Hur mycket mat slängs på vägen till tallriken egentligen? Och hur mycket slängs efter att det hamnat i ditt kylskåp? Att få maten att räcka till jordens växande befolkning är ett akut problem och ändå är svinnet dramatiskt högt: en tredjedel av vad som produceras globalt
I vår stora familj så har vi alltid en tendens att laga för mycket mat. Då jag älskar att förnya mig så blir det oftast sju olika middagar under veckans sju dagar. Nu är detta långt ifrån unikt då det säkert är så i de flesta familjer men det jag vill komma fram till är att då det, allt som oftast, blir mat över så blir det en del stående i kylskåpet. För det mesta så åker det fram under en lunch utan att man egentligen förnyar sig utan är det tex tacorester så blir det oftast att man hackar upp lite fräscha grönsaker och äter rätten på precis samma sätt som man gjorde en 2-3 dagar tidigare. Med andra ord – noll inspiration!
Av just den anledningen så började jag fundera igår på om det skulle kunna gå att planera mer långsiktigt dvs att man lagar en rätt med ambitionen att utveckla den några dagar senare och, med hjälpa av resterna, kunna skapa en helt ny rätt. Detta var nämligen precis vad jag gjorde igår och med ett väldigt lyckat resultat dessutom…
I torsdags så laddar jag min CrockPot med ett kilo kycklingfiléer och bjöd familjen på en smarrig Pulled Chicken. Men av 1 kg kycklingfiléer så blev det säkert 500 gram över och istället fö att köra en ”favorit i repris” så ställde jag mig i köket och började kreera ihop en helt ny rätt med några små enkla hjälpmedel. Men oj vad gott det var och, vips, så hade vi en ny fräsch middag att bjuda familjen på under lördagskvällen. Både plånboksvänligt och perfekt sett ur hur mycket mat som slängs i våra hushåll
Fram åkte morötter, sockerärtor, chilifrukt, böngroddar och en schalottenlök. Rätt enkla, och basic, ingredienser som oftast alltid finns i kylskåpet/skafferiet. Detta hackade jag och stekte upp i lite olja. Tillsatte lite fisksås, ingefära och min nya favorit, Shirataki nudlar, samt kycklingresterna. Vips så stod jag där med en härlig, asiatisk, rätt som uppskattades av samtliga i familjen. Tillagningen tog 15 minuter och, otroligt nog, så hade vi allt hemma. Och med största säkerhet så är ingredienserna så Basic så om ni öppnar era kylskåp/skafferi så hittar ni säkerligen 90% av detta.
Att det blev så bra har verkligen fått mig att tänka till så när jag, i eftermiddag/kväll, sätter mig ner och planerar för kommande veckas matlagning så lär jag säkert tänka till lite extra om man kan få en rätt att utvecklas till två inom några dagar. Matsvinnet går ner och plånboken mår bra – en perfekt kombination i mina ögon…
Kyckling med nudlar
4 personer 1 sp (utan kyckling)
- 2 morötter
- 1 liten ingefära (1 msk ingefära)
- 2 vitlöksklyftor
- Shiratak nudlar 2 paket (400g)
- 1 burk Böngroddar
- Koriander
- Picklad rödlök
- 500g pulled pork (funkar bra med Kycklingfile)
- 1 röd chilli
- 1 st schalottenlök
- 1 msk Fish Sauce
- Maggi Arome (några skvättar)
Strimla vitlöken,scharlottenlöken,morötterna och chillin, riv ingefäran. Häll olja i järnet, lägg i alla grönsakerna förutom böngroddarna och stek upp, rör om då och då. Lägg upp nudlarna i en kastrull med hett vatten, låt vämas upp snabb, häll av vattnet och lägg i nudlarna i stekjärnet. Tillsätt kycklingen,böngroddar och fish sauce. Lägg upp i en tallrik, strö över koriander, picklad rödlök och några skvättar Maggi Arome.