Fredag och M hade bestämt sig för att fixa maten. Jag är ju inte den som säger nej till ett sådant erbjudande. Dessutom är det härligt att ”hänga” i köket när någon annan lagar mat till en med tanke på att jag brukar står för 95% av matlagningen i vanliga fall 🙂
Hur som så vet jag att M är duktig i köket och så även denna gången. Vi inledde med en spännande förrätt även om den kan behöva lite finputsning då den inte riktigt föll mig i smaken. Men han medgav själv att en av huvudingredienserna, persika, inte gick att få tag i och då han bytte ut den mot plommon så kom inte riktigt sötman fram för att möte osten. Men vi var båda överens om att testa den igen men då får det bli med de rätta delarna så att det kan bli en ordentlig recension.
Varmrätten däremot var klockren. Dessutom är kalvfile såååå himla gott och med vinet, från GastroWine så blev det en perfekt avrundning av middagen. Denna gången valde vi en Syc Mitarte Tinto som iofs kostar något mer än vad vi brukar lägga på viner. Men ack så god – Aromer av körsbärssylt och rostade kaffebönor. Mogna frukter välintegrerade med toner av ek. Ni hör ju själv hur det låter och jag kan lova att det var värt varenda krona. Varför inte testa själv? Med min kod SAMONE10 så får ni dessutom 10% på hela ert köp.
Bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta
- 1 bit fetaost (á 150g )
- 1/2 rödlök
- 4 bitar soltorkade tomater i olja
- 1 nektariner eller persikor
- svartpeppar
- 8 blad färsk mynta
- olivolja + olja från de soltorkade tomaterna
Ringla lite olivolja på en ugnsplåt eller, som vi gjorde, i varsin ugnsform.
Skölj av fetaosten och lägg i mitten.Hacka de soltorkade tomaterna. Skär av ändarna på rödlöken och skär den till smaka klyftor på ledden mellan fäste och topp. Halvera nektarinerna, vrid bort kärnan och skär halvorna till klyftor.
Fördela ut soltorkade tomater, lök och persika runt om fetaosten. Ringla olivolja över det hela och gärna lite av olja från de soltorkade tomaterna.
Dra över ett varv svartpeppar och ställ sedan in i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Har du en ugn som gräddar ojämnt, vänd på plåten efter 15 minuter.Strimla myntan och strössla ut över den färdigbakade fetaosten. Ringla eventuellt över lite extra olivolja om det behöver.
Timjanstekt kalv med svartvinbärssky
- 2 kalvytterfileer (ca 300 g)
- 1 kruka färsk timjan
- 2 vitlöksklyftor
- 50 g smör
- 2 persiljerötter
- 200 g mandelpotatis
- 1 msk vitt portvin
- 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk hackad färsk persilja
- 1 dl svarta vinbär
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl vatten
- olja
- svartpeppar
- salt
Börja med rotfrukterna. Sätt ugnen på 225°. Skrubba och dela rotfrukterna i halvor. Lägg dem på en plåt och häll över olja och salt.Rosta i mitten av ugnen ca 20 min. Sänk ugnstemperaturen till 100°.
Salta och peppra köttet och bryn det i olja i en stekpanna så det får färg.Tillsätt smör, timjan och vitlök och fortsätt steka några minuter. Ös köttet med smöret.Lyft upp köttet och lägg i en ugnssäker form. Stek färdigt i mitten av ugnen till 56° innertemperatur, ca 20 min.
Låt köttet vila i minst 10 min.
Lägg rotfrukterna i stekpannan efter kalvköttet utan att skölja ur den, slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och strö över persilja. Låt svarta vinbär, vatten och socker koka ihop 5 min.
Bryn smöret i en liten kastrull. Blanda smör och vinbärsky. Lägg upp köttet och servera med rotfrukter och svartvinbärssky.