Kroatien – Zagreb & Samobor

Reklam för Croatiafulloflife

I december så åkte jag och syster till Kroatien närmare bestämt Zagreb och Samobor i fyra dagar.

Vi åkte från Köpenhamn som är väldigt smidigt, tar ca 1,30 med tåg från Helsingborg Och sen flyget från Köpenhamn till Zagreb flygplats (Franjo Tuđmans flygplats) tog det knappt en timme. Så smidigt och som sagt en väldigt kort resa.

Vi hade en chaufför som väntade på oss utanför flygplatsen som tog oss till vårt hotell ca 30 min bilfärd. Vi checkade in på ett superfint fem-stjärnigt hotell som heter Esplanade Zagreb Hotel. I början av 1900-talet passerade den fashionabla Orientexpressen Zagreb på sträckan Paris–Istanbul precis utanför. Zagreb hade då inget hotell som levde upp till de högt ställda krav som societeten som färdades med. Så hotellet byggdes och stod klart 1925 som en tillflyktsort för passagerare från det berömda tåget och är en arkitektonisk pärla. Hotellets sagolika exteriör och graciösa gästboende gör det sedan länge till Zagrebs mest prestigefyllda hotell. Det ligger dessutom på promenadvänligt avstånd till alla viktiga attraktioner. 

Hotellet har två restauranger och en trevlig och mysig bar. Både mat och dryck var så outstanding, så jag kan inte klaga på något.

 

Vi hade ett väldigt späckat schema och ville hinna med att uppleva så mycket av Zagreb som möjligt. Vi checkade snabbt in och botaniserade oss i våra rum och sedan var det dags för afternoon tea innan vi skulle bege oss ut på en historisk stadstur med vår guide. Vi åkte i rätt tid då det var julmarknad i Zagreb – Advent in Zagreb vi möttes av marknader, en stor skridskobana, olika sorters matstånd, musikunderhållning  och en fantastiskt julbelysning. Detta var en av de mysigaste och coolaste julmarknader jag har upplevt.
Julmarknaden har blivit utsedd de senaste åren till en av de bästa julmarknader i Europa. Varje år så har man även ett nytt tema.

Vi besökte en hel del affärer bla en butik som sålde kravatt. Det var så att de kroatiska militärerna krigade i kravatt – en färggrann sidensjal som var föregångare till dagens smala slips. Halsduken användes i den traditionella kroatiska mansdräkten och dessutom var den praktisk och värmande i kyla och blåst. När fransmännen vände tillbaka hem förde de med sig den kroatiska vanan att använda halsduk. Halsduken kallades ”la cravate” och blev så småningom en modedetalj för de välbeställda

Zagrebs Bergbana – Banan är 66 m lång vilket gör den till en av de kortaste i världen.<

Vi har ätit oss igenom Zagreb mathistoria kändes det som, bla mycket av husmanskosten

Štrukli en brödinbakad färskost, väldigt mäktigt men god.
Kremšnita som oxå är en känd efterrätt eller bakelse som alla äter. Det är en krämig vaniljkaka med frasig smördeg och toppad med florsocker. En väldigt stor och mäktig bakelse men god.
Vi testade Zagrebs Kremšnita och Samobor Kremšnita och måste säga att sistnämnda vinner, och Samobor är väldigt känd för deras variant.

Dag två så gick vi en 6 timmars Food Tour.  Japp, precis som det låter så åt vi och drack oss igenom hela turen. Vi hade en super trevlig guide Karmela som guidade oss. Vi besökte en del ”Kända” fik som är väldigt populära, ostbutiker, restauranger. Ja you name it. Har ni möjligheten så boka en sådan tur för du lär dig stadens historia och även matens historia. Vi besökte även fiskmarknaden, kött/grönsaksmarknaden. Ja vi hann se en hel del under denna tur. Guiden var super duktigt och kunde verkligen sin historia.

Štrukli

Vi besökte den väldigt coola Gric-tunneln som är 350 m lång gångtunnel sammanbinder gatorna Mesnička och Radićeva i stadens centrala del och går under Gradec, även kallat Grič, som utgör en del av Övre staden och Zagrebs historiska stadskärna. Tunneln som är ofta utrustad för olika evenemang och den här julen 2023 var den värd för Polar Dream, som gav oss besökare chansen att ”uppleva” norrskenet.

