Ovissheten

Torsdag och snart så väntas 16 dagars ledighet, det ska bli riktigt skönt att koppla av från jobb och ägna tid till familjen.

Vi hade länge planerat en resa och skulle dra på lördag men med tanke på den rådande situationen så var det en SJÄLVKLARHET att boka av det. Det är inte värt det. Och vet att det är många av er som hade planerat mycket nu inför jul och många planer går i stöpen. Men det är bara att härda ut och göra det bäst av situationen.

Ovissheten är väl egentligen det jobbigaste. Vi människor är ju vana vid att sätta upp mål. Något att sikta och se fram emot. När detta inte är möjligt så tappar man, bit för bit, lite av energin. I dagsläget så får man istället börja planera för sommaren. Om man nu kan komma iväg då? Oavsett så är det viktigaste vår hälsa och att så många som möjligt klarar sig helskinnade igenom den här pandemin. Så får vi ta allt annat sen…

lite bilder från igår..

Dags att kicka igång dagen.

Mangosalsa med grillad kyckling och couscousfyllda salladsblad

Så fräsch och så gott!

Grillad kyckling med mangosalsa och couscousfyllda salladsblad
4 personer 5sp/p

  • 1/2 msk fänkålsfrö
  • 1/2 msk anchochilipulver
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm mald svartpeppar
  • 600 g kycklingfilé
  •  couscous (ca 2dl per /person
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 cosmopolitansallad

Mangosalsa

  • 1 mogen mango
  • 4 salladslökar
  • 1 gurka
  • 1 röd chili
  • 1 kruka koriander
  • 2 lime ca 3 msk saft
  • 1 msk olivolja
  • salt
Mortla fänkålsfröna och blanda dem med resten av kryddorna. Blanda kryddorna ordentligt med kycklingfiléerna. Grilla kycklingen på direkt värme så den får fin färg och sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 72°C. Låt kycklingen vila ca 5 minuter efter den har blivit färdig.
Koka couscous enligt anvisningen på förpackningen tillsammans med buljongtärningen.
Skala, skär bort kärnan och tärna mangon. Ansa och strimla salladslökarna fint. Dela och kärna ur gurkan och chilin, tärna gurkan och hacka chilin fint. Skär koriandern grovt. Pressa saften ur limen. Blanda mango och grönsaker med limesaft, olivolja och koriander. Smaka av med salt.
Plocka av salladsbladen. Lägg couscousen i salladsbladen. Skiva kycklingen och lägg den på couscousen. Toppa med salsan.
Smaklig måltid 🙂

3 Advent & Lucia

Hoppas ni har haft en skön söndag och en mysig 3:e Advent.

Helgen började med att mitt efterlängtade matsalsbord, som jag har suktat efter väldigt länge, kom på fredagskvällen. Det var bara att sätta igång och montera det. Hann inte med så mycket mer innan vi stupade i sängen. I lördags så fortsatt vi med vår minirenovering. Flytta upp skrivbordet där uppe och även flytta upp datorn. Köpte en tre meter lång skänk och montera ihop den och placerade den intill matsalsmöblemanget. Nya lampan kom på plats, upp med tavlorna och voila så blev rummet klart. Jag är så himla nöjd, ja det är hela familjen. Så himla mysigt rum, och så skön energi. Jag fick inte till det när vi hade det andra bordet och inredningen, och när man inte riktigt trivs i rummet då är det ju inte så himla kul att vara där – men Nu är det bara positivt.

Nisse och Stina kom idag och busade med töserna. De hade hängt upp tejp i taket och gjort linbana, Nisse Junior hade dessvärre trillat ner och brutit foten (porslin, och han gick sönder) men vi limmade och plåstrade om honom men det var ju världens ståhej då de skulle hjälpa honom på båren m.m

Söndagen fortsatte med Adventsfika, tillsammans med mamma, på eftermiddagen och nu sitter jag i soffan och vi ska sätta på en julfilm. Jag jobbar bara en vecka till sen så har jag julledighet, såååå skönt och efterlängtat.

Kram på er

PS Hade digital julfest med kollegorna i Torsdags, fick leverans från SMAK, en riktig god jultallrik och lite dricka på det. Vi satt i ganska många timmar och hade riktigt trevligt 🙂

  

Vinterkryddad päron cocktail

En liten god juldrink som du själv kan avgöra om du vill ha den åt det sura hållet el mot det söta med sirapen 🙂

  • 5cl gin
  • 2,5 cl citronjuice
  • 2,5cl päronsirap
  • 1 äggvita
  • 1 st stjärnanis

Päronsirap

  • 3 st päron skalade och delade i bitar
  • 1st stjärnanis
  • 1 st kanelstång (bryt på mitten)
  • 1 dl socker

För att göra cocktailen, lägg alla ingredienserna i en cocktailshaker utan is och skaka kraftigt. Öppna shakern , fyll med is och skaka igen, sila sedan i en kylt glas. Placera en stjärnanis på skummet

Päronsirapen – lägg ingredienserna i en kastrull med 250 ml vatten och låt sjuda i 20-30 minuter tills smakerna har infunderats. Låt svalna.

