Skön lördag och en krämig musselsoppa samt rotfruktsplock

Godmorgon..

Tjejerna vaknade vid 06, men alldeles för tidigt att vakna då, så vi låg kvar i sängen medans de tittade på bollis hos oss och halvslumrade till 08, mer lagom 😉

Händer hos er idag? Här är inget planerat utan det blir lite pill i huset och lite utanför. Så en lugn och skön dag.

Här kommer två tips till lördagens middag som vi hade igår. Det blev lite plock innan och sedan en krämig musselsoppa.

Krämig musselsoppa
2 personer 9sp p/p

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 2 dl matlagningsvin vitt
  • 1 gul lök
  • 2 schalottenlökar
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 2 dl fiskbuljong
  • 3 dl mildamat 15%
  • 1 st förpackning färsk dill

Skrubba musslorna väl. Skölj av med kallt vatten. De som inte stänger sig slänger man. Lägg dem i en stor kastrull med vin, finhackad lök, schalottenlök och smöret. Vrid ett par varv med pepparkvarnen. Lägg på ett lock och koka upp, skaka kastrullen då och då. Koka ett par minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Ta upp musslorna och lägg åt sidan. Tillsätt saffran och fiskbuljong i kastrullen, låt koka ca 10 minuter. Häll på grädden samt släng i musslorna och låt koka ytterligare en liten stund, smaka av. Fördela soppan i varma sopptallrikar. Garnera med färsk dill.

Till soffan gjorde jag friterad fetaost.
2 personer 4 sp p/p

  • 1,5 msk Sesamfrön
  • 2 tsk olja
  • 50g fetaost

Skär fetaosten i tärningar och rulla dem i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna och stek tärningarna gyllenbruna runt om i olja några minuter. Låt svalna på hushållspapper. Trä sedan upp osten på spett.

Rotfruktsplock
Detta blir 3 sp (på delad tallrik) 6sp på hela tallriken

  • 3 msk grekisk yoghurt 0%
  • msk Favorit Caviar, stenbitsrom, svart
  • 35Rotfrukts chips
  • 1 st rödlök

Fredag och wrap med sweet chili kyckling och mango

Fredag och idag känns det på ”riktigt” att det är fredag. Det har ju varit så mycket lediga dagar/röda dagar osv så man har ju blivit helt vilsen, men nu är vi på rätt väg igen:)

Sitter och funderar ut på vad vi ska äta ikväll, just nu står det helt stilla i huvudet. Men jag tror jag är sugen på grillat 😉

Men jag har tips till er om ni inte hunnit komma på vad ni sa äta ikväll, vi åt det igår och det var uppskattat av alla 🙂

Wrap med sweet chili kyckling och mango
(
Mangoröran räcker till ca 5-6 personer. En tortilla med tillbehör blir 7sp)

  • 4 st kycklingfiléer
  • 1 stor gurka, skalad, urkärnad & skuren i tärningar
  • 1 förpackning frusen mango i bitar (funkar även bra med en hel mango)
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1/2 tsk chili flakes
  • 1 kruka romansallad
  • 1 msk sesamfrön, rostade i en panna
  • Salt & nymald svartpeppar
  • 1 tsk olja
  • 1/2 dl ICA Asia Thai sweet chili sauce
  • Santa Maria Tex Mex Soft tortilla original, large

Strimla kycklingen och lägg den i sweet chilli marinaden. Gärna i en påse i kylen. Minst 30 minuter, Blanda samman gurka, mango, salladlök, sesamfrön i en skål. Smaka av med chili, salt & peppar. Stek kycklingen tills den blir klar.
Bygg ihop din wrap genom att placera ett par salladsblad. Lägg på ett mangoröran samt kyckling.

Jag använde mig av några klickar av den grekiska yoghurten 0% för att få lite med ”kladd” Samt så slängde jag i tomat och rödlök.

Jag önskar er en trevlig fredag och hoppas det smakar. Kram på er.

We are back..

Tycker det är så skönt att komma in i rutinerna igen. Och man märker att barnen och ja även vi vuxna behöver det.

Idag var det dagen då skolan började igen, jag var förberedd på sura miner och djupa suckar. Men nä kors i taket så gick det hur bra som helst i morse. Men jag kan inte sticka under stolen att jag var sjukt trött när klockan ringde 06 i morse.

