Ugnsbakad kyckling med rostade grönsaker, pancetta och Cavasås

Vilken skön helg, varit hemma mer eller mindre och vigt det till att städa bort sommaren och förbereda oss för höst/vinter. Stängde poolen, täckte över alla trädgårdsmöbler, åkte en sväng till tippen och slängde och sen en runda till Ikea för lite nytt.

Brasan har varit igång sen i fredags och jag har totalt älskat det, det är ju bara en sådan mysfaktor. Men men här kommer receptet från lördagens middag, ojoj sååå gott.

Ugnsbakad kyckling med rostade grönsaker, pancetta och Cavasås

  • 30 g trattkantarell färsk
  • 1 msk smör
  • 100 g svartkål eller grönkål
  • 300 g jordärtskockor, i stavar
  • 200 g svartrötter, i stavar
  • 200 g rotselleri, i stavar
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk flingsalt
  • salt och svartpeppar
  • 4st kycklingfilé
  • 2 paket pancetta

Proseccosås

  • 2 st schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl cava

Sätt ugnen på 220 grader. Stek kycklingen i en stekpanna, salta, peppra och strö lite timjan över. Stek den tills den har fått fin färg lägg den i en form och in i ugnen still den blir färdig.

Lägg tomaterna i en form, ta lite olja över och salta. Sätt in i ugnen när det är ca 15 min kvar av kycklingen.

Skala rotfrukterna (jag använde airfryer) Lägg grönsakerna sedan i den och starta den jag hade 200g i ca 20 min. Salta o peppra

Sätt på plattan och stek champinjonerna i smör tillsätt svartkålen och fräs ca 5 min.

Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och cava. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt. Vill man mixtra såsen till slät kan ma göra det, dock gillar jag att få löken i bitar.

Fräs pancetta och strö den över maten när den är färdig.

En härlig mix på hjärtsallad

Ibland ska man bara göra det man är sugen på. Jag satt på jobb igår och var sååå sugen på avokado,mango,syrad lök, kyckling ja listan var lång. Så tänkte ja varför inte;) så fick det bli. Och ni som vill ha receptet så kommer det här.

  • Hjärtsallad, riv av de största snyggaste bladen
  • 1 Avokado
  • Strimlad kyckling (kronfågel färdiga)
  • Mango (jag använde frusna som var tinade)
  • Koriander
  • Syrad rödlök
  • Het kebabsås från schysst kök

Lägg upp salladsbladen på en tallrik, dela upp och lägg den strimlade färdiga kycklingen på bladen, dela avokadon, lägg upp. Lägg på mangon,syrade löken, koriandern och lägg på såsen. Snabbt och enkelt men så jädrans gott.

Pasta Mezze Maniche med svamp,panchetta och ricotta

Måndag och hade nog kunnat sova ett bra tag till efter klockan ringde. Vem vill lämna en skön och varm säng liksom?

Fick en del DM om pastan vi åt i fredags så här kommer receptet 🙂

Pasta Mezze Maniche med svamp,panchetta och ricotta (4 personer)

  • 400 gMezze Maniche Casa Di Luca
  • 1 frp Rökt Pancetta, i tärningar
  • 400 g svamp, t.ex. champinjoner
  • 2 msk Olivolja
  • 1 st
  • gul lök, finhackad
  • 2 dlMatlagningsvin Vitt /eller torr vin
  • 1 burk Ricotta, 250 g
  • 1 påse bladspenat, 80 g
  • färsk timjan
  • hackad persilja
  • salt och svartpeppar

Knaperstek pancetta och låt rinna av på hushållspapper.
Dela svampen och stek i olivolja i het stekpanna. Tillsätt vinet och låt det puttra i 1 minut. Salta och peppra.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Stek löken i stekpanna i olivolja, tills löken blir mjuk och glansig (skall ej få färg) Tillsätt ricotta, bladspenat och plockad, finhacka timjan till lökfräset. Salta och peppra.

Blanda pastan med ricottablandningen.
Toppa pastan med pancetta, svamp och persilja vid servering. Peppra och servera toppa gärna med hyvlad pramesanost.

Ett dygn av njutning

I går så begav vi oss till Ystad Saltjöbad för att njuta av den födelsedagspresent som M fått för någon vecka sedan. Vi har varit på en del spa tidigare men det är alltid roligt när man besöker något för första gången. Och jag måste säga att jag knappast blev besviken så här ett dygn efter…

Vilket ställe, vilket upplägg och vilken härlig upplevelse. Allt från rummet till maten till baden och den avslappnade miljön som genomsyrar hela Ystad Saltjöbad. Att somna, och vakna, till vågornas brus. Att inta en trerättersmiddag, liggandes i en stor säng, eller dricka drinkar sittande utomhus, i en varm källa, fram till midnatt.

