December och en tripp to Spain

Freeedag och December månad!

Idag är jag så trött,tjock i huvudet och förkyld…igen. Jäkla envisa skit. Men men upp tidigt och tittade ju självklart på årets upplaga av julkalender. Var ni uppe och såg? Vad tyckte ni?

Igår så hade vi äntligen jag och min syster P vår AW. Båda hade hört talas om en relativt ny restaurang i stan – Barrica mat & vin. Så vi bokade det och tro oss vi var inte besvikna!

Vilket mysigt, genuint och personligt ställe. Mötte liksom Spanien i Helsingborg. Spanska musiken strömmade ut högtalarna och blundande du för en liten stund så kändes det som att du hade rest tillbaka till Spanien och satt en i en restaurang i en gränd i Barcelona!  Helt plötsligt så hade fem timmar gått. Detta hamnade absolut på min favorit topp-restaurang lista!

Vi började att dela på en 500g grillad,hängmörad biff  Galicien – såååå god! Och till det en Patatas Bravas. Sen så tog jag vi Räkor pil pil, bröd, ljummen spetskål, Ibericobacon, tryffelskum. Och till efterrätt Crema catalana och chokladkräm, chokladkulor. Och det fantastiska röda vinet (antagligen) huset vin, var topp! Och eter maten tog jag en öl, mycket smak och det gillar jag – Rayo de soslayo.

Glömde givetvis kameran hemma så ni får nöja er med mobilbilder 😉

Boka bord NU 🙂

Med fokus på Spanien…

Då har vi kommit till den där tiden på året. Med tanke på att det är snart December så tänker ni säkert jul och julkappar men nä – jag talar självklart om planeringen inför nästa års långsemester. Ni som följer bloggen vet att vi ofta satsar allt på ett kort och drar i väg extra länge under sommaren. Det går inte en dag utan att jag drömmer mig tillbaka till lata dagar i Calpe, Cambrils eller, vår absoluta favorit, Cabo Roig. Anledningarna till våra långsemestrar är givetvis många men främst är det två avgörande delar som fått oss att lägga upp vår sommarsemester på samma sätt under flera års tid.

  • Extra lång avkoppling med flera veckor av sol och bad. Det gäller att få valuta för pengarna och verkligen kunna släppa allt vardagsbestyr som finns på hemmaplan. Dessutom är ju barnen långlediga på sommaren
  • Av rent ekonomiska skäl då vi är en stor familj. Just Spanska Solkusten, och att hyra hus, är inte så dyrt som man kan tro. Jag skrev en del om våra senaste resa och de olika omkostnaderna i detta inlägget

När det nu är drygt sju månader kvar så måste vi börja fokusera på att lägga undan pengar och då gäller att hitta en del olika möjlighetar att bygga upp en semesterkassa. Allt från att dra ner på shopping till att se till att mina Bloppisar drar in lite extrapengar. Denna gången har jag faktiskt även valt att vända mig till ett företag som heter Sambla för att få lite råd och hjälp med våra kostnader. Sambla erbjuder bland annat personlig rådgivning när man ska planera sin ekonomi, vilket kan behövas om man är osäker på vad man kan göra för att nå sina mål. Tro mig att där finns oanade möjligheter att sänka sina kostnader och dessutom behöver man ju inte enbart fokusera på att dra ner på utgifterna utan det är ju samtidigt en utmaning att se om där finns sätt att öka intäkterna samtidigt…

Att sen försöka börja att spara i December är ju en utmaning i sig med tanke på alla julklappsbestyr osv

Nedan har jag samlat lite tips på hur vi gör för att utöka familjens resekassa – håll till godo!

Sätt upp ett mål

Det kan vara allt från en ny garderob till att ta körkort. Ett stundande bröllop, husrenovering, eller som i vårt fall, en lång och välbehövlig semester. Har man ett mål så är det alltid enklare att stå emot både frestelser som att hitta olika intäktskällor. Googla runt och få en klar bild över hur mycket pengar du behöver samla på dig, till ett visst datum, för att uppnå det du företagit dig. Sätt gärna upp delmål så att du ser att du är på rätt väg. Undvik att räkna med oväntade tillskott som tex spelvinster, skattepengar osv utan låt de pengarna vara just oväntade tillskott. Det blir mycket roligare dessutom när det plötsligt rullar in några extra kronor på sparkontot

Undvik onödiga utgifter

Kanske den svåraste uppgiften men här finns det verkligen pengar att spara. Man behöver ju nämligen inte alltid lägga ut pengar för att ha roligt. Det kanske är dags att skära ner på tobak, snus, läsk, godis och alkohol. Samtliga dessa delar får ju dig dessutom att må så himla mycket bättre i vardagen – både du och din plånbok. Se över era olika avtal och räkningar. Behöver vi verkligen ett så dyrt mobilabonnemang? Alla de TV-kanalerna? Fast telefoni osv. Där finns faktiskt många sköna kronor att spara bara genom att gå igenom de fasta utgifterna man har. Många företag är dessutom beredda att ge en bättre förutsättning – givetvis mot en viss förlängning av avtalen – men det kan vara värt att se över…

