Vietnamesiska vårrullar

Det har ju blivit en del ”köpemat” genom åren och just det asiatiska köket tillhör hela familjens favorit. I går fick jag ett ryck och köpte ingredienser till vietnamesiska vårullar för att göra ett eget försök att skapa denna fantastiska rätt.

Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, mynta, koriander, glasnudlar matchas såklart med olika dippsåser. Vad sägs om att doppa dem i en småhet jordnötssås, en honungs och sesamsås eller en chili och ingefärssås? Så rena smaker som blir sådan explosion ihop. Dessutom var det riktigt lätt även om det verkar så avancerat. M blev så såld att han enbart tjatar om vietnamesiska vårrullar sedan igår. Det roliga är att man kan testa att fylla dem med olika saker och här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Vietnamesiska vårrullar

  • 1 paket rispapper
  • 10 salladsblad
  • 1 stor morot, julienned eller skuren i smala strimlor
  • 1½ dl rödkål i tunna strimlor
  • 50 g glasnudlar, kokta enligt instruktion på paketet
  • ½ kruka koriander
  • ½ kruka mynta
  • skalade räkor
  • grillad salladskyckling

Jordnötssås

  • 4 msk jordnötssmör (inte crunchy)
  • 4 tsk sweet chili sauce
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk japansk soja
  • 2 msk Hoisinsås
  • 1 nypa chiliflingor
  • hett vatten

Rör ihop allt utom det heta vattnet. Tillsätt sedan lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen.

Den tredje såsen var en köpesås – stark chillisås som var väldigt god till den med.

 

Honungssås

  • 8 msk honung
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • Färsk ingefära, en tumnagelstor bit fint riven
  • 1 tsk sesamfrön, rostade
  • Rör ihop allt utan  ingefära och sesamfrön. Toppa med den rivna ingefäran och rostade sesamfröna.

Följ anvisningen på rispappret hur du ska blöta ner dom.

Efter du blött ner det så lägger du på innehållet och viker enligt bild.
Jag stekte upp lite lövbiff som jag hade lagt i en marinad av lite asiatiska smaker.

Herregud vilken käftsmäll…

Lugn, det var inte en käftsmäll i den bemärkelsen utan snarare en fantastisk lördagsmiddag med vin från Gastrowine och en kycklingfile sous vide från Ven. Vilka underbara smaker och som det gifte sig. Som extra touche till de hela lagade vi en  jordärtskockspure med parmesansås.

Även barnen fick var med på ett hörn med en kycklinggryta, färsk pasta (även den från Ven) så även de var supernöjda…

Och vinet! Mitarte som är framställt med en jäsningsmetod som ger en lätt, fruktig och frisk karaktär med lite tanniner. Tempranillo 80%, Garnacha 15%, Viura 5% och passar till aptitretare i allmänhet, ris, vitt kött och pasta.

Jag låter bilderna tala för sig själv och är ni sugna på att shoppa loss på vinet, och fler viner därtill, så får ni 10% rabatt med min kod SAMONE10

Ha en fortsatt fin helg

Fredagsdrinken – Orange bird

Ibland får man feeling och känner för att testa något nytt spännande. Barskåpet öppnades och ut åkte Rom, Galliano och Passoa (som inhandlades till en tidigare drink). Som man bruka säga ” man tager vad man haver” för inte kan man åka och köpa nya ingredienser varje vecka i jakten på den perfekta drinken.  Det blev en sötsyrlig drink med lite skum på toppen. Det bästa av allt? Den tog ca 1 minut att sno ihop! Med andra ord en perfekt fredagsdrink

Orange Bird

  • 3 cl vit Rom
  • 1,5 cl Galliano
  • 1,5 cl Passoa
  • 1,5 cl limejuice
  • 1/3 äggvita

Gör så här

  • Häll samtliga ingredienser i en shaker och skaka. Tillsätt is och skaka igen
  • Sila upp i ett kylt cocktailglas och garnera med en liten blomma
  • Servera pronto!

Här ska provas vin…

I samarbete med Gastrowine

Ni som följer mig på Instagram såg att jag börjat samarbeta med Gastrowine och fick min första leverans under gårdagen. Köpte hem 8 flaskor Rioja och ser verkligen fram emot att testa dessa. Givetvis tillsammans med någon smarrig maträtt.

Min vinälskande make gick ju givetvis i spin så det hann knappt gå 24 timmar innan första flaskan korkades upp. Det blev en Faula – Mitarte (212 kronor) som består av 100% Tempranillo och skulle passa bra till charkuterier, rött kött, vilt och, håll i er, efterrätter! Enligt beskrivningen skulle den vara blommig och fruktig med rostade toner. Mogen frukt med hint av träd. Balsamisk, varm och uttrycksfull. Och vilket vin!

