Fredagsdrinken – New York Sour with a hint of 1000 Stories

Här kommer fredagsdrinken som även kan bli er lördagsdrink ikväll 🙂

Recept för en drink – dubbla om du ska ha mer.

  • 3cl Jim Beam Bourbon
  • 3 cl sockerlag
  • 1cl Amaretto
  • 4 cl färskpressad citron
  • 1 äggvita
  • Toppa med 1000 Stories (rött vin)

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka utan is. Tillsätt sedan is i shakern och skaka tills drinken blir väl kyld. Häll upp. Sila sedan ner vinet försiktigt sikta sen vinet försiktigt (på en tesked, så vinet lägger sig som en hinna ovanför). Toppa med ett rivet citronskal.

Njut

Ceasarsallad med lax och sparris

En annan variant på  ceasarsallad, på ungsbakad lax och smörstekt sparris 🙂

Ceasarsallad med lax och sparris
4 personer 4sp p/p

  • 1 dl finriven parmesanost
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 2 tsk smör
  • flingsalt
  • 2 romansallad (à 200 g)
  • 1st Avokado
  • 1 st lime
  • Santa maria wasabi sesame
  • 4st laxfilé
  • Coktailtomater ca 12 st
Sätt ugnen på 225°C.
Skär bort nedre delen av sparrisen och skär resten i ca 5 cm långa bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen på hög värme tills den mjuknar lite, ca 3 minuter. Krydda med flingsalt.

Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Krydda med wasabi sesame. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C

Bryt eller skär salladsbladen i bitar. Lägg i en stor skål. Dela laxen och lägg på salladen. Skiva avokadon (tunna skivor),tomaterna och lägg över, pressa limen över.  Avsluta med parmesanosten.
Vill man ha dressing så kan man använda sig av vanlig ceasardressing.

Prison Island och Mellokväll

Söndag och jag går fortfarande och strosar i pyjamas, sådana söndagar är rätt sköna med:)

M har varit borta sen klockan 06 i morse och kom nyss hem med en trött son. Han har spelat match i Skurup , så det tog sin lilla tid att köra. Men men nu är de hemma och chillar i soffan. Vi har haft en riktigt skön helg. I fredags så lämnade vi de små ho mormor och tog de stora ner på stan. Vi hade bokat Prioson Island, och gud så roligt det var. Så kul att se hur vi alla var så sammanflätade och använde våra olika styrkor till att lösa gåtor m.m. Så det kan jag verkligen rekommendera. Vi avslutade dagen/kvällens aktiviter med en middag på stan. Åt god mat och delade med oss av historier, skämt och skrattade så vi stupade. Åh vi bestämde oss där och då att vi ska göra detta oftare. Även de stora behöver sin uppmärksamhet av oss, blir ju lätt att de små får den hela tiden – och ja det är ju så det är.

Och igår så kom Lollo med familj hit. Jag bjöd på lite plock och sen blev det hemmagjorda hamburgare till mello 🙂 Måste säga att jag tycker fortfarande att första deltävlingen var den bästa. Inte mycket bra utbud av de andra tre.

Nä nu ska jag passa på att se en film och krypa under filten medans M kollar på sin fotboll..

Önskar er en fortsatt fin söndag, kram på er.

En trött loppa idag <3

Samones Fisksoppa & Vita vinet Chateau Ste Michelle

Samones Fisksoppa som hela familjen kommer att tycka om.
4 portioner 2sp p/p

  • Laxbitar 4 st
  • 1 st Torskblock
  • 1 burk färska räkor ca 170g
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 3 st morötter
  • 1 liten purjolök, i skivor
  • 0,5 g saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl matlagningsvin
  • 6dl vatten
  • 3 dl milda mat 4%
  • 2st fisk bulljongstärningar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1tsk torkad basilika
  • salt
  • citronpeppar
  • 2 tsk olja
  • 1 näve persilja, hackad
  • dill

Skär under tiden fisken i munsstora bitar.

Häll i oljan i en kastrull,  och stek vitlöken och purjolöken lite lätt på svag värme.  Höj värmen och tillsätt  tomatpuré och låt fräsa med i någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskbuljong, milda mat och timjan och de tunt skivade morötterna och persiljan. Koka ihop i 10 minuter, rör om då och då.

När soppan kokat klart, smaka av med salt och pepparTa bort grytan från plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas. När soppan är klar häll i räkorna.

Servera i  djupa skåla.

Jag använde mig av greek style yoghurt 0% och slängde i en klick över soppann samt lite dill. Voila 🙂

Vinet Chateau Ste Michelleett chardonnay från Usa passar perfekt till soppan.

 

Kesoungskaka

Istället för vanlig ugnspannkaka så gjorde jag en variant på keso i stället.

Det är samma ingredienser som kesoplättar men i stället för att steka som så gjorde jag dom i ugnen:)

Kesoungskaka 1 person 6sp

  • 2,5 dl keso (jag använder keso super mini)
  • 1 msk fiberhusk
  • 2ägg
  • 4 st kalkonbacon
  • 1 msk sockerfri sylt

Rör ihop keso,ägg och fiberhusk. Ibland använder jag en handmixer och ibland bara rör ihop. Låt stå 2,3 minuter. Klicka smeten på bakpappe på en plåt sen in i ugnen på ca 15-20 min på 200grader (håll koll så du inte bränner till den) Stek baconen och servera med sylt på.

