Fredag på Övfre

Fredag innebär städdag i Huset på Övfre – sen får man sin belöning! Nu låter det lite värre än vad det egentligen är men visst är det skönt med rutiner och dessutom ”komma hem” till ett nystädat hus och samtidigt ha hela helgen framför sig. En helg som man därmed kan ägna åt allt annat än att städa undan…

Gårdagens belöning gick dock inte av för hackor. Oxfile med tryffelrisotto och proceccosås. Såååå himla gott. Dessutom passade vi på att avnjuta ett av de viner som vi beställt hem via systembolaget. Ett lättdrucket italienskt vin som passade alldeles utmärkt till kvällens middag.

Ligger fortfarande kvar i sängen och har en helt orörd lördag framför oss. M har snackat om att dra på fotboll men avvaktar då vi egentligen är bortbjudna ikväll. Det är ju Mellokväll och vad kan vara trevligare än att avnjuta det i sällskap av goda vänner? Tyvärr har kräksjukan slagit till hos vännerna.

Hittade jätte söta portionsskålar av stengods, passar till  ex potatisgratäng eller dessert  samt en modell större, från Piccadilly By Sagaform, söta eller hur?!

Asiatisk nudelsallad med krispiga grönsaker och kycklingfärs.

Asiatisk nudelsallad med krispiga grönsaker och kycklingfärs.
4 personer 5 sp p/p

  • Svartkål
  • 1 msk olja
  • 500g kycklingfärs
  • 3st salladslökar
  • 1/5 rödlök
  • 1 st röd chili
  • 5 msk fish Sauce
  • 3 st lime
  • 2 tsk socker
  • 2 paket shiratakinudlar
  • Koriander

Strimla svartkålen Bryn färsen i lite olja, tillsätt svartkålen och låt den mjukna något.Skiva salladslöken och rödlöken. Finhacka chilin och blanda i den. Blanda grönsakerna med färsen i en bunke. Ställ åt sidan.

Blanda en dressing av fish sauce, limejuice och socker. Koka nudlar. Blanda nudlarna i bunken med kycklingfärs och grönsaker och häll över dressingen.
Lägg upp och garnera med korianderblad. Serveras ljummen.

Vårkänslor och födelsedagar

Redan inne i Marsmånad och man känner hur det spritter lite i kroppen efter att få vårstäda utanför.  Morgnarna är ljusare och även eftermiddagarna!

Jag har så mycket planer och ideér för sommaren. Jag vet att jag har fått det av min mamma för hon är exakt likadan, haha. Mitten eller slutet av Mars gav hon ”ok” till mig att ta tag i mitt trädgårdsland. Vi ska ta bort all gräs på framsidan, ja det sista vi har och lägga sten ev trädäck. Efter det ska det byggas nya trädgårdslådor och flytta över innehållet till det. Älskar det här med all pilla och planera. Min man är dock inte lika road av det, men men han vet vad han gifte sig med 😉 Sen äntligen kunna så, iår blir det potatis,morötter,kryddor m.m. Och även baksidan ska ju fyllas på med nya krukor,blommor. Åhh längtar så.

När det gäller att planera så fyller tjejerna  år nästa helg, tänk 4 år och högts upp på önskelistan var cyklar och cykelhjälm, sen peppa pig figurer, utklädnads kläder. Adele älskar sin kjolar och skor och allt som ör fint. Hon står och kammar sitt hår (inte lätt med sina kryllor) sätter på sig sitt diadem och klänning – visst e jag fin mamma säger hon.  Älskade unge. De har även informerat hela förskolan att de ska sjunga för dom och att de fyller år. Dom älskar verkligen födelsedagar sin egna och alla andra 😉

Snart sköna rosé kvällar vid poolen
Middagar ute..
Mitt trädgårdsland som ska bli fint igen.
Blivande födelsedagstjejer

 

 

Baconlindad Oxfilé med kantareller,svartkål och rotselleripure.

Lördagens middag gick inte av för hackor, oxfile som smälter i munnen.

Baconlindad Oxfilé med kantareller,svartkål och rotselleripure.
4 personer 15 sp/p

Du kan få ner denna i sp om du byter ut mellangrädde till milda mat 4% el 15%.

Rödvinssås: (ska man räkna points,så 2 sp/p
250g pärllök
6 torkade plommon
3 dl rödvin
salt, peppar
1 tsk redning
1 dl vatten

Rotselleripuré: (6sp/p)
600g rotselleri
1,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde 15%
salt, peppar
4 msk (parmesan riven)

Stekta kantareller och kål: 1sp/p
1 msk
4 morötter
300g kantareller
150g svartkål

Baconlindad oxfilé: 6sp/p
4 st bitar oxfilé
4 skivor bacon
salt, peppar
1 tsk smör

Sätt på ugnen på 75 grader.

