 390 g pastasås med basilika
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 600 g torskfilé
  • Cayenpeppar efter smak
  • 2 st silverlök
  • 1 burk med räkor i lake ca 170g
  • 1/2 påse frysta haricots verts (à 450 g)
  • 1/2 ask färsk gräslök (à 20 g)
  • 1 burk kidneybönor
  • Salt, peppar
Hacka och stek silverlöken i en kastrull med olja. Tillsätt pastasås, vatten och smulad buljongtärning.
Skala eller tvätta potatisen skär i 2-3 cm bitar och släng i potatisen i kastrullen. Låt puttra tills potatisen är färdig. Koka potatisen.
Skär fisken i bitar och lägg ner den och bönorna i grytan. Låt sjuda ca 5 minuter. Släng i räkorna men spara lite till att toppa soppan med.
Hacka gräslöken och strö över grytan och servera med potatis och aioli.
Jag köpte Aioli denna gången, men annars så är det väldigt enkelt att göra själv.

Frånvarande…

Känns som evigheter sen jag var här inne och skrev, men dagarna har varit fullspäckade och kvällarna gått i all världens hast.

Jag har varit på sista tiden väldigt dålig på att dela med mig av recepten och maten har inte varit så stor fokus på att gå ner. Något hände efter semestern och jag har väl inte riktigt kickat igång ännu. Älskar att laga mat men fokusen har som sagt inte varit ”viktnedgång”.

Vi är redan i mitten av Oktobermånad och hösten är absolut här. Jag tycker det är väldigt vackert med alla olika färger som vi har ute nu. Det jag ogillar är ju det gråa och regnet, det skippar jag gärna. Nu denna månaden så har vi sonen som ska firas som fyller år om 1 vecka, tänk 11 år?! Och vi har även det efterlängtade årliga kåldolmemiddagen hos mamma. Åhhh älskar HUSMANSKOST!

Är det mer är jag som har reagerat att butikerna börja smyga fram julen redan? Är det inte tidigare än vanligt? Lite julkänsla har man i kroppen eller ja längtan efter julen. Bo in sig med fina julsaker hemma, granen och barnen letande efter sina julklappar och ja allt mat med , haha.

När börjar ni julpynta hemma?

Blivande 11-åringen❤️

Längtar lite till julpyntandet (bild från julas)

Det kom ”nästan” en soffa…

Den gamla soffan hade gjort sitt och vi kände båda att det var dags för något nytt. Kikade runt på lite olika ställe och fastnade, tillslut, för en soffa hos Mio. Beställningen gjordes i början på September och man gjorde klart för oss att det skulle ta några veckor innan den skulle levereras. Helt ok – en 4-5 veckor känns väl inte som något större problem även om man helst vill ha med sig soffan hem direkt. Men det är ju som att beställa en ny bil…

Vi fick beskedet att vi kunde hämta den i v 40 så på med släpet och bort till Mio. Redan vid upphämtandet så reagerade vi på att det enbart var två kolli mot förväntade tre. Vi ringde omgående tillbaka till dem och påtalade detta men de menade att vi bör åtminstone packa upp soffan innan vi kan konstatera om något är fel. Efter att vi fått bort allt emballaget så insåg vi snabbt att det saknades en del av soffa. En schäslong med medföljande kudde modell större. Vi tog upp detta både via telefon och vid återlämnade av släpet och fick då ett glatt leende tillbaka med beskedet att ”det roliga är att det inte är Mio Helsingborg som gjort fel utan leverantören som missat att leverera med alla delarna”. Nä men vad bra, då har vi konstaterat det – vad gör vi nu?

Besked kom samma dag att vi var tvungna att fotografera soffan och skicka in en reklamation – detta var alltså samma soffa som vi beställ några veckor tidigare och nu packat upp. Reklamationen gick iväg och efter ett antal telefonsamtal så tog man tag i detta två dagar efter att vi skickat in reklamationen. Detta trots att vi legat på och man lovat att lösa det omgående och dessutom återkomma till oss efter varje samtal. Uppenbarligen så har man inga direkta rutiner för sina reklamationer utan här gäller det för kunden att ligga på om något skall hända i ärendet inom rimlig tid. När väl Mio valde att reklamera det hela till sin leverantör så imponerade man ännu en gång då man berömde vår bild och menade att soffan var ändå i sådant skicka att vi inte hade några problem att sitta i den. Nä, men det är ju inte en komplett soffa utan det saknas delar. Det är som om jag skulle beställa en bil och när den väl kommer så saknas ena dörren vid förarsidan. Ja, jag kan fortfarande sitta i bilen och tom köra den men det blir jäkligt blåsigt och jag beställde väl ändå en bil med samtliga dörrar intakta????

