Viktväktarna – inte ett projekt utan en livsstil

Den senaste tiden har jag fått allt mer frågor om varför jag valt just Viktväktarna och vad jag ser som fördelarna med den typen av kost. För min del har det, framförallt, handlat om att hitta en metod som inte utesluter någon typ av mat. Jag älskar ju alla olika typer av mat och personligen har det varit lättare att fokusera på vad jag bör äta, hur mycket och hur ofta istället för att fokusera på vad jag måste skala bort. På så sätt har jag fått en bättre kontroll över vad jag äter och kan, självmant, välja bort de ingredienser som inte passar mig just den dagen.

Varför just nu? Efter att jag fött fyra barn, varav tvillingarna i Mars 2016, så känner jag att jag är klar på den fronten. Kroppen har, som vid alla graviditeter, fått ta mycket stryk och, i dagsläget, har jag 25 kilo som jag vill göra mig av med. Min övervikt märks kanske inte så mycket utåt sett då kilona, passande nog, hamnat hyfsat proportionerligt men jag märker ändå av övervikten i min vardag. Orken tryter, blir lättare trött vid fysisk aktivitet och går runt med en del småkrämpor som jag tycker mig kunna relatera till min vikt och kostval. Min ambition var att kunna hitta en metod som innebär att jag,  även efter att jag nått min målvikt, kan fortsätta på samma inslagna linje, och hålla mig i form, utan att ha behovet av att spåra eller fundera på vad jag äter. Det skall liksom sitta i ryggraden – en ny och hållbar livsstil. Detta är av extra vikt då jag som ung, precis som många med mig,  led av en del ätstörningar som gjort att min kropp inte är lika mottaglig eller effektiv för nya viktnedgångsprocesser.

Givetvis har har testat en del olika upplägg genom åren men aldrig riktigt funnit mig till rätta i de varianter där du ”tvingas” plocka bort olika livsmedel för att gå ner i vikt. För mig är det inte hållbart. Det räcker ju att du hamnar på en lunch, middag, eller fest där det bjuds på en del av det förbjudna så trillar du tillbaka några steg. Med viktväktarna behöver du inte exkludera något utan det är istället upp till dig hur mycket av de olika delarna som du äter. Sen är ju alltid alkoholen en fälla. Inte så att jag hinkar i mig mängder med sprit i veckorna men, med tanke på både M:s och mitt stora intresse för mat och dryck, så blir det ofta ett glas vin till maten. Fördelen med att räkna points är att det, oftast, bara blir just ETT glas för att kunna hålla sig inom ramen av vad som du själv bestämt dig för att tillåta.

Jag älskar också utmaningen i att leva med Viktväktarprogrammet. Att ständigt upptäcka nya recept – oavsett i fall det är LCHF, vegetariskt, eller ngt annat och kunna utmana mig själv att skifta ut de beståndsdelar som inte passar min livstil och kunna återskapa en ”nyttigare” variant av en perfekt måltid. Generellt så tycker jag sällan att jag hittar inbjudande bilder och upplägg på Viktväktarnas egna sidor. Det känns ibland som att det visuella inte är det viktiga i detta läget utan fokusen skall ligga på att få något i sig som inte slukar upp alla dina points. Missförstå mig inte – de flesta recepten är verkligen supergoda men för min del så äter jag, minst lika mycket, med ögonen och därför ser jag utmaningen att försöka presentera rätterna lite mer färgrika och inspirerande.

Dagligen scrollar jag igenom olika forum där människor verkar se vv som ett projekt:

”Jag skall gå ner 30 kg till mitt bröllop i sommar”

” När jag gått ner 15 kg så skall jag anmäla mig till en halvmara”

” 12 kg kvar så kan jag åter använda kläderna i min garderob”

Fine – funkar det för dem så är det bara att gratulera men vad händer när det nått sitt mål? Efter att ringen hamnat på fingret eller att den där halvmaran är avklarad? För min egen del så är Viktväktarna inget projekt utan snarare en livsstil. Ett ständigt pågående äventyr som jag hoppas kan bli lika naturligt som att lära sig cykla eller att borsta tänderna. Visst räknas det points till höger och vänster vilket iofsg kanske inte är så naturligt. Men efter ett tag så lär du dig vad som ”kostar” och inte. Vad du bör undvika (eller äta mindre av) och vad du kan stoppa i dig utan att det påverkar din balans, ditt humör osv

