När det börjar närma sig

Dagis eller förskola? Jag säger dagis jag är född på 80-talet och sagt dagis sen dess 🙂

Är nu mammaledig med min sista lilla ”kull” och jag har chansen att kunna vara hemma så länge som möjligt, eller ja tills dagarna ”nästan” tar slut. Helt underbart, att kunna få vara hemma med dom så länge och inte stressa in dom på dagis.

Tyvärr så fick inte de andra två chansen att vara hemma med mig så länge, utan de började snabbt på dagis när de var ca 12-15 månader gamla Jag var tvungen helt enkelt, jobbet kallade, och har lite ångest när jag tänker tillbaka. Och sen perioderna som ensamstående och man jobbade heltid, lämnade jätte tidigt på morgonen och hämtade sent. Men jag hade inget val. När vi nu är två om detta så är förutsättningarna lite bättre för att kunna styra hur man egentligen vill ha det.

Vad tycker ni är viktigt när barnen ska börja? Självklart tryggheten!! Jag ska låta barnen börja på samma dagis som mina stora två har gått på. Älskade stället! Och jag hoppas att den nya personalen är lika genuina och underbara som den gamla. Sen vet jag att några stycken av den gamla personalen är kvar så det ska bli så himla skoj att träffas igen. Ska faktiskt dit redan på Måndag och säga hej och presentera dom nya familjemedlemmarna.

Men nu har jag ett val, NU så har jag inte bråttom tillbaka. Hade ett vik, innan jag var gravid, som tog slut och hade lite strö jobb efter det. Bla med min fotografering. Samtidigt så upptar bloggen en stor del av min tid och jag äger ju dessutom ytterligare en blogg/hemsida så visst finns där att pyssla med även framöver.

Och ni som har tvillingar hur har ni tänkt? Jag har läst att visa tycker att man ska dela på dom, så de kan hitta sig själva och känna trygghet i sig själv. Och den andra delen låter barnen gå tillsammans på samma avdelning. Jag eller rättar sagt VI har bestämt oss låta barnen gå på samma avdelning. Jag tycker det är viktigt att dom har varandra och sen så tror jag faktiskt att de får en trygghet i sig själva ändå.

Tjejerna är 19 månader nu och jag ska egentligen vara hemma till nästa höst, men vi får se om det kanske blir till våren som jag öppnar armarna till vuxenvärlden igen och för nya utmaningar. Då är ändå tjejerna lite över 2år.

Kycklingköttbullar med curryjordnötssås

4-5 Personer ( 12 sp,med ris 16sp)

  • 2,5 dl matlagningsgrädde 4%
  • 500 g kycklingfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 dl salta jordnötter
  • 1 färsk röd chili
  • 1 msk curry
  • 1 msk olja
  • 2 dl kokosmjölk lätt
  • 2 msk fikonmarmelad (kan öven ha mango chutney
  • ½ dl hackad färsk koriander
  • 2 dl jasminris eller riven vitkål

Börja med att koka riset eller strimla ner vit/rödkålen och koka i lättsaltat vatten i ca 3,4 minuter. Blanda ½ dl grädde och ströbröd i en bunke, låt svälla ca 5 min. Tillsätt färsen och ½ tsk salt, arbeta ihop till en jämn smet. Rulla ca 30 bullar av färsen. Mixa jordnötterna grovt och hacka chilin fint. Fräs chili och curry i 1 msk olja i en kastrull, tillsätt kokosmjölken, resten av grädden och saltet samt fikonmarmeladen/mango chutney och de mixade jordnötterna. Låt koka ihop ca 3 min. Stek kycklingbullarna i ca 5 min. Häll över såsen. Servera med ris eller kålen och garnera ev med hackad chili och koriander.

To die for
Så klart lite plock innan maten

Kvarngryn med broccoli och strimlad skinka

4 personer (12sp)

  • 3dl Kvarngryn (jag använde Frebaco Ekologiska)
  • 250 g broccolibuketter
  • 250 g rökt skinka
  • 3 dl Kelda matlagningsgrädde
  • 1-2 msk skånsk senap
  • 6 dl grovt strimlad isbergssallad
  • 1 dl västerbotten ost

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg i broccolin när det återstår ca 3 min av koktiden. Lyft upp broccolin och häll av vattnet från pastan. Strimla skinkan. Koka upp grädde och senap i en kastrull. Blanda ner skinka, broccoli och sallad i såsen. Låt koka upp. Servera såsen till pastan. Toppa med riven ost.

