Matsvinn…

Hur mycket mat slängs på vägen till tallriken egentligen? Och hur mycket slängs efter att det hamnat i ditt kylskåp? Att få maten att räcka till jordens växande befolkning är ett akut problem och ändå är svinnet dramatiskt högt: en tredjedel av vad som produceras globalt

I vår stora familj så har vi alltid en tendens att laga för mycket mat. Då jag älskar att förnya mig så blir det oftast sju olika middagar under veckans sju dagar. Nu är detta långt ifrån unikt då det säkert är så i de flesta familjer men det jag vill komma fram till är att då det, allt som oftast, blir mat över så blir det en del stående i kylskåpet. För det mesta så åker det fram under en lunch utan att man egentligen förnyar sig utan är det tex tacorester så blir det oftast att man hackar upp lite fräscha grönsaker och äter rätten på precis samma sätt som man gjorde en 2-3 dagar tidigare. Med andra ord – noll inspiration!

Av just den anledningen så började jag fundera igår på om det skulle kunna gå att planera mer långsiktigt dvs att man lagar en rätt med ambitionen att utveckla den några dagar senare och, med hjälpa av resterna, kunna skapa en helt ny rätt. Detta var nämligen precis vad jag gjorde igår och med ett väldigt lyckat resultat dessutom…

I torsdags så laddar jag min CrockPot med ett kilo kycklingfiléer och bjöd familjen på en smarrig Pulled Chicken. Men av 1 kg kycklingfiléer så blev det säkert 500 gram över och istället fö att köra en ”favorit i repris” så ställde jag mig i köket och började kreera ihop en helt ny rätt med några små enkla hjälpmedel. Men oj vad gott det var och, vips, så hade vi en ny fräsch middag att bjuda familjen på under lördagskvällen. Både plånboksvänligt och perfekt sett ur hur mycket mat som slängs i våra hushåll

Fram åkte morötter, sockerärtor, chilifrukt, böngroddar och en schalottenlök. Rätt enkla, och basic, ingredienser som oftast alltid finns i kylskåpet/skafferiet. Detta hackade jag och stekte upp i lite olja. Tillsatte lite fisksås, ingefära och min nya favorit, Shirataki nudlar, samt kycklingresterna. Vips så stod jag där med en härlig, asiatisk, rätt som uppskattades av samtliga i familjen. Tillagningen tog 15 minuter och, otroligt nog, så hade vi allt hemma. Och med största säkerhet så är ingredienserna så Basic så om ni öppnar era kylskåp/skafferi så hittar ni säkerligen 90% av detta.

Att det blev så bra har verkligen fått mig att tänka till så när jag, i eftermiddag/kväll, sätter mig ner och planerar för kommande veckas matlagning så lär jag säkert tänka till lite extra om man kan få en rätt att utvecklas till två inom några dagar. Matsvinnet går ner och plånboken mår bra – en perfekt kombination i mina ögon…

Kyckling med nudlar
4 personer 1 sp (utan kyckling)

  • 2 morötter
  • 1 liten ingefära (1 msk ingefära)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Shiratak nudlar 2 paket (400g)
  • 1 burk Böngroddar
  • Koriander
  • Picklad rödlök
  • 500g pulled pork (funkar bra med Kycklingfile)
  • 1 röd chilli
  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk Fish Sauce
  • Maggi Arome (några skvättar)

Strimla vitlöken,scharlottenlöken,morötterna och chillin, riv ingefäran. Häll olja i järnet, lägg i  alla grönsakerna förutom böngroddarna och stek upp, rör om då och då. Lägg upp nudlarna i en kastrull med hett vatten, låt vämas upp snabb, häll av vattnet och lägg i nudlarna i stekjärnet. Tillsätt kycklingen,böngroddar och fish sauce. Lägg upp i en tallrik, strö över koriander, picklad rödlök och några skvättar Maggi Arome.

Wow – vilken respons!

