Storm & förkylning

Gud vad det blåser ute, man hör presseningen som ligger över poolen fladdra, krukorna har vält och träden svingar utanför. Grannens trä har blåst upp från rötterna och landat precis utanför ingången. Sä det lär blåsa en del i Helsingborg idag…

Just nu känns det som att det är bara en massa oroligheter runt omkring, allt känns oklart och man känner en oro, det kan man inte sticka under stolen. Ja Corona viruset har vi inte missat, och oroligheterna över det. Jag tror att man har inte riktigt förstått allvaret, inte fattat egentligen hur detta påverkar allt och alla. Och vi då som har en inbokad sommarresa, vad händer där? Sonen har en fotbollscup i Göteborg  i sommar, vi hade weekend resor inplanerade, konserter ja allt möjligt. Men som sagt man får ta en dag i taget, man kan inte riktigt planera just nu, utan man får helt enkelt rätta sig av situationen där och då.

Jag vaknade inatt och kunde inte sova, öm i halsen, huvudvärk och mådde skit. Vaknade upp i morse och var bara färdig. Och nej ingen Corona! Utan antagligen en förkylning som satt sig i kroppen, man kan inte glömma att det är dom tiderna MED nu! Så jag har bestämt mig att jag kurerar mig i sovrummet hela dagen, och det är inte likt mig att bara ligga där, blir smått stressad över det med. Jag hade bla ett viktigt möte som jag fick skjuta upp.

Och precis nu så fick jag ett samtal att Adele hade feber, så M fick åka och hämta båda töserna…

Håll i hatten och ha en fortsatt fin torsdag 🙂

Lakritspannacotta

Piglördag, lillördag, kär dag har många namn. Kanske sugen på en efterrätt ikväll? Är du lakritsälskare? Då passar denna bra 😉

Lakritspannacotta
4 personer 3sp på hela pannacotan (1 person 1 sp)

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • 4 tsk Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba 2 sp(ej inräknad i pointsen ovan)
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen, ej inräknad)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, häll lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

Planerar ni inför piglördag eller till helgen plock/förätt då kan jag tipsa om – 
Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin ca 10 g per bit /  knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Fredag på Övfre

Fredag innebär städdag i Huset på Övfre – sen får man sin belöning! Nu låter det lite värre än vad det egentligen är men visst är det skönt med rutiner och dessutom ”komma hem” till ett nystädat hus och samtidigt ha hela helgen framför sig. En helg som man därmed kan ägna åt allt annat än att städa undan…

Gårdagens belöning gick dock inte av för hackor. Oxfile med tryffelrisotto och proceccosås. Såååå himla gott. Dessutom passade vi på att avnjuta ett av de viner som vi beställt hem via systembolaget. Ett lättdrucket italienskt vin som passade alldeles utmärkt till kvällens middag.

Ligger fortfarande kvar i sängen och har en helt orörd lördag framför oss. M har snackat om att dra på fotboll men avvaktar då vi egentligen är bortbjudna ikväll. Det är ju Mellokväll och vad kan vara trevligare än att avnjuta det i sällskap av goda vänner? Tyvärr har kräksjukan slagit till hos vännerna.

Hittade jätte söta portionsskålar av stengods, passar till  ex potatisgratäng eller dessert  samt en modell större, från Piccadilly By Sagaform, söta eller hur?!

Asiatisk nudelsallad med krispiga grönsaker och kycklingfärs.

Asiatisk nudelsallad med krispiga grönsaker och kycklingfärs.
4 personer 5 sp p/p

  • Svartkål
  • 1 msk olja
  • 500g kycklingfärs
  • 3st salladslökar
  • 1/5 rödlök
  • 1 st röd chili
  • 5 msk fish Sauce
  • 3 st lime
  • 2 tsk socker
  • 2 paket shiratakinudlar
  • Koriander

Strimla svartkålen Bryn färsen i lite olja, tillsätt svartkålen och låt den mjukna något.Skiva salladslöken och rödlöken. Finhacka chilin och blanda i den. Blanda grönsakerna med färsen i en bunke. Ställ åt sidan.