När suget kommer -Äpple och rabarberpaj

Ville ha ngt gott till efter maten ikväll, ni vet det lilla extra när barnen har somnat och man kryper upp i soffan, mmm precis det där.

Kollar i skåpet och har inga sötsaker för det slängdes i söndags. Ja nu e vi på, och e nyttiga igen, så det så 🙂

2 portioner (5sp)

  • 2 st äpplen
  • rabarber 
  • 2-3 msk havregryn
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  •  1,5-2 msk socker
  • kesella 0,3

Sätt ugnen på 200g. Blanda rabarber och äpplen i kanel,socker och vaniljpulver. Häll det i en ugnfast form. Strö över havregryn. Ställ in i mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Tips, det är ganska gott att servera en klick kvarg/kesella på. Nomnomnom

Kopp Kopp

Nya koppar från H&M hittade sin plats i skåpet. Känns som jag har blivet liten koppoman haha. Men tycker det är gulligt att både dricka och servera olika koppar och olika storlekar. Varför måste allt vara så lika?

Igår så hade vi lite skåps tömning och hade två påsar av Knorr Champinjonsoppa – den kan jag inte rekommendera. Det såg inte trevligt ut för det först och sen så smakade det verkligen inget vidare, men nu har vi testat det. Dock så tycker jag att deras tomatsoppa är god. Och den brukar jag pressa vitlök i eller slänga i bitar av kycklingkorv, du kan ju modifiera hur man vill.

Ikväll så blir det Kvarngryn med broccoli och strimlad skinka, recept kommer i morgon, så håll utkik 🙂 Jag var och storhandlade i går och gud är det bara jag som tycker att matpriserna har ökat radikalt? Alltså det är ju jätte dyrt med mat numera. 

Jag letar som sagt efter gardiner i köket, och det är inte det lättaste då vi har ett 8-kantigt kök, och fönsterna har lite annan storlek. Och gardiner passar inte riktigt in i vårt kök tycker jag. Men något måste vara där då det är inte jätte snyggt att se persiennerna och luftventilerna längst upp på fönstret. Men men hittade några på Ellos, så dom får jag väl idag och jag får se om de passar in annars är det bara att skicka tillbaka och söka på nytt. Vad kan man annars har där?

Söta servettringar även från H&M
Vad ska man ha istället för gardiner?

Dela sig?

Ibland hade det varit lite lättare om man kunde dela på sig, men nu går ju inte det så då får man försöka göra det bästa av det. Inatt var en sådan natt…igen!

Eden har varit lite svårt med sömnen på natten sistonde, hon vaknar och är ledsen och vill bara sova hos mig. Adele har det funkat 100 med. Men inatt så väckte Eden Adele och båda skulle inte somna om i sängen utan de ville in till mig. A la sig först hos mig och sen så kom E och skulle ligga där också, och kliver över A och sparkar M i ansiktet och skallar mig. Båda skulle ligga på mig och bredvid och det blev världens hysteri sängen för det gick ju inte så bra.  En kort stund så hade jag E på magen och A på högerarmen och gärna sitt huvud på mitt. M tog en av tjejerna efter ett tag och det ville ju inte dom. Båda är extremt mammiga, speciellt nattetid eller när det är dags att nanna på kvällen. Jag hoppas detta är fortfarande en fas och att det släpper snart. Just nu är det så att Eden får lite mer av mig för hon kräver det, men hur gör man med sitt dåliga samvete? Man vill ju att alla barnen ska känna att de får lika stor del av mig.  Sen har ju jag stora barn med, de är dock inte lika beroende av mig men klart man får dåligt samvete ibland. Det är därför kvällarna är heliga för då får de stora mer av mig❤️

Vi hade en skön helg bakom oss och välkomnar in en ny vecka. I lördags satte vi oss i bilen och drog till Höganäs Saluhall, så himla mysigt där och såååå mycket gott. Köpte ett nybakat vitlöksbröd som vi hade till skaldjursbrickan, som vi köpte bla i Höganäs – Mölle Fiskrökeri där fanns så mycket gott. Så vi köpte på oss och festade till det lite på kvällen.