Ännu en dag med sol, dock sååå kyligt. Jag var tvungen att höja värmen i morse för huset blir snabbt kallt och även åt andra hållet, väldigt varmt snabbt i tid och otid…

Igår så var jag hos frissan och fixade till vinter burret, en utväxt deluxe. Men nu är det avklarat och jag blev lika nöjd som vanligt.

Men nu till dagens roligaste…

För ett tag sedan så var jag inne på att designa lite plagg, och när det plötsligt dök upp en möjlighet så satte jag mig ner och satte samman tre olika tröjor och budskap. Initialt har jag inte haft en tanke på att sälja dessa men efter att jag la upp dem på min Instagram (linsalusen.se) i förmiddags så har inboxen fyllts av nyfikna följare som vill ha sin alldeles egna tröja. Så varför inte?

Är du intresserad av att införskaffa någon av de tre tröjor som jag designat så kan du kontakta mig via mail på  samone@linsalusen.se så får du mer information om priser, leverans osv. Och jag skall villigt erkänna att jag, efter den positiva responsen, blev ännu mer sugen på att plocka fram fler tröjor så framöver blir det till att hålla utkik i bloggen, eller min instagram, efter några uppföljare

 

Höstgryta

Gryta/soppa något som man aldrig tröttnar på. Igår så gjorde en annan variant av potatis och köttfärsgrytan som jag brukar göra.

Höstgryta
5 portioner 7sp p/p

  • 600g 12% nötfärs
  • 1 st kålrot
  • 3 st morötter
  • 5dl vatten
  • 1 st köttbuljong
  • 1 frp Knorr Organic Kryddmix, chili con carne
  • 1 tsk stark paprika
  • 1 tsk vitlökspulver
  • Maggie Arome (ngn skvätt över när maten ska serveras)
  • 1 frp Zeta Röda Kidneybönor
  • 1tsk olja
  • Koriander
  • Greek yoghurt 0%

Stek färsen i en kastrull med lite olja. När det börjar bli färdig tillsätter du vatten plus buljongtärningen. Skala morötterna och kålroten och skär i kubor, låt puttra i ca 15 min, tills grönsakerna bli klara. Rör om då och då. Krydda efter smak. Tillsätt bönorna låt det små puttra några minuter. Servera i en skål.

Servera med koriander och greek yoghurt.

 

Sol och energipåfyllning

Känner hur kroppen bara dra åt sig av allt solljus, du bli gladare och piggare och ja man får vårkänslor i kroppen…

Tjejerna sov länge i morse, och man kunde ligga kvar i stund i sängen, och det är inte så ofta. Frukost i magen som bestod av äggsmörgås med majonäs och basilika samt ett knäckebröd med grillkrydda – jag bara älskar keso!

Sen en snabb dusch och på med kläder och sen satte vi oss i bilen och körde ner mot havet. Tänka sig att vi har bara max 10 minuter till skogen och havet. Underbart…Sen så gick vi längs stranden och tankade energi från solen och havet. Tjejerna frågade om vi hade baddräkt med oss och ville bada, haha. Njaaa lite för kallt kanske för bad och lek.

Jag älskar havet, det ger mig så mycket energi och är riktigt rogivande. Alltid haft ett stort ”hjärta” för havet och när man var yngre och man kände sig ledsen eller arg så satte jag mig alltid på cykeln och satte mig där  och kunde sitta i timmar och bara se ut över havet…

Igår så blev det lite grillat. Det blev ryggbiff, med grillad sötpotatis,ungsbakade tomater o paprika. Och ett glas av vårt favorit vin – 1000 Stories, nomnom. Hade ni en fin lördagkväll?