                                        

En sak som även fascinerade mig är när skymningen kommer så är det 1-2 män som går runt för att tända den övre stadsdelens 247 gaslampor. Helt otroligt alltså.

Kamenita vrata – Stenporten är idag en av Gamla stans symboler, ett landmärke, turistattraktion och helgedom. 173 1utbröt en brand i Gradec. Stenporten och närliggande byggnader skadades svårt. En målning föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet (senare kallad ”Vår Fru av Stenporten”) som tidigare hängde ovanför ingången till porten klarade sig dock mirakulöst utan skador. Ägarinnan till tavlan skänkte denna till stadsportens passage där ett mindre kapell bestående av målningen och ett altare uppfördes. varje dag stannar människor dygnet runt för att tända ett ljus, lägga blommor och be inför jungfru Marias ikon. Valvets väggar är täckta av plaketter som ärar Moder Maria. Så fint.

I Samobor spenderade vi sista dagen och natten. Det är en charmig stad som ligger ca 45 min bilresa från Zagreb. Samobor är en större stad i Kroatien med 36 206 invånare. Och ligger i norra Kroatien, väster om huvudstaden. Vi checkade in på ett super sött litet hotell som heter Cantilly Garden Restaurant Hotell  Hotellet är en gammal villa från 1918 som var byggd till en vinproduvcerande familj som har gått i arv och som har tillhört Samobors historiska arv. Villan genomgick en renovering dock har den bevarat sin ursprungliga charm och har uppgraderats till modern standard och teknik. Hotellet öppnades faktiskt upp i slutet av sommaren 2023. Det charmiga med detta hotell är att den bara har två rum. Och rumen heter Stanko och Juliana. Namnen kommer från en sorgsen kärleksaga som skedde just i Samobor. Det får ni gärna googla om.

Vi blev upphämtade av vår nästa guide Karmela. Vi besökte två stycken vingårdar ute på landet. Första vingården var Jagunić som Dominik Jagunić äger. Vingården är känd för sitt mousserande vin. Vingården har funnits i fem generationer dessutom. Där njöt vi av utsikten, hade en fantastik vinprovning med tillbehör till. Dagen till ära hade Dominiks mormor även bakat familjens bröd som var väldig gott. Vi passade på att handla hem några flaskor från hans butik. Det var nämligen svårt att motstå då de var så otroligt goda. Jag kommer definitivt göra en ny beställning från hans vingård inom en snar framtid

 

Nästa vingård blev Robert Braje’s Winery and Vineyards som ligger i naturen bland Plešivice-kullarna De har även vunnit priser för sitt exceptionellt högkvalitativa viner. Vi blev bortskämda med god mat och vinprovning. Ochså ett väldigt trevligt ställe att besöka.

Vinägaren i egen hög person

Alltså dog sötdöden när vi träffade vingårdens hund. Den hade ett coolt vinnamn (kommer inte ihåg nu)

Tio minuters bilresa från huvudtorget i Samobor, alldeles i slutet av en bäck som heter Rude, omgiven av kraftigt skogklädda toppar i norr och lummiga ängar i söder, ligger Nikl’s Bakery ett familjekonditori/bageri. Där har familjen Nikl tillverkat konditorivaror sedan 1978. Familjen har producerat de finaste bakverken i området i över tre decennier. De är kända för sin Greblica.

Greblica var en gång associerat med fattiga gruvarbetare. Beredningen av denna ”tunna kaka” är kopplad till historien om gruvdrift i Rude eftersom det var en vanlig måltid för gruvarbetare, och med tiden växte den till en salt kaka uppkallad efter en traditionell träverktygsrake. Den mest kända beredningen är den med ost och valnötter och ost och gröna, som spenat, chard eller nässlor. Där fick en chans att se hur man bakade en sådan i deras bageri.

Sen åkte vi in till Samobor igen och gick en liten runda på deras Julmarknad. Och vidare in till ett Café/bageri. DÄr även där fick gå in och se hur man gjorde kakan Kremšnita. Det bjöds på kaffe och bakelsen samt ett glas av deras kända ”medicin”  ett sött kryddat vin som var läkemedel avsett att lindra matsmältningsbesvär och lindra feber. Det heter Samobor Bermet. Riktigt gott, och vi fick även med oss en flaska hem.