Sen märkte jag  även igår när vi kom hem att det att det fortfarande var ljust vid 16, så det innebär ju att vi går mot ljusare tider. Gud så skönt!

Föresten, har ni testat att vinterbada? Jag har hört så mycket om det och att det är så uppfriskande. Att få börja dagen med bastu och ett eller två dopp i havet eller att få avsluta dagen med det. Så jag var bara så sugen att testa det. Så nästa vecka drar jag och Lollo och kör vårt första vinterbad 🙂

Läste även att Pålsjöbad har ngt som heter Bastuchill – I en bastuchill ingår aufguss som är en tio minuter lång mindfulness i bastun. Man är i ett värmande bastubad med väldoftande eteriska oljor över bastuns heta stenar. Och under tider får man njuta av en underbar utsikt över sundet . Doft och värme fläktas sedan mjukt ner på dig som bastar, med hjälp av en handduk. Man får en saltskrubb, juice och färsk frukt. Hur jäkla skönt låter inte det?

Mer än jag som saknar starten på våren?❤️

Grillad ryggbiff med rotfruktssallad och vitlöksbakade tomater

Grillad ryggbiff med rotfruktssallad och vitlöksbakade tomater
4 personer 9 sp p/p

  • 4 skivor ryggbiff
  • 1 tsk flingsalt

Marinad

  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 msk worcestersås
  • 2 msk soja citron 8funkar bra med vanlig soja med)
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk rosmainkrydda
  • 1 tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar

Potatissallad

  • 2 st palsternackor
  • 4st morötter
  • 1 dl lätt majonäs
  • 1 dl lätt creme fraishe
  • 1 tsk tryffelolja
  • salt
  • peppar
  • 1 påse sockerärtor
  • 1 ask gräslök
  • 1 ask rödbetskott

Örttomater

  • 300g tomater små i olika färger
  • 2 tsk  olivolja
  • 2 st vitlöksklyfor
  • Italiensk salladskrydda
  • 1 tsk flingsalt

Marinad: Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en påse och häll i marinaden. Låt vara minst 1 timme.

Rotfruktssallad: Skär rotfrukterna i bitar Koka sedan palsternackan och morötterna i lättsaltat vatten och låt svalna. Blanda majonnäs, crème fraiche och tryffelolja. Krydda med salt och peppar.Strimla sockerärterna. Varva potatis, gräslök, ärtskott, sockerärter, rödbetsskott och sås i en skål. Förvara kallt till servering.

Örttomater: Lägg tomaterna i en aluminiumform med olja, vitlök, örter och salt.

Ta upp köttet ur marinaden. Grilla köttet. Vänd runt då och då, passa noga i början för att se att temperaturen inte är för hög. Låt sedan köttet vila i folie i ca 10 min.

Ställ formen med tomaterna i ugnen på 225 grader i ca 10 min (håll koll).aluminiumfolie.

Skär köttet i skivor och strö över flingsalt. Servera med örttomater och rotfruktssallad.

Räknar ner…

Nu när det är så tråkigt väder ute, grått, mörkt och regnigt då längtar man lite extra. Om 154 dagar så är det äntligen dags, då sitter vi i bilen och drar till VÅRT PARADIS – precis så är det vårt andningshål!

Som jag längtar, och ja det värker lite i kroppen efter längtan att vara i vårt Cabo Roig. Denna sommaren så kommer det bli vårt 4:e år och vi kommer bo i samma hus som förra året. Och vi kommer vara borta 4 veckor. Vi skulle vilja stanna längre men sonen har Gothia Cupen så vi måste hem till det. Och 4 veckor är bättre än inget. Samt att man kan få njuta av vår svenska sommar med. Vi har  ju renoverat vår baksida med pool och allt så det vill man ju mysa med oxå.

Vår resa börjar 2015 när vi drog iväg på vår första bilresa, den gick till Calpe.  Ni kan hitta mer på bloggen om ni söker på det där. Den resan kommer vi alltid komma ihåg. Calpe var helt fantastiskt.Vi var faktiskt där en dag förra sommaren när vi var i CB, och det var lika vackert som vi kom ihåg.