En annan fördel är att man kan variera kosten, i den utsträckningen, att hela familjen kan ta del av menyn. Riskerna med många andra koster är att det blir för mycket, eller för lite, av något. Har man, framför allt, barn i tonåren så är det viktigt att kunna äta så bred kost som möjligt. I den värld vi lever i så har alla olika behov i den åldern. Vissa vill gå ner i vikt och andra vill få i sig så mycket som möjligt för att tex lägga på sig muskler. För att då slippa stå och fundera på hur du skall få ut rätt mat till de olika familjemedlemmarna så kan de själv växla upp portionerna baserat på hur mycket de vill äta. Och har man då småttingar, som vi. Kan även de ta del av samma mat som vi övriga i familjen.

Varje söndag rafsar jag åt mig livsmedelsbutikernas reklamblad och kikar på vad de har att erbjuda den kommande veckan. Jag väljer ut ett antal huvudingredienser och försöker sedan, med hjälp av vv appen, hitta passande recept för den kommande veckan. Nu har jag ju lite tur att ha samtliga stora livsmedelsaktörer (ICA, City Gross, Lidl och Netto) inom gångavstånd vilket gör det extra lätt att både skapa en bred veckomeny men även en plånboksvänlig sådan.

Oavsett vilken väg man väljer så kan det som känns så rätt för mig kännas så fel för en annan. Med andra ord så är väl det enda rätta svaret på era frågor – välj det som passar dig bäst. Som får dig att må bra. Som ger dig energi osv.
Är det LCHF så är det den vägen ni ska gå. Är det enbart vegetariskt så kör på. Min väg är Viktväktarna och, med handen på hjärtat, så har jag faktiskt aldrig mått bättre än vad jag gör numera.

Morotsmos

2personer 1sp p/p

  • 6 morötter
  • 1msk matlagningsgrädde 15%
  • Vitlökspulver
  • Rosmarin
  • Salt
  • Pepparmix
  • 1/2 citron + skalet
  • Basilika färsk eller torkad.

Koka morötterna tills de blir klara. Jag tycker om när de är lite hårda, gillar att det är lite små bitar i mosen. Jag använde en elvisp för att göra mos. Tillsätt kryddorna,smaka av och häll i grädden. Riv skalet på halva citronen och pressa ner saften. Rör om. Voila 🙂

Hemmagjorda köttbullar med gräddsås- älskar husmanskost 🙂

Fläskytterfilé med ugnsrostade rotfrukter och pepparsås

4personer 4sp p/p

  • 250gMorot
  • 2tskOlivolja
  • 2 12d lMatlagningsgrädde 4%
  • 2tsk Kalvfond, 1-2 tsk
  • 2tsk Peppar, pepparmix
  • 1st Vaniljstång
  • 600gFläskytterfilé
  • 1 påse Frysta rotfruktsmix (finns på Ica Maxi)

Sätt ugnen på 225°

Putsa köttet och gnid in det i pepparmix. Stek lätt i lite margarin så att sidorna får färg. Sätt in det i ugnen tillsammans med en köttermometer och ta ut det när köttet nått en innertemperatur om 70 grader. Lägg köttet i folie och låt det ligga ca 20 min innan du skivar upp det.

Skala och hacka löken, bryn glansig i margarin. Häll i matlagningsgrädde, fond och pepparmix. Lägg i en hel vaniljstång. Låt puttra på svag värme på spisen under lock. Skiva fläskytterfilén och bryn skivorna i margarin. Lägg skivorna i pepparsåsen och låt puttra tills de är klara, ca 7 min. Servera köttet med pepparsåsen (släng vaniljstången), ugnsrostade rotfrukter.