 ’

Det börjar närma sig

Och så var det söndagkväll, och ny vecka väntar och det börjar närma sig julafton. Julklappar börjar fyllas på under granen och ena barnet avlöser det andra med att kika där under. Jag måste säga att jag är så tidigt ute i år och det känns så skönt. Allt är nästan klart och ingen stress och inget jagande sista dagarna på stan. Jag måste fortsätta vara lika duktig varje år 😉 Hur går det för er?

Helgen var riktigt skön, vi har ätit gott, spelat spel till sena timmen, vi har dansat ja vi har haft det riktigt mysigt. I lördag så blev det en sväng till Synsam, dottern och jag skulle kolla synen.Hon har klagat på att hon har sett dåligt och mycket riktigt så hade hon fel på synen. Så det blir glasögon på henne. Och min var det samma med styrkan MEN han märkte av att jag skulle nog behöva ha progressiva. Ja då var det min tur att hamna där. Trodde jag aldrig! Jag är ju bara 25? 😉 Sen åt andra sidan så har jag problem med gula fläcken – något som rimligtvis 80+ får. Så jag borde vara van. Jag valde att behålla mina Michael Kors glasögon men bytte ut min YSL mot Gucci. Älskar när de är stora och markerade!

Jag har krupit ner till sängs och ska se sista avsnittet av The Crown, har ni sett den? Älskade säsong 1 men under 3:an tappade jag lite små intresset men höll mig fast och glad är jag för det.

Gjorde en het skaldjursgryta i lördags, så god!

Fredagsdrinken – An Orange Christmas

Gör en kryddig juldrink med smak av apelsin, tranbär, kryddnejlika och kardemumma som festlig törstsläckare i juletider!

  • 1 apelsin
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 8 hela kryddnejlikor
  • 1/2 tsk hela kardemummakärnor
Tvätta apelsinen noga och skär 3 skalremsor med en potatisskalare, se till att inte få med det vita.
Lägg apelsinskalen och övriga ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt sjuda 10 minuter. Ta från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur minst 2 timmar eller, som jag gjorde, gärna över natten. Sila bort kryddor och apelsinskal.
  • 4 cl  tranbärsjuice
  • 5 cl apelsinlikör
  • isbitar
  • Prosseco
  • Rosamrin färsk
  • Frysta tranbär

Ta fram två glas, med ca 2 tsk av sockerlagen i vardera glas. Häll i apelsinlikören,isen och tranbären. Rör om försiktigt. Toppa med proseccon. Ta i en rosmarinkvist

Voila här har ni årets godaste juldrink.

När livet kommer emellan

Jag har varit dålig att uppdatera den senaste tiden, och jag ska inte sticka under stolen om att  tankarna har varit där om man ska låta bloggen skriva sitt sista blad.

Men jag är inte redo att släppa taget ännu kom jag fram till. Jag ju haft den i så många år, och den är ju en del av mig, utan bara att acceptera att detta året har varit ett annorlunda när det gäller det mesta. Jag har varit extremt dålig på att uppdatera om livet, recepten, och ni har bett om sminktips, och kläder. Men jag har bara inte haft tiden. Ett heltidsarbete, samtidigt arbetet med blogg, instagram, samarbeten m.m.  Familj, 4 barn och Covid 19 kom och förstörde alla våra planer, resor ställdes in. Humöret hamnade på sninskan, det sociala livet stängdes ner. Ja gud listan är lång, det är allt som påvekar runt omkring som gör att man inte har orken/ron att ägna tiden till bloggen.

Sista dagen i November och i imorgon är det första dagen på sista månaden detta året. Julen har kommit in i vårt hus, Nisse & Stina är inne på sitt 15:e år och lyriska små tjejer väntar på bus och stimm.
När första ljuset tändes, blev det även den första julmiddagen här hemma. Bonussonen kom på besök och efter all julmat så avslutade vi kvällen med julfilm. Vilken mysig söndag.

Fredagsdrinken Samba Breeze

Samba Breeze är en drink eller cocktail med Cachaça, apelsinjuice, tranbärsjuice och is. Kan serveras i valfria drinkglas som förslagsvis låga cobblerglas eller höga drinkglas typ longdrinkglas som Collinsglas, keramikmugg eller som bål om du dubblerar receptet och öser på med mer is.

  • 5 cl Cachaça, olagrad
  • 7 cl apelsinjuice, färskpressad
  • 3 cl tranbärsjuice
  • 8-12 isbitar och/eller krossad is

SHAKER: Lägg ca 8 isbitar i en shaker. Mät upp Cachaça sprit, apelsinjuice och tranbärsjuice. Skaka drinken och sila upp i valfritt drinkglas med 6-8 isbitar eller krossad is. 

I GLAS: Lägg isbitar eller krossad is i det glas du önskar. Bygg drinken i glaset med Mät upp Cachaça sprit, apelsinjuice och tranbärsjuice. Rör om. 

Garnera med en tunn skiva lime eller klyfta lime. Eller det du önskar. 

Scroll to top