Lax med dill – och senapsstuvad potatis och rostade rotfrukter

4 Personer – 8sp per/portion

  • 3 st Morötter
  • 2 st Palsternacka
  • 1 huvud(en) Blomkål
  • 2 tsk Olivolja
  • 1 st Schalottenlök
  • 1 bit  Purjolök
  • 1 tsk Olivolja
  • 1 dl Vatten
  • 1 st Grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl Fraiche 5%
  • 1 msk Senap
  • 1 knippe  Dill
  • 500 g Lax
  • 2 tsk Margarin flytande 80%

Sätt ugnen på 225°
Skala och koka potatisen. Låt den sedan svalna.
Skala morötter och palsternacka, skär i stavar. Dela blomkål i buketter. Lägg över i en ugnsform och ringla över olja. Ställ in i ugn ca 15-20 min tills grönsakerna börja mjukna, men fortfarande har tuggmotstånd.
Skala och finhacka lök och purjolök och låt de svettas i olivolja utan att de tar färg. Slå på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Blanda i fraiche och senap.
Dela potatisen i bitar (ej för små) och vänd ner i stuvningen. Avsluta med att röra i hackad dill. Smaka av med salt och peppar och ev mer senap.
Stek laxen i margarin, salta och peppra.Dela den försiktigt sedan i 4 lika delar. Servera med dillstuvad potatis och ugnsrostade rotfrukter.

En sömnlös natt…

Att jag hamnade i bingen redan vid 21-tiden var kanske inte så konstigt. M skulle till Helsingfors över dagen och det innebar att klockan ringde redan vid 3.45 i natt. Givetvis vaknade även jag och att försöka somna om efter att han for ut genom dörren var liksom stört omöjligt…

Utebliven sömn innebar självklart att huvudvärken kom som ett brev på posten. Lägg därtill en släng av halsont och busiga barn så har man plötsligt fått ihop ett perfekt recept på en usel dag. Nu har väl inte allt varit negativt idag men vissa dagar önskar man bara att man kunnat vända sig i sängen och somna om. Få frukosten serverad när man vaknar, pedikyr, manikyr, massage, lunch, eftermiddagsfika, 3-rätters middag inkl vinpaket och fotmassage vid sängåendet. Men men…nu fick ju M en hint om hur den perfekta dagen kan se ut. Jag får väl se om han läser inlägget och snappar upp lite tips och trix om hur han får en nöjd och belåten fru.

Det blev dock jag som fick stå för matlagningen i kväll då M inte dök upp förren vid 19-tiden. Det blev en nyttig laxrätt (recept kommer under morgondagen) och någon timme framför Idrottsgalan innan jag hamnade där jag ligger nu. Förhoppningsvis mår jag bättre imorgon. Det lär behövas då M, inte bara har en heldag på kontoret, utan även har en inplanerad middag med kollegor från Stockholm. Så det blir till att reda sig själv även imorgon. Tror bestämt att jag hoppar över matlagandet och beställer mat. Lite får man allt unna sig efter en lång dag i hemmets tjänst.

Söndag

Idag så kan jag stå upp och sova jag är så himla trött. Inte konstigt om man tänker efter, varit en helg med mycket mindre timmar sömn. Man är inte 20 längre! Sen kan man ju inte sova längre på morgonen som man gjorde förr, man har ju de små att tänka på. 

Det värmer i hjärtat när dottern kommer ner lördagmorgon och säger – ”mamma vilken rolig kväll vi hade vi hade igår! Den slutade med musiktävling och dans. Barnen hade bestämt tacos och jag stekte upp lite nötfärs,kycklingfärs och kycklingfilé. Och i stället för bröd så använde jag mig av stora salladsblad, blev så mätt och så enkelt gott. Räknade ut att det blev 5 sp på 2 st tacowrap.

Det blev sång,dans och massor med skratt och helt plötsligt så blev det någon timme efter midnatt. Igår så var vi hembjuda till syrran och hon bjöd på en jättegod torsk med jordärtskockspure och en sås to die for! Den var så god så man hade kunnat dricka den som en soppa. Och chokladtryffel till efterrätt,nomnom.

Idag så händer det inte mycket, alla är trötta och sega – även de små. Eden somnade i sängen med mig nyss  och Adele sjönk ner i sin säng. Det får bli en promenix och en tur till lekparken, under eftermiddagen, och sen bara hemmamys.

Vad händer hos er? Har ni haft en trevlig helg?

Tjejen som älskar sin keps

 

Grått Helsingborg

Godmorgon eller godmiddg. Här vaknar man upp till ett grått Helsingborg. Men det är ju Fredag så helt okey 😉

Vägning idag, det visade inte det resultatet som jag ville (minus 0,1) så det är inget att hurra för. Förra veckan tappade jag 3,3 kilo på en vecka. Men jag ska inte klaga, jag har vänt om och har kontroll och jag vet att jag sköter mig och jag njuter på vägen. Det är bara att fortsätta på samma vis som jag gör, så kommer det att visa resultat. Hade detta varit för några år sedan, så hade det slagit mig på ett annat sätt, jätte stor besvikelse, ökat stressen, och man hade dragit in mer på matintaget.  Men idag så vet man att man blir påverkad av stress,sömn,mens,ägglossning och så mycket mer. Vem vill inte njuta av god mat och kunna gå ner samtidigt? Jo jag! Och det kan man verkligen på Viktväktarna.