Asiatisk kycklingfärs med chilli och shirataki nudlar

Asiatisk kycklingfärs med chilli och shirataki nudlar
5 portioner 7sp p/p

Kvällens middag gick åt det asiatiska, och det blev riktigt gott. Fick bli dagens lunch också 😉

  • 800 gram kycklingfärs
  • 1/2 purjolök
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 st vitlöksklyfor
  • 1 st röd chillipeppar
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 dl  kokosmjölk
  • 70 gram spenat
  • salt
  • peppar
  • 2 msk tomatpure
  • 2 tsk olivolja
  • 1 st lime

Tillbehör

  • 1 påse Shirataki nudlar (0sp, finns på Bodystore) räcker till 2 personer

 

Finstrimla och skölj purjolöken. Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka chilipepparn.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs lök, ingefära och chili hastigt,tomatpure, tillsätt kycklingfärsen och låt den bli helt genomstekt.

Tillsätt fisksås, soja, honung och kokosmjölk och låt de puttra ihop i 5 min. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sköljd spenat.

Servera grytan med ris eller nudlar och limeklyftor.

Jamie Oliver m.m

Igår så åkte vi en sväng till Dollarstore (fick tips av Lollo att där hade kommit in en del snygga grejor) Och jaaa, fanns ju en hel del, du hittar alltid något där. Fanns b.la en stor del av Jamie Olivers kollektion. Ni som känner mig vet ju att jag älskar serveringsbrickor/skärbrädor och jag  har en del hemma men hittade en rund serveringsbricka som man kan snurra. Så fin och bara 200kr.

Jag köpte lite prydnadsaker samt lite smink. Body Bronzern, är riktigt snygg, speciellt på sommaren när man fått lite färg och har sommarkläder på sig.

Så åk dit 🙂 

Tulpaner och en söndrig marmoskiva.

Tulpanens dag  det uppmärksammade M igår och kom hem med en bukett – vem älskar att inte få blommor? 😉

Jag ställde mig på vågen i morse och hade gått ner nästan 4 kilo. Känns rätt skönt att det händer lite, jag ju gottat till mig nu under hösten och julen. Och jag trivs inte när byxorna sitter åt eller blusarna blir små. Men jag räknar (inte slaviskt) men ”sköter mig” och jag njuter av det jag äter och gör medvetna val och prioteringar. Visst jag hade kunnat gå ner snabbare och dragit ner kalorierna duktigt men, hur kul är det? Mat och dryck är ju bara så gott och all tid och kärlek man ger åt matlagningen. Nä då går jag hellre ner långsamt.. Men alla är vi olika och fungerar på olika sätt, och det är ju ändå tur det 🙂

Apropå mat så har M suktat efter min chilligryta, så det får bli kvällens middag. Längtar faktiskt, den är riktig god 😉 Receptet till den hittar ni här 

Mitt marmorfat gick sönder, bara sådär. Jätte märkligt. Men det blev en stor bit kvar. Så jag slipade och jag sparade den. Kan vara bra att ha ju, servera en ost på, oliver, korv ja det gäller bara att ha fantasi.

Smörstekt torsk, hasselbacksrödbetor, och vitvinssås

Getost,röbetor & honung! Mmm vilken mun explosion.
4portioner 9sp p/p

  • 2 st torskblock
  • 500 g torsk
  • 1 kg förkokta rödbetor
  • 30g hasselnötter (finkrossade)
  • 100 g chèvre
  • 1 msk flytande honung
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk flytande margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 dl matlagningsgrädde 4%
  • 1 msk fiskfond
  • salt & peppar
  • 1 påse sallad

GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Halvera fisk paketet och stek på hög värme så fisken får en fin knaprig yta. Ta av från plattan.
3. Skär djupa skåror i rödbetorna. Tryck ner chèvre och ringla över honung. Lägg rödbetorna i en stor ugnsfast form tillsammans med fisken. Salta och peppra fisken och sätt in i ugnen ca 10 minuter tills chèvren fått fin färg och fisken är färdig.
4. Skala och finhacka lök och fräs i margarin i en kastrull. Blanda ner mjöl och slå på matlagningsvin. Vispa tills mjölet lösts upp och blanda ner matlagningsgrädde och fond. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar.
5. Servera fisken med vinsås, hasselbacksrödbetor och sallad.

Följ gärna Viktväktare – Matinspiration & Tips på Facebook. Eller min instagram – Linsalusen.se

Scroll to top