Burgundisk oxfilé och rödvinsås

Alltså detta är en av många favoriter. Ni måste bara laga detta 🙂

Burgundisk oxfilé med rotfruktspytt och rödvinsås (6personer)

  • 3/4 kg potatis
  • 2 1/4  morötter (3 motsvarar ca 400 g)
  • 3/4  bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
  • 1 1/2  gul lök
  • 75 g pancetta
  • smör
  • Salt & peppar
  • Färdig rödvinsås
  • Färsk timjan

Svamppytt

  • smör eller margarin
  • 1,5 schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 100 g  färska champinjoner
  • 2 msk  hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
  • 2 msk  slätbladig persilja
  • 1/2 tsk  salt

Skär köttet i 6 skivor (för 6 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in i kylen.

Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar. Ställ åt sidan (värm upp till servering)

Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar.

Bryn allt(även panchettan istekpannan som du hade köttet i, ta i lite mer smör och stek grönsakerna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, till innertemperaturen är 58°C om du vill ha köttet rosa.

Servera med färsk timjan på oxfilén samt svampytten och rödvinsåsen.

Unsdag och äntligen fredag

Fredag och snart är denna veckan över men först ska vi njuta av lugn och skön helg.

Varje Onsdag i Juli så har Helsingborg något som heter Unsdagar på terasstrapporna. En trevlig tillställning som bjuder på musik och lite annat gott. Jag och töserna satte oss på cyklarna och rullade ner till stan, M var redan där så vi mötte upp honom. 1,5h med sång så avslutade vi kvällen med en öl på utposten och lite pommes till kidsen. Cyklade förbi Barski, har aldrig varit där, men så mysigt att sitta där och ta en öl, de har ett samarbete med Holy Smoke BBQ så de serverar även mat. Och wow vilka öl alltså. M tog en öl som heter Wedding Singer och jag tog Husets lager. 

Pontus Assarsson

Diddi (Bai Bang) och Magnus Rosen fd medlem i Hammerfall

Blixten – Älskar min röda elcykel

Igår var jag äntligen på min yoga, bokade in mig på MediYoga och gud vad jag har längtat till detta. Så nu ska det bokas in pass framöver.

Jag sitter just nu och planerar matlistan och vad vi ska ha till middag ikväll,  jag var sugen på lax så det lutar nog mot det.
– Lax med kokt potatis, sparris och hollandaisesås. Det var så längesen 🙂

Vad ska ni äta idag?

Lite gott till Piglördag – Lyxig Västerbottenkrustad

Enkelt, snabbt men ack så gott! Västerbotten, rom, rödlök Alltså dett är bara ett måste att testa,

Lyxig Västerbottenkrustad

  • Krustader
  • Västerbottenost
  • Rom (jag använder tångkaviar)
  • Creme Fraishe
  • Finhackad rödlök
  • Finhackad gräslök

Har man en airfrayer så går det snabbare, bara någon minut så har osten smällt. Använder du ugnen så tar det ca 5-6 minuter på 200 grader.

Fyll krustaderna med västerbottenost, smält i ugnen alt airfryern. Ta ut dom och klicka i creme fraishe i varje krustad. Toppa med rom, rödlök och gräslök

 

Sol i stora lass

Onsdag, piglördag, lillördag – kärt barn har många namn.

Igår så sken solen och himlen vart blå, så då passade vi på att packa ihop oss och drog ner till stranden. Man vet ju inte hur många stranddagar det finns kvar.

Vi njuter för fullo och vi har en vecka kvar på semestern. Hur har ni det? Har ni börjat jobba?

Igår blev jag även med elcykel, har suktat i över 1 år och igår slog vi till. Så skönt att kunna ta sig över allt snabbt ;). Jag är så nöjd med den, knallröd dessutom.

Drog hem till syrran under kvällen. Och timmarna gick och vi hade en sådan skön kväll. Njöt av goda drinkar som svågern bjöd på, solnedgång från deras fantastiska utsikt – magiskt.

Alltså säger det igen – min syster hon är sjukt duktig på att måla.

Knäckig Rabarberpaj

Passade på att plocka de sista rabarberna som var kvar i i landet, det var en dålig skör samt väldigt små iår. Men har väldigt mycket kvar i frysen från förra året. Men hur som haver så blev det en paj idag.

När jag gör rabarberpaj då gör jag alltid denna, tycker den är så jäkla god alltså.

Knäckig Rabarberpaj

  • 2 dl  havregryn
  • 2 dl  socker
  • 1 3/4 dl  vetemjöl
  • 1/2 tsk  bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm  salt
  • 125 g  smör (smält)
  • 1/2 dl  vispgrädde
  • 1/2 dl  ljus sirap
  • 500 g  rabarber
  • smör till formen

Sätt ugnen på 150°C.Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form ca 26 cm i diameter. Bred på smeten. Grädda pajen mitt i ugnen 45 minuter, tills den fått fin färg.

Jag serverade detta med vaniljsås, kan även ha glass till.

Cabo Roig & Hemåt (bildbomb)

Nu har vi varit hemma några dagar och landat i hemmet. Det som man alltid säger borta bra men hemma bäst.

