Nyårsafton 2023

Så var då dagen här – Nyårsafton! Den sista dagen på 2023 – ett år som innehållit så väl glädje som sorg! Bla bla bla

I går vara vi tre familjer som samlades runt bordet och fick en kväll fylld med god mat, överraskande viner, frågesport och en himla massa skratt. Jag och Lollo hade satt samman en riktigt spännande trerätters där vi inledde med asiatisk råbiff där en wasabimajonäs landade som pricken över i:et. Vilken smällkaramell! Till varmrätt blev det oxfile med västerbottenkroketter, rödvinsreducering och syrade kantareller. Det blev verkligen en sådär perfekt varmrätt med många olika smaker och idel lovord från gästerna. Att det egentligen skulle vara viltkött må så vara men en riktigt fin oxfile kan ju aldrig bli fel.

En riktig nyårsmiddag blir ju inte helt komplett utan en efterrätt och denna gången hade vi valt en krämig citroncheesecake, syrlig lemoncurd och söta krispiga bitar av smuldeg med mandel. Häll upp lite söt bubbel i glaset så är du hemma. Alla var supernöjda och jag tror vi satt till bords i närmre 5 timmar och bara njöt av såväl mat som sällskap.

En perfekt kväll och ett fint slut på 2023. Nu ser vi nog alla fram emot vad 2024 har i beredskap. Själv hoppas jag på att nära och kära får hålla sig friska, sänkta räntor och en eller annan semestertripp 🙂

Hur var ditt nyår och hur ser planerna ut för 2024?

   

Lite försmak på nyår

Igår så var vi hembjudna till sis på ”försmak av nyårs” middag. Hon lagade en förrätt och en varmrätt och jag gjorde efterrätten, samt kombinerade vinerna till. Det blev en sådan lyckad och fantastiskt middag. Till förrätt blev det – Pilgrimsmusslor med med jordärtskockssoppa och varmrätten blev – Lyxig hummerpasta med tomat och chili. Till efterrätt blev det – Banoffeepavlova med dulce de leche.

Det blev en mysig kväll med god mat dryck och många skratt, Jag tog med mig spelet Krypterat, ett sjukt roligt spel som bjöd på många skratt. Ni hittar det här

a

Intensiva dagar men snart jul och ledighet

Intensiva dagar och har inte hunnit landa sen vi kom hem från Kroatien. Det kommer ett inlägg om Zagreb men det blir efter mellandagarna alt efter nyår.

Vi vaknade upp till stormen Pia (samma man som syrran;) det har blåst runt lite kuddar och presenningen över soffan hade blåst av men annars så var det lugnt.

Igår blev jag klar med julklapparna så idag blir det fokus att handla all julmat och sen göra Janson. Har lovat mig själv att i morn den 23:e ska bara vara en lugn dag där vi inte ha några måsten och vi ska bara gå runt i huset och mysa. Det blir den traditionella Thai-maten och uppesittarkväll med bingolotto.

Nya soffan med bord och en av två sittpallar kom igår. Så vi spenderade hela eftermiddagen att bära upp den gamla soffan på ovanvåningen (den ska säljas men behövde få plats för den nya) sätta fast de nya luckorna till tv-bänken köpte vi även igår så det mat har nya bordet. Sen blev det en ny matta, vi har varit utan matta länge och har saknat att ha en matta i tv-rummet. Kommer bilder på det i ett annat inlägg.

Nu ska jag dra till maxi och handla. Ha en skön fredag på er. Kraaam

Morgonmys i nya soffan♥️

Då var det dags..

Klockan ringde halv sex, snoozade fem minuter men sen var det dags att gå upp och sätta på ansiktet och packa klart väskan. Jag och syrran är nämligen på väg till Kroatien. Här ska vi spendera fyra dagar och insupa julen, maten och historian om Kroatien.

I skrivande stund så sitter jag på planet och ska snart landa. Vi ska hämta våra väskor sen så möter vår chaufför upp oss och tar oss till hotellet.

Så ni får hänga med oss några dagar på Instagram och blogg 🙂

Konsert, julbak och smørrebrød

Måndag och dagarna räknas ner mot ledighet, det ska bli riktigt skönt men en paus och bara vara med familjen.

Vår traditionella uppesittarkväll med thaimat och sen en julaftonsmorgon med långfrukost, tomtebesök och julklappsöppning – längtar..

Förhoppningsvis så kommer vår nya soffa och bord till dess, leverans ska ske den 22:e så håll tummarna. Sen måste jag sälja den andra soffan, men vågar ju inte göra det förrän jag vet att nya soffan verkligen kommer den 22:e.

I fredags så blev det konsert för mig och töserna samt deras bästis och hennes mamma. Dollystyle, PiddeP och Theuz var de som uppträdde. Tjejerna var lyriska och der var deras riktiga första konsert – kul. Annars har helgen varit lugn, vi bakade lussebullar med vaniljfyllning, pepparkaka med dumle, bygge pepparkakshus. Och för första gången så blev lussebullarna fluffiga och riktigt (någon gång ska vara den första) 😉

I veckan så har barnen lucia imorgon och onsdag det ska kul att se. Sen så ska man fixa de sista julklappana, vill inte stressa in i det sista..

