Fredagsdrinken – Blåbärsmojito

Blåbärsmojito 1 drink

Ingredienser

  • 4 cl Ljus rom (Rekommenderad ljus rom)
  • 3 cl Limejuice
  • 3 cl Sockerlag
  • 4 cl Sodavatten
  • Mynta
  • Blåbär

Instruktioner

  1. Lägg färska blåbär i botten av ett glas och muddla dem (mosa tills det inte finns några större bitar kvar).
  2. Tillsätt limejuice och sockerlag.
  3. Ta ett knippe myntablad (ca 12 st) i ena handen och klappa ihop med din andra hand för att frigöra aromer. Lägg sedan myntan i glaset.
  4. Stöt myntabladen försiktigt tillsammans med de andra ingredienserna. De ska inte muddlas för hårt eller krossas eftersom blåbärsmojiton då kan bli besk.
  5. Tillsätt ljus rom och fyll lite mer än halva glaset med krossad is.
  6. Rör om med en sked så att allt blandar sig.
  7. Tillsätt sodavatten och fyll upp resten av glaset med krossad is.
  8. Stoppa i sugrör och garnera med en myntakvist och några blåbär.

När världen står stilla…

Man kan inte undvika att världen står står stilla just nu, och man har lite svårt att ta in allt! Alla påverkas ju av detta, verkligen alla och ja, det är ju fruktansvärt obehagligt hur denna spridning har exploderat över hela vår värld…

Jag väljer dock att inte gräva ner mig i detta och se allt i mörker, utan vi måste ju kunna leva vidare och försöka ta en dag i sänder. Det är viktigt att vi tar ansvar och att vi följer, då menar jag verkligen följer, det som folkhälsomyndigheten har sagt att vi ska göra! Om alla göra detta då kan vi vara med och påverka. Och förhoppningsvis komma tillbaka där vi var innan den här pandemin lamslog oss

Jag vabbar fortfarande, dock är de stora i skolan idag. Adele har kvar lite av sin hosta så vi får se om de ska gå i morgon. Nu får vi ju avvakta vad dom säger i veckan om att ev även stänga förskola/grundskola. Jag förklarade vikten för barnen om att det är så att skolan stänger (som mina barn vill, inte pga av oroligheten att bli smittad utan skoltrötthet) så är det fortfarande så att dom har en skyldighet att göra det som lärarna ber om, uppgifter i de olika ämnena. Det är oxå viktigt att påpeka – detta är INGET lov utan vi befinner oss i en ”krissituation”. Så jag sa att de kommer ändå att få lägga sig i normal tid och kommer att få gå upp i vanlig tid på morgonen. Återigen – detta är inget lov utan undervisning i hemmet. Vet att jag kommer bli kritiserad över det men många tänker tänker som jag. Men visst, alla tänker och agerar vi olika…

Jag börjar ju nytt jobb på måndag men inga Danmarksresor vilket innebär att vi istället jobbar på hemmaplan. Jag har dessutom turen att M är hemma just nu så han får ta det stora lasset med barnen, men självklart så finns jag där oxå. Vi kommer dock inte kunna använda min mamma då hon sitter i ”karantän”. Inte för att hon har Corona utan hon är äldre och är i riskgruppen. Jag och mina systrar finns där, och tro mig att vi kommer se till att hennes kylskåp inte blir tomt och att hon får allt hon behöver.

När det gäller utlandsresor så ligger ju alla planer om det nere i dagsläget. Vi har ju, som vanligt, planerat en sommar i Cabo Roig men nu är ju gränserna stängda och landet i karantän. Men vi åker ju inte förrän i Juni så det får vi ta då. Visst är det ledsamt men Spanien finns kvar och då får man bara skjuta lite på trippen. Tror faktiskt inte att det kan bli så dumt med en sommar i Helsingborg under förutsättning att ordningen är återställd

Under tiden får man sysselsätta sig så gott det går så, just nu, håller vi på att gräva på framsidan av huset. Vad vi ska göra där återkommer jag till men, förhoppningsvis, så ser ni resultatet i helgen. Nu blir det film med barnen, pyssel, matlagning och helt enkelt egentid med familjen. Världen står stilla ja men det är ju ändå lillördag, min piglördag, så bubbel i glaset och lite plock väntar. Vi kan inte sluta att leva även om media gör allt för att banka i oss att världen håller på att gå under.

Sen har jag en uppmaning till alla ni följare:

Snälla snälla!  SLUTA BUNKRA! I kristider så lockas ditt sanna jag fram, man blir lätt egoistiskt och börjar bunkra medicin, mat och toalettpapper (som jag för övrigt inte förstår) Sen har vi dom som öppnar upp sig, visar ödmjukheten och sitt stora hjärta.
Jag blir jätteledsen över hysterin. Egoismen växer och folk bara tänker på sig själva. Men försök lugna er och visa hänsyn för alla andra som oxå behöver mat och medicin.
Ja, det är viktigt att man har mat 1-2 veckor framåt och det gäller även när vi inte är mitt uppe i en världsomfattande kris. Men alltså 20 kg kyckling, 8 balar toapapper, 7 paket alvedon, 10 flaskor handsprit, 10 paket vetemjöl, 5 paket keso osv osv. På allvar???? Att ”hamstrarna” inte skäms!