Igår så var vi på vas-jakt, tjejerna slog sönder min sista vas och tyvärr går inte den och få tag i längre. Men hittade två snygga vaser. Ska faktiskt på loppis i veckan, och där kan man verkligen hitta snygga vasar. Sen så letar vi efter nya vinglas och skumpa glas. Hittade faktiskt två olika vinglas som vi gillade, så ska bara suga lite på karamellen vilket vi väljer av dom. Skulle faktiskt vilja gå på en mer djupare vinkurs, ni vet det där med olika druvor och vilka glas man ska använda. För det är VERKLIGEN stor skillnad. Så en sådan kurs hade varit kul att gå på.

Denna veckan så ska jag fixa Limmans presenter, han fyller år nästa Måndag – 9 år! Helt galet. Skönt att fylla år på ett lov, då kan man njuta extra av sina presenter 😉

Mölle Fiskrökeri

Och husets drink – Honey Sour!
Söndagsfrulle

Bananplättar

Date Dinner, tre-rätters

Igår så var det M tur att härja fritt i köket, det var ju hans fredag att göra en tre-rätters. Menyn var hemlig fram tills det var klart. Så det var bara att lägga benen i kors och njuta av se någon annan laga mat 🙂

Förrätt – Cloud egg parmesan
Varmrätt –  Kycklingbiffar med ungsrostade grönsaker och gremolatayoghurt
Efterrätt  – Punschfromage

Barnlediga (nästan) minis somnade redan halv sju så nästan helt barnfritt 🙂 Musik, god mat och gott vin till. En riktigt skön kväll! Tack darling ?

Förrätt

  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • stekt bacon
  • finriven parmesanost
  • finskuren gräslök
Sätt ugnen på 225˚C. Skilj äggvitorna från äggulorna. Spara de hela äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Forma moln av äggvitorna på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 3 minuter. Ta ut plåten och lägg på äggulorna, sätt in plåten igen mitt i ugnen ytterligare 3-4 minuter. Krydda äggen med salt och svartpeppar. Servera med  tillbehören.
 
Dryck – Bistro Lager
 
 
Varmrätt 2 Personer
 

Rostade grönsaker

  • 450 g potatis
  • 1/2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 gul paprika
  • 1/2 rödlök

Kycklingbiffar

  • ca 250 g kycklingfärs
  • 1/2 ägg
  • 1 vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • 3 tsk timjan
  • 1 msk olivolja

Gremolatayoghurt

  • 1/4 kruka persilja
  • 1/2 citron
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 vitlöksklyfta

Sallad

  • 1/2 påse ruccola 
Sätt ugnen på 225 ˚C och sätt in en ugnsplåt.
 
Rostade grönsaker:Skär potatisen i klyftor och blanda den med olivoljan. Krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen ca 15 minuter.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Blanda paprikabitarna och löken med potatisen. Sätt
in i ugnen ytterligare ca 10 minuter.
 
Kycklingbiffar:Blanda färsen med ägg, pressad vitlök och kryddor. Forma till biffar och stek i olivoljan i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida.
Gremolatayoghurt: Hacka persiljan. Skölj citronen och riv skalet fint. Rör ner det i yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med salt, peppar och färskpressad citronsaft.
 Servera biffarna med gremolatayoghurt, ruccola och de rostade grönsakerna.

Dryck – Vårt ny husvin – Cacadu Ridge

 
Efterrätt 4 personer el 2 stora
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-4 msk punsch (smaka av)
  • 1 st ägg
  • 1 dl blåbär
  • 1 digestivekex

Vispa grädden tjock i en bunke. Vänd sedan ned punschen och blanda försiktigt. Vispa ägget i en egen bunke. Vänd försiktigt ner grädden. Fördela ut blåbär i botten av fyra glas och spara ett till dekoration på toppen. Klicka på moussen och ställ in i kylen minst tre timmar eller över natten. Smula över digestivekex och servera.

Dryck – Punsch

Ajvarkyckling med råmarinerad silverlök och syrad grädde

Ingredienser (4 personer)

Kyckling

  • 1 dl valnötter
  • 4 minutfiléer av kyckling
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl ajvar relish
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl syrad grädde (30 %)
  • 1/2 kruka persilja
Marinerad lök

  • 1 silverlök
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Skala och skiva löken. Blanda den med vinäger och olivolja, smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
Bryt valnötterna i halvor eller låt dem vara hela ta det som passar er.
Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ajvar med vattnet och häll ner det i stekpannan tillsammans med grädden och låt sjuda ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den i pannan. Strö över nötterna och löken på tallriken när maten är upplagd. Vi hade ris till.
Scroll to top