Vi är båda helt överförtjusta och fullt övertygade om att detta inte var vårt sista besöka här. Och då har jag inte ens nämnt den fantastiska brunch/lunch vi intog innan vi checkade in. Njut av bilderna och är ni det minsta sugna på en ”utlandsweekend”, utan att lämna landet, så är detta stället för dig/er.

En plåt med kyckling och rotfrukter

Ibland är det så himla skönt och smidigt att slänga ihop allt i samma form och sedan låta den sköta sig själv o ugnen. Så här kommer receptet.

Kyckling med rotfrukter på plåt (4personer)

  • Saften av 2 citroner
  • 1dl färska kryddor, rosmarin, persilja
  • Salt och peppar
  • 2 paket kycklinglår 2×650
  • 2 st sötpotatis
  • 2 morötter
  • 6 st potatisar
  • 1 st rödlök
  • 1 st citron
  • Olivolja

Sätt ugnen på 225°C.

Skär eventuellt fett på kycklingen, lägg sedan kycklingen i en ungsform.

Pressa ur saften från citronerna och hacka örterna grovt. Häll över ingredienserna på kycklingen. Vänd runt ordentligt. Låt kycklingen marinera ca 10 minuter. 

Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Tvätta och dela potatisen. Skala löken och dela i bitar.

Tvätta citronen och dela i bitar. Lägg rotsakerna och citronen i en ugnsform eller långpanna tillsammans med kycklingen. Ringla över olivolja och strö över hackade färska örter.

Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills rotsakerna är klara och kycklingen har en innertemperatur på 72°C. Smaka av med salt och peppar.

Fredagsdrinken – Alabama

Efter ett sommaruppehåll så kommer Fredagsdrinken igen 🙂 En fruktig och god drink. Ni som gillar söta drinkar så e den prefekt till er, vill man dock ha den lite syrligare så kan man ha i lite lime i.

Fredagsdrinken – Alabama (1 drink)

  • 2cl gin
  • 2cl amaretto
  • 2cl scott whiskey
  • 12 cl apelsinjuice
  • 1cl grenadin

Fyll ett högt glas med krossad is. Tillsätt alla ingredienser i en shaker och skaka. Häll upp.

Garnera med apelsin och cocktailbär. Voila, en najs fredagsdrink 🙂

 

 

Fredag och solen skiner på…

Måste erkänna att jag hinner verkligen inte med det, 10 dagar in i September och tur nog så levererar vädret fortfarande, hade lätt kunnat ha det så här resten av året. Som jag har sagt förut jag lever verkligen i fel land, jag skulle behöva ha värme konstant ja i alla fall en hel del sol.

Idag så vabbar jag för Eden då hon fick konstiga utslag igår som vi vill hålla koll. Men annars mår hon bra, Adele e lite snorig ….fortfarande. Men det bjuds på fint väder idag och vi slappar i solen, ja de små under parasoll såklart.

Just nu är jag inne i en jobbperiod, jag hinner inte med mer än så. Önskade att jag hade tiden att lägga här, skapa recept, skriva om min vardag och dela med mig av det mesta – men just nu läggs tiden på annat. Blir att man lätt lägger ut ett inlägg på instgram för det är snabbt och enkelt. Så ja jag är ganska så tråkig här.

Men jag har funderat lite på Tishorna, jag skulle gärna vilja bredda mig där och hitta en annan leverantör och sen till så att leveransen blir snabbare. Jag får frågan då och då gällande dom och det köps självklart med. Men vill göra det enkelt och snabbt för er och även för mig. Så ja just nu så arbetar jag på att hitta en bra lösning – så håll ut 😊

Är du spontan? Jag är absolut det, jag älskar spontanitet det brukar oftast bli så himla bra då. Sen gillar jag ju självklart att planera även. Men i lördags så ändrades våra planera och jag och M var mer el mindre barnlediga så efter en drink i vårt spa så tyckte M att vi skulle ta varsin Voi och åka ner till stan. Mycket riktigt så gjorde vi det, och vi hade en sådan härlig kväll. Oliver och rödvin vid solnedgången  och spansk tappas till middag. En skön promenad genom stan för sedan ta en voi hem igen och avslutade med en kaffedrink och skönsång i soffan. Jag behövde detta,VI behövde detta. Som jag alltid har sagt innan man ska fånga varje ögonblick och försöka göra det bästa av det.

Ha en super fin fredag på er

Scroll to top