Hur går det för? Är ni klara med julklapparna?

Fredagsbuketten

Alltså Martins Smørrebrød är to die for

Röd thaicurry med heta stora räkor

Blev så sugen på thai ni vet riktigt restaurangthai. Sååå gott alltså, hela familjen uppskatta det (ja en åt dock inte räkorna) men blev överraskad att töserna smaskade i sig det – kul!

Röd thaicurry med heta jätte räkor (4personer)

  • Ris
  • 1 limefrukt
  • 500g jätte räkor (hittade färdiga, frysta på Lidel)
  • Chilliflakes
  • Olja
  • 5 vitlök
  • 3 scharlottenlök
  • 1 msk ingefära (riven)
  • 2 msk currypasta
  • 2 st citrongräs (banka ut dom ger mer smak då)
  • 1 st Pak choi
  • Limezest (alt limeblad)
  • 1 tsk socker
  • 2 msk fisksås
  • 1 dl vatten
  • 1 msk curry
  • 1 st kokosmjölk 150g
  • 1 st kokosgrädde 150g
  • Koriander

Koka riset. Finhacka löken, pressa 3 vitlök och riv ingefäran, ta i curryn stek allt i het olja i en stor stekpanna i 1 minut. Tillsätt sedan currypastan blanda och stek i 30 sekunder till. Ta i citrongräs ta i koriandern, spara bladen till servering. Häll i kokosmjölk, kokosgrädde, vatten, citrongräs, fisksås, socker, limezest och koriandern i curryn. Låt koka i 10 minuter.

• Ta upp citrongräset ur curryn och smaka eventuellt av med mer fisksås, limesaft och socker. Dela pak choi i bitar och lägg i. Sänk värmen medans du förbereder räkorna.

• Riv 2 vitlök. Hetta upp en stekpannan Häll i olja, vitlök och chiliflakes. Låt fräsa i 10 sekunder och tillsätt sedan räkorna i pannan. Låt fräsa tills räkorna är klara, det tar några få minuter. Pressa över limesaft och ta av stekpannan från värmen.

• Servera med ris, curryn och heta räkorna samt koriander.

Minusgrader och lite vitt på marken i skåneland

Godmorgon! Här vaknade vi upp till ett krispigt vitt Skåne. Dock bara -7 men så himla glad att där var lite ja väldigt lite snö också. Menar det är ju hela grejen med vinter, mycket snö, minusgrader och fint väder – jag hoppas och önskar att vi får ett vitt,kallt och soligt december.

Hur går det med julklapparna? Har ni börjat ännu? Jag har faktiskt redan nu börjat och några klappar har redan hamnat under granen. Jag är glad att jag är ute i god tid så kan man liksom ha en lugn och behaglig december.

Nä nu ska jag ta tag i dagen, kaffet ska drickas upp och jag ska göra ordning mig innan jobbet kallar.

Ha en fiiiiin piglördag

Helgen gick i ett nafs så det blir en liten bildbomb

Fick en adventskalender av maken, han fick en ginkalender av mig 🙂

En AW med en vän och fd kollega på nya favvo stället Diplomat

Lax och sparrissallad

Godmorgon!  Hoppas ni har sovit gott. Själv så har jag sovit otroligt gott i natt, somnade tidigt och fick ihop mina timmar.

Sitter och funderar på vad vi ska äta för middag ikväll, och gick igenom mina recept och hittade detta. Jag vet att denna är så god och uppskattas av familjen, så ja det blir nog detta.

Vad ska ni äta till middag ikväll? Här får ni recept på en god laxsallad med smörstekt sparris.

Lax och sparrissallad (4 personer)

  • 1 dl finriven parmesanost
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 2 tsk smör
  • flingsalt
  • 2 romansallad (à 200 g)
  • 1st Avokado
  • 1 st lime
  • Santa maria wasabi sesame
  • 4st laxfilé
  • Coktailtomater ca 12 st
Sätt ugnen på 225°C.
Skär bort nedre delen av sparrisen och skär resten i ca 5 cm långa bitar. Smält smöret i en stekpanna och stek sparrisen på hög värme tills den mjuknar lite, ca 3 minuter. Krydda med flingsalt.

Lägg laxen på en plåt eller i en ugnssäker form. Krydda med wasabi sesame. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter. Laxen är färdig vid en innertemperatur på 54-56°C

Bryt eller skär salladsbladen i bitar. Lägg i en stor skål. Dela laxen och lägg på salladen. Skiva avokadon (tunna skivor),tomaterna och lägg över, pressa limen över.  Avsluta med parmesanosten.
Vill man ha dressing så kan man använda sig av vanlig ceasardressing.
Smaklig måltid
 
Scroll to top