Rensa ut – Sälj och köp begagnat

Barn växer fort – ibland för fort! Klädhögarna, med obrukbara kläder, bara växer och därför har jag bla valt att starta två olika bloppisar på Instagram. En där jag säljer barnens begagnade kläder och en där jag lägger ut mina egna. Många av plaggen är knappt använda och därmed som nya. Du lär inte bli miljonär på verksamheten men med en semesterresa i sikte så blir där allt några tusenlappar om året. Möbler och andra föremål tenderar att åka ut i garaget varenda gång det skall möbleras om och där blir det stående i evigheter. Vi brukar köra två rejäla utrensningar per år och  och numera finns det ju mängder av grupper på Facebook att kränga prylar genom. Att använda sig av dessa innebär ju även att du kan undvika onödiga avgifter till Blocket osv

Hur gör ni själv för att dra in de där extra kronorna till hushållet?

Så går man mot en ny karriär…Och Libapizza

Vi har haft kontakt med varandra ett tag och idag fanns plötsligt tiden att gå hela vägen. Självklart handlar det om tjejerna och deras framtida karriärer. Nu låter det lite allvarligare än vad det egentligen är men i dag for vi ner till Malmö för fotografering och registering hos ett castingföretag. 

Med tanke på att tjejerna är enäggstvillingar så är tydligen intresset på reklammarknaden stort och inom några dagar finns småtjejerna tillgängliga för foto och reklamuppdrag. M tror givetvis att han pension är säkrad medan jag har försäkrat honom att han allt får jobba några år till då varenda ev krona skall in på Eden och Adeles sparkonto…

Nu gick ju inte fotograferingen helt smärtfritt med två sådär lagom trötta och småhungriga tjejer så mamma fick rycka in som en hjälpande hand till fotografen. Vips så var även jag föremål för kameran och, efter viss övertalning, hamnar tydligen även jag på samma företag – redo för foto/film och reklamuppdrag! Som det kan gå…

Eftersom vi var iväg några timmar på eftermiddagen så fanns det inte så mycket tid att förbereda kvällens middag och då var det tur att jag hade ett recept i tankarna – Libapizza med karamelliserad rödlök, fikon och tryffel. Utan tvekan den godaste (och nyttigaste) pizzan jag ätit på många år!

Adele är redo för Malmö
Eden<3

Libapizza med tryffel och fikon (11 sp) 4 portioner

  • st rödlökar
  • msk Smör 
  • msk Pinjenötter
  • 100Parmesanost riven
  • 4 Libabröd, vete
  • Babyspena och ruccola
  • Tryffelolja
  • st Fikon, färska
  • tsk Crema di balsamic

Sätt ugnen på 250° och grill. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och lägg åt sidan. Skala och skiva lök, stek i smör 10-15 min tills den blivit lite karamelliserad. Strö över parmesan på bröden och toppa med mangold, lök, skivade fikon och pinjenötter. Ringla över balsamico och tryffel. Grilla pizzorna några minuter så de får en fin färg. Srö över lite flingsalt innan servering ( jag gillar lite sälta)

 

 

Smått överkörd och lite julpyssel

Huvudet spränger, yrsel deluxe och känner mig som att någon har kört över mig.

Jag skulle gå upp i natt och ge Adele nappen när hon vaknade. Helt plötsigt så gungade det till och jag tappade balansen.  Fatta direkt att det måste vara kristallerna i örat eller ngn vajsing med balansnerven. Och nu när jag vaknade i morse så är jag tjock i huvudet och förkyld.. Men livet fortsätter ändå, och jagandet av två små barn fortsätter med 🙂

Julstrumporna har hittat sin plats under trappan. Adventsljusen är klara. Ja nu är det nog juligt i huset här 🙂 Det enda som saknas är julgranen men den får vi vänta med lite till…

Hur långt har ni kommit?

Min lilla hörna som jag bara älskar 🙂

 

Thai Kyckling med rödcurry och purjolök

5 portioner (12 sp/p

  • 1 kilo kycklingfilé
  • Ris
  • Purjolök
  • 2 burkar Kokosmjölk, lätt
  • st Lime, saft
  • msk Currypasta, röd
  • st Hönsbuljongtärning
  • Dragon, ½ kruka
     

Krydda Kycklingfilen med salt,peppar,curry och valdri thai krydda. Stek så kycklingen får en fin yta sen ugnsbaka dem i ugnen på 200° i ca 20 min, innertemperaturen skall vara minst 65°. Koka riset. Skär purjolöken i 7 cm stora bitar. Lägg den i en traktörpanna, häll över kokosmjölken, limesaft, röd curry och buljongtärningen. Koka på låg värme ett par minuter. Lägg upp purjolöken på tallrikar, strö dragon ovanpå, Servera tillkycklingen  och riset.