I fredags kom så beskedet att den saknade delen var beställd och vi skulle få den levererad under v 45! V45!!! Med andra ord nio veckor efter att vi beställde soffan och dessutom FEM veckor efter att vi fått levererat de övriga delarna. Hur svårt skall det vara att komplettera soffan med de saknade delarna genom en extra beställning hos en leverantör som uppenbarligen finns i Sverige? I samband med detta så krävde vi någon form av kompensation med tanke på att de levererar ofullständiga möbler. Svaret blev att nu ”kompenserar” de ju mig genom att de ser till att jag får en komplett soffa! Dessutom erbjöd de mig att behålla en av de kuddar som medföljde soffan dvs den som skall skiftas ut till rätt kudde när soffan är komplett. Vi får snällt vänta på vår soffa några veckor till…men den går ju att sitta i….

Tyvärr så har servicenivån, inte bara hos Mio, rasat avsevärt de senaste åren. Numera handlar det bara om att pengar, och beställningar, ska in till varje pris. Skitsamma om kunden får vänta utan bara vi får sålt våra varor så är vi nöjda. Dessutom har de flesta företag en förmåga att slå ifrån sig problemen med att ”vi kan tyvärr inte göra något utan det är våra leverantörer som strular”. Det må så vara men det var hos ER jag köpte varan och då måste det väl ändå vara NI som skall se till att jag blir en nöjd kund utan att ni hela tiden hänvisar till att någon annan ställt till det hela…

Som grädde på moset så fick vi ett nytt sms idag där man flyttat fram vår leverans ytterligare en vecka…med andra ord 10 veckor efter att vi beställt vår soffa. Tack för den Mio…

Het chillygryta i panna

Het Chilligryta i panna
4 personer  11 sp p/p

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd chili
  • 600 g köttfärs
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 burk kidneybönor (à 400 g)
  • 1 burk vita bönor (à 400 g)
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 st Zucchini
  • 4 msk pecorino (ost)
Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilin.
Bryn lök, vitlök, chili och köttfärs i oljan i en stekpanna. Tillsätt chilipulver, salt, chilisås och vatten rör om och låt sjuda ca 5 minuter. Skölj bönorna och låt dom rinna av. Blanda ner allt i pannan och låt det bli varmt.
Lägg upp en portion i Strö över persilja.
Zucchinipasta: Använd en mandolin och gör små snurror av det.
Vi serverade portionerna  det i en liten gjutjärnspanna strödde över lite ost och in i ca 10 min på 200g.
Till servering: Servera med creme fraiche ,tortillachips och zucchinipasta (Ni som räknar sp, räkna med chipsen samt creme fraiche

Tankat energi..

Visst är det så att du blir alltid gladare och piggare när det är strålande sol ute? Jag blir det i iallafall:)

Vi lämnar en skön helg bakom oss, en helg som fylldes på med härlig.

En helg med goda vänner. I lördags så träffade vi våra gamla goda vänner för middag, alldeles för länge sen vi sågs. Det blev älgstek med kantareller och lingonchutney (tyvärr så blev älgen lite ”skosula” Så nu vet jag att jag inte ska tillaga det på de sättet. Men allt annat var så gott om man får säga det själv ;)

Söndags så tog vi oss en lång och skön promenix i skogen och det blev kaffe och bullar till en magisk utsikt. Jag hade bestämt redan i veckan att jag skulle göra kåldolmar och japp det blev det med. En söndagsmiddag deluxe med bästa vännerna.

Måndagar är hemmadagen med de små och jag älskar våra måndagar ihop. Medans tjejerna satt och lekte så fint så passade jag på att göra matlistan för veckan och sedan klickade hem lite från MatHem. Jäkligt smidigt! MEN jag tycker ändå att det är ”billigare” att handla på Ica Maxi. Vad har ni för uppfattning? Hur bukar ni göra?

Nu hade jag 200kr rabatt så jag kom ju lite billigare undan. Sen så har ju Ica Maxi en värdelös frukt/grönsaksavdelning. Inte alls nöjd med den, gäller kanske bara i ”vår” butik men nja gillar den inte alls.

Nä nu ska tvättmaskinen och diskmaskinen fyllas på och vi ska ut och rasta lille Deeney. Jag önskar er en fin fin måndag.

Kramar

Scroll to top