2016 föddes tjejerna så då valde vi att stanna hemma. Men året efter 2017, efter mycket letande så hittade vi Cabo Roig och så glada vi är för det. Det visade sig vara ”vår balsam för själen stället”
Ni kan läsa mer om våra resor dit 2017, 2018, 2019

Drömmen är att hitta ett boende där nere och sedan flytta dit på heltid. Så jag hoppas att vi är snart nära vår dröm 🙂

På upptäcksfärd i sin egen hemstad…

Det har gått i ett med julklappsinköp, julfirande, förberedelser inför nyår och firandet av ett nytt år. Vi kände nog båda att vi hade mått bra av ett lite avbräck i vardagen med egentid/vuxentid…

Sagt och gjort så valde vi att boka in oss på ett av stadens hotell – Hotell Mollberg! En söndag i Helsingborg innebär ju tyvärr att merparten av alla restauranger och vattenhål är stängda men på de ställe som hade öppet var det också rätt folktomt vilket passade två trötta småbarnsföräldrar som handen i handsken!

Det blev en öl på Hampan och Bishop och ett glas rött på The Vault (besöker ni Helsingborg så är ett besök här ett måste) innan vi satte oss till bords på Tokyo15. En sushirestaurang som håller hög klass där jag ätit innan men inte fått en möjlighet att ta med M. Man kan lugnt säga att han var mer än nöjd när vi lämnade stället efter en rejäl middag mot nattkröken. Båda var dock överens om att en sängfösare hade suttit perfekt innan vi drog oss tillbak så vi valde att återvända till The Vault och dess fantastiska miljö…

Efter en lång natts sömn (tror inte jag sovit så tungt på tio år) och en hotellfrukost så är vi åter hemma hos barnen. Båda är nog överens om att vi borde göra detta lite oftare och man behöver ju faktiskt inte bege sig till Malmö, Göteborg, Stockholm eller Köpenhamn för ett litet äventyr utan ibland så finns det riktigt trevliga möjligheter runt hörnet istället. Har ni inte testat det så kan jag lova att Helsingborg har rätt mycket att erbjuda och dessutom riktigt kul att åter få ”upptäcka” sin hemstad trots att man spenderar tid i staden dagligen.

Het Chilligryta i gjutjärnspanna

Het Chilligryta i gjutjärnspanna
4 personer 10 sp p/p (utan tortillachips samt greek yoghurt)

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g nötfärs
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1/2 – 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 390 ICA Tomater, finkrossade, basilika
  • 2 dl köttbuljong (vatten + fond/tärning)
  • 1 avokado
  • 1 st lime
  • salt / peppar
  • Cayennepeppar (efter egen smak)
  • 2 st tomater
  • Grekisk Yoghurt 0%
  • Koriander
  • Tortillachips
  • Majs
  • 1 förpackning Zeta Kidneybönor, ekologiska
Skala och hacka lök och vitlök. Stek färsen i olja i en het stekpanna. Släng i vitlök och löken,  tillsätt kryddorna och tomatpurén. Låt det fräsa någon minut.
Tillsätt tomatkrossen och buljong och låt koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Rör i bönorna ch rör försiktigt om.
Servera i gjutjärnspanna, pressa limen över, strö över koriandern. Lägg sedan i majs,avokado, grekisk yoghurt, tomaterna (delas innan)och tortillachips.

Gott Nytt År 2020

Ja då var vi tre dagar in på nya året och lämnar en super trevlig nyår efter oss.

Jag och Louise höll nyårsafton hemma hos oss. Vi bjöd in två andra par, Jeanette med familj samt sis och hennes familj. Vi blev ändå 18 personer, vi har ju en bunke ungar alla samman 😉 Vi hade alla beställt man från Bara Vara, måste säga att det är rätt skönt att göra det så slipper man stå och hänga i köket hela tiden och så kan man umgås mer med gästerna. Vi har gjort detta nästa alla nyår.

Saga med sin kusin höll musiktävlingen, så grymt jobbat och himla roligt att den yngre generationen kan ta över. Vi är ju väldigt musikintresserad och M kan nästan allt (helt otroligt) och det är så kul att det har smittas över till barnen.

Jag hoppas att ni alla hade en fin kväll och jag önskar er en god fortsättning. Jag låter bilderna från kvällen tala  😉

 

Scroll to top