Vi lämnade Cabo Roig i Onsdags vid 1630 och var vid franska gränsen vid 2345, Lyon 0430, tyska gränsen 1040, Frankfurt 14.00, tog båten vid Puttgarden 21-15,Malmö 2345 och hemma 0035.
Så det flöt på väldigt bra, var en del köer i Hamburg men totalt tog resan 32 timmar. Och då har vi stoppat ett antal gånger för toalettbesök, M fick sova en del och frukost och lunchstopp. Tullarna i Frankrike var rätt saftiga, bensinen i Spanien var mycket billigare så där var det bara att tanka bilen full.

Vi har haft 24 fantastiska dagar i Cabo Roig, vädret har varit kanon (like always) vi har ätit och druckit gott. Och en av fördelarna att åka tillbaka till samma ställe är att man känner till det mesta, man har ingen stress över att uppleva så mycket,  då vi har gjort denna resan innan men självklart finns det outforskad mark kvar. Tryggheten med barnen, det vet vad allt finns och man kan släppa ut dom på ett annat sätt. Töserna tom kände till gatorna, rosa sjön, tivolit osv.

Som sagt kom hem natten mellan torsdag och fredag så vi har bara stannat upp, tagit det lugnt och njutit av det svenska vädret som faktiskt har varit bra fram tills idag (regn..igen) Vi har hunnit att storstäda huset, plockat ogräs, barnen har badat i poolen, druckit ett glas bubbel i solen. Töserna och vi är lediga 1,5 vecka till och M börjar jobba i morn. Sen är det tillbaka till rutinerna, längtar faktiskt till det, alla mår bra av det. Och min träning har jag längtat så efter. Yogan, ojojoj. Har inte kunnat träna på månader då jag har varit sjuk hela tiden mer eller mindre och haft en sjuk långvarig hosta som inte har gett med sig. Så det blev röntgen på lungorna (resultatet var bra) men gjorde test och det visade sig astma antagligen från covid. SÅ jag går på kortisonspray plus vanlig astmaspray  sen en ny uppföljning till hösten. men nu känns det mycket bättre och jag längtar så till min träning som sagt.

Som sagt regnet smattrar utanför, OS på tv, musik i högtalaren och jag ligger under filten och njuter över att det är Söndag.

Ha en skön dag.

Pesetasen rullar…

Kul med all respons, och nyfikna frågor, från er följare. Som vanligt är det många som ställer frågor om boende, dit och hemresa osv. Men jag får även mycket frågor om det är dyrt i Spanien osv. Svaret på den frågan är till viss del NEJ. Men det är långt i från så billigt som när vi började åka hit 2015.

Men visst finns det en ekonomisk fördel gentemot Sverige för annars hade vi ju inte kunnat hänga här nere under hela vår semester. Diesel ligger på närmre 2 kronor lägre än i Svedala medan matpriserna, även om de gått upp, fortfarande är ca 20% billigare än på hemmaplan. Med andra ord kan man komma rätt långt med självhushåll och att man äter hemma en del kvällar istället för att gå ut och äta.

Och när vi ändå är inne på restaurangmat så har även de blivit lite dyrare. Självklart en kombination av dyrare råvaror men även svagare svensk krona. Å andra sidan brukar vi landa på 850-950 kronor när vi är ute och äter med familjen. Två vuxna, tre barn – dryck, förrätt, varmrätt! Detta att jämföra med den dubbla kostnaden (om inte mer) när vi går ut och äter i Sverige.

Å när det gäller dryck så är det oxå billigare. En öl ligger på runt 25-50-lappen medan en drink hamnar runt det dubbla. Men självklart vissa ställen har självklart billigare. Men självklart varierar alla kostnader beroende på typ av restaurang och bar.
Med andra ord så brukar vi köra 50/50 här nere dvs 3-4 restaurangbesök i veckan och resten blir till att laga mat själv. Inte alltid lika roligt men nödvändigt om man ska hänga här nere nästan en månad.

Hur går era tankar om ekonomi och semester?

Tenn! 10 Årig bröllopsdag

Att få fira sitt 10 år som gift i spanien bara det är en present i sig.

M hade bokat i oss på Browns, vi har varit där varje år på vår bröllopsdag när vi har varit nere. Älskar miljön, maten drinkarna. Det är ngt dyrare men så värt när man vill lyxa till det.

Vi åt så himla god mat och vinet?! Herregud gifte sig direkt. Så ett starkt tips, vill ni vara här nere så gå dit. Vi väntade på taxi i zonen, men tog alldesles för lång tid så vi hoppade upp på varsin voi, tog oss 5 minuter. Så vill man vara lite wild så kör på det 😉

Som sängfösare så blev det självklart Morgans på the Strip. Samma sk där… Alltså stället, drycken, inredningen, musiken wowow känsla över det

Vi hade bestämt att inte ge varandra ngt men fick två fina armband från honom <3 Bara något symbolikst som han sa..

Vi hade en jätte fab kväll, och det är skönt med egentid att bara få vara Samone & Martin.

#TACKSAMHET

    

Scroll to top