 

En härlig kväll

Kom hem för någon timme sedan och har precis lagt tjejerna för deras eftermiddagsnap. Frågan är om jag inte själv lägger upp fötterna på soffan och vilar lite. Det kan behövas efter gårdagens dejt med M. En inplanerad bio/middagsdejt som slutade först i morse med en hotellfrukost…

I fredags var det faktiskt åtta år sedan vi träffades första gången och därför tog vi chansen till en barnfri kväll på stan igår. Vi började med ett biobesök och avnjöt den fantastiska ”The greatest showman” med Hugh Jackman och Zac Efron. Wow – har ni inte sett den så måste ni avlägga ett besök, på närmaste biograf, omgående. En underbar film med grym dekor, kostymer, historia och, inte minst, musik. Jag blev kär! Ni vet när det känns i hela kroppen, pirret, förväntansfulla – jag måste se den igen känslan. Hugh Jackman vilken skådespelare! Snacka om perfekt start på kvällen. Efter en snabb löprunda genom stan så hade vi bokat borde på den spanskinspirerade restaurangen Baricca Mat & Vin.

Jag hade varit där för någon månad sedan och blev så förälskad att jag omgående visste att M skulle gilla stället. En intim restaurang med tätt mellan borden och spansk musik i högtalarna. Här serveras tapas och kött av olika slag och självklart inledde vi middagen med lite olika smårätter. Patatas Brava, Hjärtmusslor i vin, Räkor med pil-pil och Pinchos på råbiff! Så enkelt men ändå såååå gott! Vi avverkade några olika viner och beställde sen in en rejäl huvudrätt, 500g grillad biff, hängmörad 35 dagar från Galicien, som vi delade på. Just huvudrätten hade jag testat tidigare och den gången var köttet precis så mört och perfekt som man förväntar sig. Tyvärr var jag inte riktigt lika imponerad igår. Visst var det gott men, enligt köket, var det den sista biten vi fick och det märktes då den var lite väl senig för min del. Men stället kan jag definitivt rekommendera om ni väljer att besöka Helsingborg.

Det blev en sväng inom Bishop Arms, för en sängfösare, innan M avslöjade att han bokat hotellrum och att barnvakten blivit informerad om att inte vänta uppe på oss. När vi kom in på rummet hade han dessutom sett till att där fanns kläder, toalettartiklar osv. Härligt när man kan bli överraskad och få en välbehövlig natts sömn, sova ut, och runda av med en hotellfrulle.

Nä, nu blir det soffan, kanske någon film och sen lär det slappas resten av dagen. Förutom för M som tydligen skall på någon presskonferens i eftermiddag….

Over and out!

Ps: Spellistan till The Showman hittar ni här (den har gått varm här hemma) 

Dejt

Hej godingar, har ni det bra?

Själv så ligger jag i badet och får lite lugn och ro från kaoset där ute. Nä det är inte så farligt, Men var så frösen och tänkte passa medan man kan. Spenderat fm i en kall fotbollshall med sonen idag så jag känner mig som en kall isbit. Jag ska snart ta och göra vid oss för ikväll har vi bio & dinner dejt. Ska bli riktigt mysigt. Vi har bokat bio och sen efter det blir middag. Vi kom på häromdagen att idag firar vi 8 år. Gud tiden springer iväg ju, trots att det känns som 80 haha 😉

Fredag innebär vägningsdag och det visade -0,7. Totalt 5,2 🙂 Känns bara bra och är nöjd med siffrorna. Igår så nallade jag lite på veckobonusen, drack en öl, middag och efterrätt och två glas vin då springer det iväg. Ställde mg i morse på vägen och -0,3 visade det, skönt men så är det det går upp och ner. Och hade jag ställt mig i morgon hade det visat + Ni Kanske undrar varför jag ställer mig ofta varje det är för att jag gillar att ha koll på läget! För mig blir det en push framåt.

Önskar er en trevligt kväll.

Jordnötsmarinerad fläskkarré & Daimpudding

4 personer 11sp p/p

  • 50g Jordnötssmör
  • Chillipeppar
  • 3mskSoja
  • 3 klyftorVitlök
  • 1msk Ingefära
  • 350gFläskkarré
  • 2dl Ris, okokt, svart
  • 1dl Gröna ärter
  • 2st Paprika, 1 grön, 1 röd
  • 4st Salladslök
  • 1tsk Rapsolja
  • 1st Lime plus skalet

Lägg köttet i en påse och lägg över sojan,jordnötsmör och ingefäran. Låt stå några timar innan tillagning.
Koka ris enligt anvisning på förpackning. Det riset jag använde mig av skulle koka 55minuter.