Vi avslutade kvällen med middag med vår guide på vårt hotell. Som sagt väldigt mysigt hotell, och personalen var jätte trevliga och även kocken som kom ut och presenterade sig. Det blev som sagt en tidig kväll, var så slut och mätta men otroligt tacksamma och glada.

   

Wow vilken resa, vill bara ditt igen. Man önskade att man kunna skriva ner precis allt, alla filmer alla bilder och dela med mig 100% av min upplevelse. Men ni vår nöja er med detta och jag hoppas detta skapar ett intresse för er att besöka dessa platser.


 

 

Tillbaka till rutinerna igen..

Måndag och tillbaka till rutinerna igen, trots att det är skönt med ledighet och man vänder lite på dygnet så är det lika skönt när man går tillbaka till rutinerna. Töserna börjar skolan på onsdag och de stora i morgon. Och de stora har ju verkligen vänt på dygnet, vakna hela nätterna och sover bort dagarna – har ni det likadant?

Kallt som attans har vi haft det i Helsingborg, menar när hade vi 13 minus senast? Men solen har varit framme och bara det ger en energi. Och även idag så vakna vi upp till en strålande sol – love it!. Frukost i magen och töserna hoppade termobyxorna och drog ut till backen. Tacksam och glad att de har varandra och slipper ensamheten utan de har har alltid någon att leka med.

I helgen var det även en hel del pulkaåkning, bara 600 meter ifrån oss så ligger där ett jätte fint grönområde och en hel del backar. Så där spenderade vi hela morgonen. Men sista åket slutade illa för M – han åkte och hamnade fel, pulkan gick i tusen delar och han landade så illa så han slog ryggen så illa, så det slutade med ambulans till akuten, men efter några timmar så konstatera dom att (utan röntgen) att det var mjukdelarna som fått en jäkla smäll, Jäkla tur att det var ”bara” mjukdelarna vilket innebär att han har rörelseförmåga som en 90-åring. Men vi har ju kunnat skrattar efteråt, och det såg ju roligt ut 😉

I går så hade tjejerna sin första fotbollscup och den var i Lund. De var så taggade och tyckte det var roligt. SÅ vi får se om detta är ngt de vill fortsätta med, jag hoppas det och att de kommer gå i Liams fotbollsspår. Båda tjejerna testade även på att vara målvakt och de var duktiga båda men Adele var riktigt grym och hade bra fokus på bollen, så ja vem vet?! Liam började som 4:åring och idag är han 15år och är målvakt i akademin och är riktigt grym – stolt mamma.

Nu ska jag försöka väcka sonen..igen har försökt sen 10 men ja ni vet hur det är med dessa ungdomarna..

Det blev en sväng i stan och en fika i fredags, så skönt att vara nere vid havet.

Stormigt

Herregud vilken storm vi har haft sedan igår och kallt som fasiken. Tydligen så ska det blir riktig ”istid” minus 14 grader. Det är man inte riktigt van vid här nere i Skåne.

Efter bara några få timmars sömn så vakna jag upp med värdens hosta och känner att jag har en förkylning i kroppen som går upp och ner men idag är jag inte människa.

Så jag och töserna har bara hängt i soffan hela dagen, plöjt film och myst.

M kom hem sent ikväll och gjorde bananplättar till han och mig och nu ska jag krypa ner i sängen och hoppas på en natt med sömn och att stormen lagt sig.

Natti natti

Asiatisk kålsallad med kyckling till lunch
Bananplättar med kvarg och kanel – älsk på den

Nyårsafton 2023

Så var då dagen här – Nyårsafton! Den sista dagen på 2023 – ett år som innehållit så väl glädje som sorg! Bla bla bla

I går vara vi tre familjer som samlades runt bordet och fick en kväll fylld med god mat, överraskande viner, frågesport och en himla massa skratt. Jag och Lollo hade satt samman en riktigt spännande trerätters där vi inledde med asiatisk råbiff där en wasabimajonäs landade som pricken över i:et. Vilken smällkaramell! Till varmrätt blev det oxfile med västerbottenkroketter, rödvinsreducering och syrade kantareller. Det blev verkligen en sådär perfekt varmrätt med många olika smaker och idel lovord från gästerna. Att det egentligen skulle vara viltkött må så vara men en riktigt fin oxfile kan ju aldrig bli fel.