Blanda en dressing av fish sauce, limejuice och socker. Koka nudlar. Blanda nudlarna i bunken med kycklingfärs och grönsaker och häll över dressingen.
Lägg upp och garnera med korianderblad. Serveras ljummen.

Vårkänslor och födelsedagar

Redan inne i Marsmånad och man känner hur det spritter lite i kroppen efter att få vårstäda utanför.  Morgnarna är ljusare och även eftermiddagarna!

Jag har så mycket planer och ideér för sommaren. Jag vet att jag har fått det av min mamma för hon är exakt likadan, haha. Mitten eller slutet av Mars gav hon ”ok” till mig att ta tag i mitt trädgårdsland. Vi ska ta bort all gräs på framsidan, ja det sista vi har och lägga sten ev trädäck. Efter det ska det byggas nya trädgårdslådor och flytta över innehållet till det. Älskar det här med all pilla och planera. Min man är dock inte lika road av det, men men han vet vad han gifte sig med 😉 Sen äntligen kunna så, iår blir det potatis,morötter,kryddor m.m. Och även baksidan ska ju fyllas på med nya krukor,blommor. Åhh längtar så.

När det gäller att planera så fyller tjejerna  år nästa helg, tänk 4 år och högts upp på önskelistan var cyklar och cykelhjälm, sen peppa pig figurer, utklädnads kläder. Adele älskar sin kjolar och skor och allt som ör fint. Hon står och kammar sitt hår (inte lätt med sina kryllor) sätter på sig sitt diadem och klänning – visst e jag fin mamma säger hon.  Älskade unge. De har även informerat hela förskolan att de ska sjunga för dom och att de fyller år. Dom älskar verkligen födelsedagar sin egna och alla andra 😉

Snart sköna rosé kvällar vid poolen
Middagar ute..
Mitt trädgårdsland som ska bli fint igen.
Blivande födelsedagstjejer

 

 

Baconlindad Oxfilé med kantareller,svartkål och rotselleripure.

Lördagens middag gick inte av för hackor, oxfile som smälter i munnen.

Baconlindad Oxfilé med kantareller,svartkål och rotselleripure.
4 personer 15 sp/p

Du kan få ner denna i sp om du byter ut mellangrädde till milda mat 4% el 15%.

Rödvinssås: (ska man räkna points,så 2 sp/p
250g pärllök
6 torkade plommon
3 dl rödvin
salt, peppar
1 tsk redning
1 dl vatten

Rotselleripuré: (6sp/p)
600g rotselleri
1,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde 15%
salt, peppar
4 msk (parmesan riven)

Stekta kantareller och kål: 1sp/p
1 msk
4 morötter
300g kantareller
150g svartkål

Baconlindad oxfilé: 6sp/p
4 st bitar oxfilé
4 skivor bacon
salt, peppar
1 tsk smör

Sätt på ugnen på 75 grader.

Skala pärllökarna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den få färg under cirka 5 minuter på båda sidor, slå sedan på rödvin och ha ner strimlade, torkade plommon. Låt puttra på medelvärme cirka 10 minuter utan lock. Lyft ur lökarna i en skål och mixa såsen så den blir slät. Vispa i redningen och slå på lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen hållas varm på låg värme. Slå eventuellt i mer vatten och såsen blir för tjock under tiden den värms.

Skala morötterna halvera dem på längden och skär till korta stavar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek morötterna tills de börjar få färg och mjuknat en aning. Strimla svartkålen och ha ner i pannan. Låt fräsa 2-3 minuter. Släng ner  kantarellerna. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skala och tärna rotsellerin. Ha ner i en kastrull och slå på vatten och grädde. Koka rotsellerin under lock (håll den inte helt stängt) på medelvärme i cirka 20-30 minuter. När rotsellerin är mjuk och bara lite vätska återstår är den klar. Kör till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i formar, strö över lite parmesan på varje. Låt de vara i ugnen samtidigt som köttet och ta ut dom när köttet är klart.

Linda 1-2 bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65C

Servera

Ett perfekt vin till maten – 99 Crimes Cabernet Sauvignon 2018
Scroll to top