Snart ett nytt kapitel

Dagen är snart kommen då barnen ska till dagis. Gud känns redan i magen att lämna mig i från mina tjejer. Då är det ju på riktigt att man lämnar ”bebisbubblan, mammaledigheten osv”. Jag vet att barnen kommer tycker det är super roligt, att träffa nya kompisar och leka med nya leksaker och göra något annat om dagarna. Och dom är redo, det är bara jag som oxå ska vara redo. Tur det finns inskolning. 

Sen vet vi inte om det blir det dagiset som vi hade tänkt oss från början, det finns ett till som vi ska titta på. Men det ena dagiset känner vi till och där har både mina och min systers barn gått på. Så det känns skönt att man har koll på personalen. Men vi har skickat in papperna så det återstår och se om vi får en plats, håll tummarna.

Tanken var ju att vara hemma till Augusti 2018 MEN jag har fått ett jobb som jag inte kunde tacka nej till. Både arbetstiden och arbetsuppgifterna passade mig perfekt. Då jag kan fortfarande kombinera att vara ”hemmafru” Så det blir två jobb nu 😉

Nä nu ska jag iväg och köpa julstrumpor, för på söndag kommer Nisse och Stina på besök, och då blir det säkert bus och kanske ngn adventspresent till barnen, vem vet. Har ju fortfarande en believer kvar som tror på Tomten och Nisse & Stina. Sen så har vi två till som ska introduceras till tomtevärlden,tandfensvärlden m.m 

Ha en skön Måndag på er.

 

En härlig dag i matens tecken

En av fördelarna med att bo där vi bor är det enorma utbudet av restauranger och matupplevelser. När man klarat av Helsingborg, Malmö, Lund osv så återstår faktiskt det mest internationella och spännande – Köpenhamn! Otroligt nog så har vi faktiskt bara ca 80 minuters resväg dit (båt och tåg) och gissa om där finns restauranger av hög klass. St Gertruds Kloster, Mielcke & Hurtigkarl, Geranium, Alchemist, Studio och Kadeau. Restauranger som alla klassas som några av Europas främsta.

Nu är dock Köpenhamn inte bara lyxkrogar utan i min värld så handlar det lika mycket om alla smårestauranger och ölhak. Det danska ”hygget” och den internationella känslan av att glida runt på ströget och alla dess sidogränder. I går tog vi därför tåget till Köpenhamn för att testa på en av de nyaste tillskotten på Köpenhamns matkarta – Tivoli Food Hall!

Tivoli i Köpenhamn ville kunna erbjuda något året runt, inte bara när man har öppet för åkattraktionerna. Den 17 november öppnade så nya Tivoli Food Hall med 15 olika restauranger. På 6000 kvadratmeter samsas 16 restauranger, café, designbutik och ett hotell. Jag säger bara WOW!

Vi ville givetvis testa så många av ställena som möjligt (utan att bli proppmätta) så vi beställde bara in småportioner som vi delade på. Tapas, burgare, kycklinghalvor, smörrebröd mm. Givetvis slank det ner ett och annat vinglas, öl (San Miguel och Mikkeller) och tom både fikon och vaniljsnaps. Har ni möjligheten att besöka det här mysiga matstället så gör det. Varför inte passa på att kombinera det med ett besök på Tivoli?

Givetvis blev det en runda på Ströget också där ett besök på The Dubliner är ett måste. Passade även på att besöka någon av stadens julmarknader.  Otroligt nog så hade vi bokat in ett besök på Nelly´s, i Helsingborg, när vi kom tillbaka. Halvvägs in i varmrätten insåg vi dock båda att vi tagit oss vatten över huvudet och begav oss hemåt efter en heldag i matens tecken… 

Thaiburgare

Om man älskar thai och kycklingfärs så är detta en perfect match!

  • 500g kycklingfärs
  • 1 påse santa maria asian spice paneng red curry
  • 1dl ströbröd
  • 1 st ägg
  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 msk santa maria chili & garlic sauce sriracha
  • 250g vitkål
  • 0,5 st rödlök
  • 2 st morot
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 st lime
  • 3 msk majonäs
  • 1 msk kesella eller creme fraiche
  • 1 kruka färsk mynta
  • salt & peppar
  • Potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • Rosmarin

Kycklingburgare
Blanda kycklingfärs,panengkrydda,ströbröd och ägg. Forma till hamburgare och häll i olja och smör och stek på medeltemperatur tills kycklingen är genomstekt, ca 3-4 minuter på varje sida.

Myntacoleslaw
Strimla vitkål och rödlök. Riv morötter och ingefära. Blanda alltsamman. Tillsätt limesaft och rivet limeskal. Blanda ner majonäs och kesella eller creme fraishe och ha till sist hackad munta. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan coleslaw stå en stund och gotta sig i kylen innan servering.

Lägg sedan coleslaw och kycklingburgare i hamburgarebröd och toppa med chilisås.

Jag hade överbliven kokt potatis hemma och ville ha ngt till burgaren. Så efter jag hade stekt kycklingburgaren så skivade jag potatisen och lät det stekas i skyn jag pressade i tre vitlöksklyftor och klippte ner lite rosmarin och lät det blandas.

Scroll to top