En riktig nyårsmiddag blir ju inte helt komplett utan en efterrätt och denna gången hade vi valt en krämig citroncheesecake, syrlig lemoncurd och söta krispiga bitar av smuldeg med mandel. Häll upp lite söt bubbel i glaset så är du hemma. Alla var supernöjda och jag tror vi satt till bords i närmre 5 timmar och bara njöt av såväl mat som sällskap.

En perfekt kväll och ett fint slut på 2023. Nu ser vi nog alla fram emot vad 2024 har i beredskap. Själv hoppas jag på att nära och kära får hålla sig friska, sänkta räntor och en eller annan semestertripp 🙂

Hur var ditt nyår och hur ser planerna ut för 2024?

   

Lite försmak på nyår

Igår så var vi hembjudna till sis på ”försmak av nyårs” middag. Hon lagade en förrätt och en varmrätt och jag gjorde efterrätten, samt kombinerade vinerna till. Det blev en sådan lyckad och fantastiskt middag. Till förrätt blev det – Pilgrimsmusslor med med jordärtskockssoppa och varmrätten blev – Lyxig hummerpasta med tomat och chili. Till efterrätt blev det – Banoffeepavlova med dulce de leche.

Det blev en mysig kväll med god mat dryck och många skratt, Jag tog med mig spelet Krypterat, ett sjukt roligt spel som bjöd på många skratt. Ni hittar det här

a

Intensiva dagar men snart jul och ledighet

Intensiva dagar och har inte hunnit landa sen vi kom hem från Kroatien. Det kommer ett inlägg om Zagreb men det blir efter mellandagarna alt efter nyår.

Vi vaknade upp till stormen Pia (samma man som syrran;) det har blåst runt lite kuddar och presenningen över soffan hade blåst av men annars så var det lugnt.

Igår blev jag klar med julklapparna så idag blir det fokus att handla all julmat och sen göra Janson. Har lovat mig själv att i morn den 23:e ska bara vara en lugn dag där vi inte ha några måsten och vi ska bara gå runt i huset och mysa. Det blir den traditionella Thai-maten och uppesittarkväll med bingolotto.

Nya soffan med bord och en av två sittpallar kom igår. Så vi spenderade hela eftermiddagen att bära upp den gamla soffan på ovanvåningen (den ska säljas men behövde få plats för den nya) sätta fast de nya luckorna till tv-bänken köpte vi även igår så det mat har nya bordet. Sen blev det en ny matta, vi har varit utan matta länge och har saknat att ha en matta i tv-rummet. Kommer bilder på det i ett annat inlägg.

Nu ska jag dra till maxi och handla. Ha en skön fredag på er. Kraaam

Morgonmys i nya soffan♥️

Då var det dags..

Klockan ringde halv sex, snoozade fem minuter men sen var det dags att gå upp och sätta på ansiktet och packa klart väskan. Jag och syrran är nämligen på väg till Kroatien. Här ska vi spendera fyra dagar och insupa julen, maten och historian om Kroatien.

I skrivande stund så sitter jag på planet och ska snart landa. Vi ska hämta våra väskor sen så möter vår chaufför upp oss och tar oss till hotellet.

Så ni får hänga med oss några dagar på Instagram och blogg 🙂

Konsert, julbak och smørrebrød

Måndag och dagarna räknas ner mot ledighet, det ska bli riktigt skönt men en paus och bara vara med familjen.

Vår traditionella uppesittarkväll med thaimat och sen en julaftonsmorgon med långfrukost, tomtebesök och julklappsöppning – längtar..

Förhoppningsvis så kommer vår nya soffa och bord till dess, leverans ska ske den 22:e så håll tummarna. Sen måste jag sälja den andra soffan, men vågar ju inte göra det förrän jag vet att nya soffan verkligen kommer den 22:e.

I fredags så blev det konsert för mig och töserna samt deras bästis och hennes mamma. Dollystyle, PiddeP och Theuz var de som uppträdde. Tjejerna var lyriska och der var deras riktiga första konsert – kul. Annars har helgen varit lugn, vi bakade lussebullar med vaniljfyllning, pepparkaka med dumle, bygge pepparkakshus. Och för första gången så blev lussebullarna fluffiga och riktigt (någon gång ska vara den första) 😉

I veckan så har barnen lucia imorgon och onsdag det ska kul att se. Sen så ska man fixa de sista julklappana, vill inte stressa in i det sista..

Hur går det för? Är ni klara med julklapparna?

Fredagsbuketten

Alltså Martins Smørrebrød är to die for

Scroll to top