Skär paprika och salladslök i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek grönsakena,salladlök och i slutet slänger du i ärtorna. Grilla eller stek kötet tills det blir klart. 
Ta upp kötet och låt det vila. Strimla sedan det i långa bitar innan servering. Servera köttet med ris, riv lite limeskal över och pressa limen. Voila 🙂

Daimpudding med hallon och nougat
2 portion 7sp p/p

  • 2st Njie ProPud Proteinpudding Chocolate frp
  • 12förpMarabou Daim
  • 18förpMarabou Fransk nougat ( strimla två tunnar skivor med osthyvel)
  • 1dlHallon

Krossa daimen och lägg över chokladen, strimla nougaten och släng på lite hallon. Klart 🙂 

Vi testade två olika vin till maten och det som passade bäst var Simonsig, tyckte dock Zinfandel var godare men så mycket tyngre. Därför passade Simonsig bättre.

Eden underhöll halva kvällen och ville absolut inte sova utan hon körde all in 🙂  

Indisk kycklinggryta med blomkålsbollar med sting av lime och koriander

4 personer 5sp p/p

  • Halvt blomkålshuvud
  • 1 st lime plus skalet
  • Koriander torkad och en halv kruka färsk.
  • Curry
  • Olja 3tsk
  • 1 kilo kycklingfilé
  • Tikka Masala Sauce 350g
  • 2 vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • salt/peppar
  • 1-2 tsk Garam masala krydda 

Skär kycklingen i 2×2 bitar. Skiva löken och vitlöken och stek upp tills de får en fin gyllenbrun färg. Häll sedan i kycklingen och låt den stekas till den är nästan hel färdig. Tillsätt Tikka masala såsen. rör om och låt puttra på svag värme.

Blomkålsbollar (blir ca 10st)
Sätt på ugnen till 250 grader
Finstrimla blomkålen till väldigt små bitar, jag använde mig aven matberedare. Lägg över de sedan i en skål. Ta sedan i ägg (börja med ett ägg och känn efter hur smeten blir),kryddorna,skalet av limen samt saften. Rör om och smaka av. (Jag använder sällan mått på kryddor utan jag tar ögonmått och sen får man smaka av hur man själv vill ha det). Rör om, ska bli en halvkletig smet. Sätt på järnet gansk ahög värmen så oljan hettas upp. Rulla sedan blomkålen som små bollar. och lägg dem på järnet, sänk sedan värmen till medel. Låt dem ”puttra” i oljan tills de får en fin yta.  Gäller att vara försiktig så de inte går sönder utan vänd dom försiktigt. Låt dem stekas till de får en fin yta på alla sidor. Strö över curry på båda sidorna.Lägg sedan över på en plåt försiktig och låt dem vara i ugnen i ca 7,8 minuter. Håll koll.

Bollarna blev överraskande gott och fick dubbla tummar upp 🙂

Tack…

Vilken härlig respons jag fick från mitt förra inlägg, tack för att ni delade med er❤️

Igår så tog jag hastigt måtten runt midjan och rumpan och det visade 4 cm minus på midjan och 2cm på rumpan. Så lite har hänt.

I morgon är det fredag och då är det dags för veckans vägning. Känns verkligen jätte bra med v.v och jag hoppas att känslan kommer fortsätta kännas så. Det e så himla lätt att släppa kontrollen och moffa åt sig men jag säger inte att det är fel, men jag tycker inte om när man börja se en bild av en själv som man inte känner igen, eller när kläderna som satt löst innan sitter tight nu. Det jag äter och gör är en livsstil och något som alltid kommer vara i bakhuvudet.
 Apropå mat så blir det indiskt ikväll, nomnom.

Fångade tjejerna på bild idag och kan inte riktigt förstår hur snabbt allt går, var ju inte längesen de blev 1år

Tänk att dessa små tjejer blir 2 år i Mars – vad hände? <3

 

Scroll to top