Dagen till ära så satte vi samman en charkbricka med lite tryffelsalami, skinka och några ostar. Men vi delade dessutom på en Ceasarsallad och vinet passade minst lika bra till plocket som salladen…

Det bästa av allt är att flera av flaskorna inte finns på Systembolaget utan här är det direktimport, från deras lager i Alicante, som gäller. Just denna flaska finns dock i beställningssortimentet (dock slut i lager) till ungefär samma pris. Men det råder vi givetvis bot på då jag lyckats skaka fram en rabattkod till alla mina följare. Tänk då på att rabatten, på 10% på ett helt köp, inte gäller på deras paketerbjudande (som redan är prissänkta) utan enbart på singelflaskor.

Så vill ni, som vi, fylla på vinkylen inför hösten så är det bara att besöka Gastrowine och använda er av koden SAMONE10 när ni beställer så kan jag garantera att ni inte kommer bli missnöjda. Nä, nu ska vi fortsätta på charkbrickan och börja leta maträtter till resten av vinerna då vi köpt såväl rött som vitt.

Födelsedag, Falsterbo & Renovering

Nu just nu satta jag mig ner för fösta gången idag. Jag är helt slut i kropp och knopp.

Kan börja med att i fredags så fyllde M år, och det firades från morgon till kväll. Jag hade bokat på Nellys i stan, de hade förberett fint med flagga och bubbel vid bordet. Men måste säga att tjusningen med helheten, inredning m.m var inte som förr. Och maten överraskade tyvärr inte. Men vi hade trevlig och njöt av varandras sällskap.

I igår så var det fullt ös från morgon till kväll/natt. Jag hade fått en tid hos frisören och sen efter det så var det dags för de små att gå till kalas. Hämta dom några timmar senare för att lämna dom till A som skulle ha dom över natten, för sen att sätta oss i bilen och dra till Falsterbo till svägerskan. Vi hade verkligen tur med vädret och satt ute och njöt. och det bjöds på en super mysig kväll, med god mat, trevligt sällskap, mycket dans till småtimmarna och en musikquiz.

Idag så kom vi hem till lunch och det har varit full action fram till nu. Liams rum är äntligen klart. Mattan är lagd och möblerna inhandlades ävenidag och allt är uppe. Det är bara lite små justeringar men helheten är så klar… Jag är så färdig nu, och måste få några timmars sömn för snart är det jobb..igen.

Jag hoppas ni har haft en fin helg. Natti Natti

Fredagsdrinken – Pornstar Martini

”En av de mest googlade drinkreceptet av alla cocktails du kan hitta. Trots det provocerande namnet är det en väldigt uppskattad drink.
Drinken skapades i modern till av den brittiske bartendern Douglas Ankrah i hans bar LAB. Drinken hette från början Maverick Martini efter en herrklubb i Cape Town, Sydafrika. Men Douglas ändrade det senare på grund av drinkens ”stämningsfullt och frestande” karaktär.”

Pornstar Martini (1 glas)

  • 1 mogen passionsfrukt
  • 5 cl vaniljvodka eller vodka
  • 2 cl passionsfruktslikör
  • 2 cl färsk limejuice
  • 2 cl sockerlag
  • Prosecco
  1. Dela och skeda ur passionsfrukten ner i shakern
  2. Häll i alla ingredienser
  3. Skaka och sila upp i ett cocktailglas
  4. Servera med ett litet glas prosecco bredvid


Ugnsstekta grönsaker med fläskfilé och proseccosås

Godmorgon raringar, hur har ni det i regnet?

Torsdag, och nästan hela veckan har redan gått. Nu känns det ju ändå att sommaren har lämnat oss och att vi går åt det kalla och mörka. Då gäller det att göra det bästa av det, tända ljus, tända brasan och bo in oss. Men jag ändå att solen kommer träda fram rätt ofta ändå.

Jag måste tipsa om denna rätt, den är så himla god, och funderar på om man ska göra den ikväll igen 😉

Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
6-8 peroner

  • 1kg fläskytterfilé
  • 0.5 msk flingsalt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 msk neutral olja

      Grönsakstillbehör

  • 1 msk smör
  • 100 g svartkål
  • 300 g palsternackor
  • 200 g svartrötter
  • 200 g rotselleri,
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk flingsalt

      Proseccosås

  • 0.5 finhackad rödlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)

Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Grönsakstillbehör:

Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda i svartkålen med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.

Proseccosås:

Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.

Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

Renovering Pågår

Har ni haft en skön helg och vilat upp er ordentligt?

Här har det väl inte riktigt vilat upp sig utan vi jobba in i det sista med att färdigställa Sagas rum. Och nu kan vi äntligen säga att vi är klara med det! Det är bara ngt litet kvar som tv, puff och gardiner, men det är sådant som kommer. M har varit sjukt grym och gjort allt arbete själv, han har rivit hennes garderob (ja samma i Liams rum som oxå ska renoveras) gipsat, målat, och lagt mattan. Hela lördagen spenderades först att handla allt sen sitta och skruva ihop det. Men nuuu, har vi en nöjd 15 åring och en lite smått avis mamma som hade lätt kunnat bo där uppe med – såååå fint 😉

Liams rum är vi redan igång med, rivit garderoben och väggen, spacklat och nu ska det målas och lägga mattan och sen ska allt köpas och även där skruvas ihop. Men det får vi använda våra kvällar till.

Så ja det har varit min helg mer eller mindre 🙂

Scroll to top