Apropå mat – har ni listat ut vad ni ska äta ikväll? Jag frågade barnen och – TACOS utbrast dom. Så varför inte 🙂

Tänkte göra någon god efterrätt ikväll, får suga lite på karamellen vad man är sugen på.. Ha en riktigt skön Fredag. Kram kram

Apelsin och chilistekt brysselkål med kyckling & Smulad bärcake

Apelsin och chilistekt brysselkål med kyckling

4 personer (3sp p/p)

  • 250 g brysselkål
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 1 röd peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 apelsin
  • 4 msk olivolja
  • 5 st kycklingfilé (strimlad)
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 5 msk japansk soja
Ansa och skär brysselkålen i klyftor. Skala morötterna och skär dem i sneda skivor. Skala och skär löken i klyftor.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och riv eller finhacka vitlöksklyftorna. Riv skalet och pressa ur saften.Stek kålen mjuk i 1/3 av olivoljan och lägg upp på en tallrik. Stek morötter och lök i hälften av olivoljan som är kvar och blanda dem med kålen. Bryn kyckling, chili och vitlök i resten av olivoljan i en stekpanna. Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet, låt det koka ihop ca 5 minuter under omrörning. Blanda ner grönsakerna, apelsinsaft och -skal och soja i kycklingpannan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med finstrimlad vitkål som du har stekt på låg värme i ca 3-4 minuter.
 

Smulad Bärcake

2 personer ( 4sp p/p)

  • 2 dl Frysta blandade bär
  • 4 msk Vanilj & hallon kvar 0,2%
  • 2 st Digestivekex olivsmak

Värm bären i kastrull tills de blir varma och mjuka. Lägg bären i botten av glaset. Klicka i kvargen och toppa med smulad digestivekex.

 

Het lax på avokado & salsabädd

2 personer (7sp p/p)

Lax

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • lite salt salt
  • lite svartpeppar
  • 2 port laxfilé
  • 1 tsk olja

Salsa

  • 1 avokador
  • 1/2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk olivolja
  • 3 msk majskorn
  • 1/2 kruka koriander

Tillbehör

  • 1/2 rödlök
  • Sallad (jag använde mig av romansallad)
  •  gräddfil (jag tog ungefär 1,5 msk)
  • Vitkål
Laxen: Blanda spiskummin, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar på en tallrik. Vänd försiktigt runt fisken i kryddblandningen, se till att alla sidor blir täckta.  Stek sedan laxen tills den blir klar.
 
Vitkål: Strimla vitkålen fint, och stek på svag värme tills den blir klar (varm och en fin yta)
 
Salsa: Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet. Skär det i små tärningar och blanda med citronsaft och olivolja i en skål. Låt majsen rinna av och tillsätt den. Hacka och vänd ner koriandern i salsan. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera laxen med gräddfil,rödlök,sallad och vitkålen.

Energipåfyllning

Allvar – vilket underbart väder det har varit idag? Man blir så mycket piggare och kroppen fylls på med en skön energi. Älskade sol säg att du har kommit för att stanna?!

Jag kan längta till de långa ljusa dagarna och kunna gå ut och njuta i trädgården och tjejerna kan få härja fritt och få känna gräset mellan tårna, nu går vi ju mot ljusare tider, men ngt gräs mellan tårna får vi snällt vänta några månader till.

Sen någon månad tillbaka så har jag haft tre mardrömmar – ni vet när man vaknar och e så sjukt rädd, eller kallsvettig och vågar inte somna om? Så exakt har det varit, usch! Och inatt var en sådan natt, vaknade 0130 och väckte faktiskt M men har var ju helt borta och pratade sömnen om vilken jävla dörr han skulle ha på jobb då genast fyllde ju obehags känslan på ÄNNU MERA vågade inte somna om. Så det blev lite Instagram och Fb sen så gick ögonen i kors och jag somnade.

Efter några timmars sömn och barn som skickades till första skoldagen efter jullovet så var det lite pill här hemma och efter frukosten så packade jag ner tjejerna i vagnen och vi drog ut, blev en skön promenad på 4 km i solen. 

Gjorde en jätte god kvällsmiddag ikväll, recept kommer i morgon. Nu kallar min spikmatta i sängen och ska se om jag okar se någon film, men ett litet klick klick hann jag med 😉

Påslakanset i ekologisk bomullssatin
Överkast Roselynn

Pumpasoppa med chili och kokosmjölk

2 personer (4sp p /p)

  • ca 500 g butternutpumpa (jag köpte en på 800g)
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk curry
  • 1/2 msk olja
  • 3  dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 200 ml kokosmjölk light
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 lime el 1msk limesaft
  • 100 g sockerärter
  • 1/2 ask, färsk persilja (à 20 g)
  • pumpakärnor
Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 3 cm stora tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Skala och riv ingefäran.
 Fräs pumpa, lök, vitlök, chili och curry i oljan i en kastrull. Tillsätt ingefära, buljong och kokosmjölk. Koka sakta ca 15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Smaka av med salt, peppar och några droppar limesaft.
 
 
Ansa och strimla sockerärtor och hacka persiljan. Vänd ner sockerärtor och persilja i soppan och servera med pumpafrön.
Scroll to top