Ngt som även gör ont i mig är alla äldre, speciellt de som bor själva, som kanske inte har någon släkting som kan hjälpa dem. De som tar sin rullator och sätter sig på färdtjänsten till närmsta ICA-butik. Väl framme så är det tomt i diskarna och de utsätter sig för smittorisk helt i onödan. Usch, jag hoppas verkligen att vi alla hjälper dom som är mest behövande, handlar åt dom, och hjälper till så gott vi kan. Kolla med din granne, hör dig för och hjälp till. Min hjälp finns om där är ngn som behöver den..

Kärlek…

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök
2 personer 6sp p/p

  • 400 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
  • 30 g Smör
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk riven Ingefära
  • 1 riven klyfta vitlök
  • 1 msk Japansk Soja
  • 2 Pak Choi
  • 1,5 msk ostronsås
  • 1 limefrukt
  • 1,5 msk grovhackad sötmandel
  • 0,5 finhackad chilifrukt
  • 0,5 msk Sesamfrö
  • Salt

 

  1. Dela fisken i två lagom bitar, lägg på en tallrik, och strö salt runt bitarna (håller bättre vid stekning). Låt det stå rumstempererad och torka av bitarna innan de skall tillagas.
  2. Bryn 30 g smör i en kastrull tills der doftar kola och blir gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal och sojan. Rör om och låt stå.
  3. Dela Pak Choin i två delar och stek på hög värme. Någon minut på var sida och när de är klara, dra av från plattan och häll på ostronsåsen.
  4. Stek torskryggarna i olja med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pressa över limesaft.
  5. Lägg upp torsken på tallrikar med Pak Choi. Skeda över den brynta smörblandningen. Strö över mandel, finhackad chili och sesamfrö.
  6. Till detta serverade jag även en mos på kålrot som jag skalar, delar och kokar i varmt vatten. När bitarna mjuknat så mixade/pressade jag dem och hällde i lite milda mat 15% , vitpeppar och salt. Vispa till mos och placera detta som en bädd, under fisken, på tallriken. Det går dock även bra med ris eller pressad potatis om man föredrar det

 

Födelsedagsparty för Eden & Adele

I söndags så fyllde våra små yrväder 4 år, är det bara jag som känner att det inte var längesen jag åkte hem med dom från BB?! Ni som inte läst min förlossningsberättelse kan göra det här. Jag tycker själv den är så fin och kan riktigt känna det jag kände och minnas allt – underbart!

De låg och tryckte i min säng och visste mycket riktigt att vi skulle sjunga för dom, de älskar ju ”happy birthday” som de så snällt säger 😉 Tårta i sängen presenter i sängen, ja förutom deras nya cyklar som väntade i vardagsrummet.

Vi samlade ihop våra familjer,( blev ändå 17 personer, trots avhopp). Vi var först inne på att beställa mat, men jag bestämde mig föra att bjuda på kallskuret, perfekt för kalas tycker jag. Så tjejerna blev firade upp över öronen på sin 4års dag. Låter bilderna tala för sig själv.

Storm & förkylning

Gud vad det blåser ute, man hör presseningen som ligger över poolen fladdra, krukorna har vält och träden svingar utanför. Grannens trä har blåst upp från rötterna och landat precis utanför ingången. Sä det lär blåsa en del i Helsingborg idag…

Just nu känns det som att det är bara en massa oroligheter runt omkring, allt känns oklart och man känner en oro, det kan man inte sticka under stolen. Ja Corona viruset har vi inte missat, och oroligheterna över det. Jag tror att man har inte riktigt förstått allvaret, inte fattat egentligen hur detta påverkar allt och alla. Och vi då som har en inbokad sommarresa, vad händer där? Sonen har en fotbollscup i Göteborg  i sommar, vi hade weekend resor inplanerade, konserter ja allt möjligt. Men som sagt man får ta en dag i taget, man kan inte riktigt planera just nu, utan man får helt enkelt rätta sig av situationen där och då.

Jag vaknade inatt och kunde inte sova, öm i halsen, huvudvärk och mådde skit. Vaknade upp i morse och var bara färdig. Och nej ingen Corona! Utan antagligen en förkylning som satt sig i kroppen, man kan inte glömma att det är dom tiderna MED nu! Så jag har bestämt mig att jag kurerar mig i sovrummet hela dagen, och det är inte likt mig att bara ligga där, blir smått stressad över det med. Jag hade bla ett viktigt möte som jag fick skjuta upp.

Och precis nu så fick jag ett samtal att Adele hade feber, så M fick åka och hämta båda töserna…

Håll i hatten och ha en fortsatt fin torsdag 🙂

Lakritspannacotta

Piglördag, lillördag, kär dag har många namn. Kanske sugen på en efterrätt ikväll? Är du lakritsälskare? Då passar denna bra 😉

Lakritspannacotta
4 personer 3sp på hela pannacotan (1 person 1 sp)

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • 4 tsk Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba 2 sp(ej inräknad i pointsen ovan)
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen, ej inräknad)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, häll lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

Planerar ni inför piglördag eller till helgen plock/förätt då kan jag tipsa om – 
Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin ca 10 g per bit /  knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Scroll to top