 

Sportlov

Måndag och första dagen på sportlovsveckan..

Sonen har haft en kompis sovandes över och det lär inte vara den sista heller, det är nu de passar på att hänga med kompisar spela till sena nätter och sova länge på morgnarna.Denna veckan har vi inte planerat så mycket faktiskt. Men vi är alla hemma tillsammans och  är lediga, bara det är mysigt. Men det blir lite små utflykter och restaurangbesök. Och jag och M kom på att på Fredag så har vi varit tillsammans i 10år. Herregud, dom är 10åren har gått otroligt snabbt. Men då lär vi göra ngt extra mysigt tillsammans..

Vi hade ju lite kräksjuka i huset förra veckan, och turen var att det var bara Eden som blev dålig  och alla andra klarade sig. Men nu kom Adele och sa att hon fryser och inte mådde bra, så frågan är vad det är som är fatt där? Hon tog en tugga på mackan och sen vill hon inte mer. Men vart man än läser, IG,Facebook är alla dåliga mer eller mindre..

Har ni planerat något kul på lovet?

Ett händelserikt veckoslut

Lördag eftermiddag och jag sitter nog ner för första gången sedan i onsdags. Man kan nämligen lugnt konstatera att det varit full rulle med allt från VIP-invigning till kräksjuka och storstädning. Tack och lov (peppar, peppar) verkar familjen vara på rätt spår och idag är det samma fart, på tvillingarna, som det är  i normala fall.

Natten till fredagen så började Eden kräka och sen löpte det på under hela dagen. Om man skall se det minsta lilla positiva i det hela så är tjejerna såpass stora nu att man kan kommunicera med dem obehindrat. Detta innebar att hon själv märkte vad som var på gång och kunde ”varna” mig så man slapp ligga och skura golv, och byta sängkläder, stup i ett. Samtidigt så blir de så ynkliga och alla som har barn vet ju hur man själv lider med dem när de är sjuka. Har man dessutom tvillingar så brukar den andras insjuknande komma som ett brev på posten men så icke i detta fallet. Nu är det ju dessutom sportlov i våra trakter vilket innebär att vi håller tjejerna hemma hela nästa vecka…

Nu till onsdagen och något betydligt roligare. VIP-invigningen av en ny restaurang/klubb i Helsingborg. Efter 23 år valde nämligen ägarna, till Harrys, att renovera och etablera ett nytt koncept – HEAT American Dinner Club. Ett riktigt läckert ställe, som vi fick äran att inviga, som riktar sig till en lite äldre, och mognare, målgrupp. Något som verkligen saknats i Helsingborg de senaste åren. Nu är vi ju inte ute så himla ofta men ibland, efter en middag och några drinkar på stan, så brukar danslusten falla på och då har man aldrig riktigt haft koll på var man ska ta vägen. Men det har vi nu! Jag blev så imponerad att jag faktiskt blev sugen på att gå dit redan dagen efter, på den öppna invigningen, men samma känsla infann sig inte riktigt, av någon anledning, på torsdagsmorgonen 🙂

I fredags storstädade vi vilket innebär att helgen mest går åt till småpysslande. Fredagens Alla Hjärtan firade vi i all enkelhet och M överraskade mig med biljetter till Lars Winnebäcks konsert på Sofiero i sommar. Så himla glad då jag länge sagt att jag ville se honom igen så det blir till att masa sig hem, från Spanien, så vi inte missar den. Dessutom har vi redan införskaffat biljetter till en annan konsert på Sofiero – Miss Li, Uggla och Petter – så jag hoppas på några härliga sommarkvällar vid slottet.

På tal om konserter, och musik, så är det åter Mello ikväll och vi har ännu inte spikat maten. Med andra ord så blir det till att påbörja planeringen. Det lutar dock åt grillat så fokusen ligger mer åt tillbehörshållet vilket är precis lagom ansträngande en dag som denna.

Falsk Råraka med rom,räkor och syrad rödlök

Igår så körde vi en repris på fredagens förrätt fast vi tog det som kvällsmat i stället. Denna rätten kan du kombinera lite som du själv vill och det är ju det som är så bra 🙂

Falsk Råraka med rom, räkor och syrad rödlök.
2 personer (2 sp p/p  på självaste rårakan)

  • 2 st palsternackor
  • 1 st morot
  • 1 st ägg
  • salt
  • Rom
  • Greek Yoghurt 0%
  • Syrad rödlök
  • 2 msk färska räkor
  • Gräslök
  • 1/2 Avokado
  • 1 msk olja alt en klick smör

Skala och finriv palsternackan och moroten och krama ur vätskan väl. Tillsätt ett ägg och rör om, häll i lite salt.
Hetta under tiden upp stekpannan på något mer än medelvärme. Smält en klick smör i panna.

Forma den rivna palsternackan till sex tunna kakor. Låt dem ligga stilla och steka tills de fått fin färg och börjar bli frasiga i kanterna, i 3-5 minuter.

Vänd försiktigt och stek lika länge på andra sidan. Låt de färdigstekta rårakorna ligga på hushållspapper så att lite av fettet sugs upp medan du steker resten.

Lägg rårakorna på varsin tallrik. Portionera ut rom, crème fraiche,räkor och syrade löken på rårakorna. Garnera slutligen med dill, servera på en gång.

 

 

Scroll to top