Skala pärllökarna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den få färg under cirka 5 minuter på båda sidor, slå sedan på rödvin och ha ner strimlade, torkade plommon. Låt puttra på medelvärme cirka 10 minuter utan lock. Lyft ur lökarna i en skål och mixa såsen så den blir slät. Vispa i redningen och slå på lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen hållas varm på låg värme. Slå eventuellt i mer vatten och såsen blir för tjock under tiden den värms.

Skala morötterna halvera dem på längden och skär till korta stavar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek morötterna tills de börjar få färg och mjuknat en aning. Strimla svartkålen och ha ner i pannan. Låt fräsa 2-3 minuter. Släng ner  kantarellerna. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skala och tärna rotsellerin. Ha ner i en kastrull och slå på vatten och grädde. Koka rotsellerin under lock (håll den inte helt stängt) på medelvärme i cirka 20-30 minuter. När rotsellerin är mjuk och bara lite vätska återstår är den klar. Kör till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i formar, strö över lite parmesan på varje. Låt de vara i ugnen samtidigt som köttet och ta ut dom när köttet är klart.

Linda 1-2 bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65C

Servera

Ett perfekt vin till maten – 99 Crimes Cabernet Sauvignon 2018

Småbarnsmamma

Hej raringar, har ni haft en bra start på helgen?

Haft en väldigt skön vecka, alla är frika igen och solen har varit här och hälsat på. Det har gått härliga PW och haft helt enkelt en skön vecka.

Igår så somnade tjejerna tidigt och dottern var på vift. Sonen märker vi knappt av då det är bra mycket roligare att spendera kvällen, över PS4 och data, än att umgås med föräldrarna. Men vad gjorde det? Vi fick chansen att husera helt fritt på undervåningen och valde bort TV.n framför hög musik och samtal. Insåg hur kul man egentligen har när man kopplar bort sociala medier, dumburken mm och bara fokuserar på varandra.

Det blev en mängd 80- och 90-talsmusik och långa diskussioner om allt från uppväxt till tonår och familjen. Sååå himla härligt! Även om vi är mitt uppe i livet så är vi ju också småbarnsföräldrar. Något som man lätt glömmer bort i vardagen när allt rullar på och man vill vara alla till lags. Man ställer ju väldigt höga krav på sig själv som anställd, mamma och älskarinna. Och man kan ju inte alltid hinna med alla roller på samma gång – något som M brukar vara väldigt bra på att påpeka medan jag enbart kör på. Därför var det en välbehövlig kväll i ett skönt tempo med bra musik, god mat och fokus på oss…

Lördagen har faktiskt fortsatt i samma tempo även om dagen, och till viss del, kvällen går i barnens tecken. M var iväg på fotboll med sonen och jag hade twinsen för mig själv. Men sedan 15-tiden så har vi hållit till i köket, kockat och njutit! Nu står snart ”mellomiddagen” färdig och hela familjen är laddad inför andra chansen. Barnen bjuds på en pasta med fläskfile medan jag och M unnar oss en trerätters där huvudrätten innehåller bla oxfile. Kan man så ska man är mitt motto…även om man är mitt uppe i småbarnsålder! Trevlig helg på er kära läsare!

 

Fredagsdrinken – New York Sour with a hint of 1000 Stories

Här kommer fredagsdrinken som även kan bli er lördagsdrink ikväll 🙂

Recept för en drink – dubbla om du ska ha mer.

  • 3cl Jim Beam Bourbon
  • 3 cl sockerlag
  • 1cl Amaretto
  • 4 cl färskpressad citron
  • 1 äggvita
  • Toppa med 1000 Stories (rött vin)

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka utan is. Tillsätt sedan is i shakern och skaka tills drinken blir väl kyld. Häll upp. Sila sedan ner vinet försiktigt sikta sen vinet försiktigt (på en tesked, så vinet lägger sig som en hinna ovanför). Toppa med ett rivet citronskal.

Njut

Ceasarsallad med lax och sparris

En annan variant på  ceasarsallad, på ungsbakad lax och smörstekt sparris 🙂

Ceasarsallad med lax och sparris
4 personer 4sp p/p

  • 1 dl finriven parmesanost
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 2 tsk smör
  • flingsalt
  • 2 romansallad (à 200 g)
  • 1st Avokado
  • 1 st lime
  • Santa maria wasabi sesame
  • 4st laxfilé
  • Coktailtomater ca 12 st
Sätt ugnen på 225°C.
Skär bort nedre delen av sparrisen och skär resten i ca 5 cm långa bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen på hög värme tills den mjuknar lite, ca 3 minuter. Krydda med flingsalt.

Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Krydda med wasabi sesame. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C

Bryt eller skär salladsbladen i bitar. Lägg i en stor skål. Dela laxen och lägg på salladen. Skiva avokadon (tunna skivor),tomaterna och lägg över, pressa limen över.  Avsluta med parmesanosten.
Vill man ha dressing så kan man använda sig av vanlig ceasardressing.
Scroll to top