Kunglig linssoppa

6 sp på hela soppan och den är till 2-3 personer.

  • 380 g ekologiska linser
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök hackad
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 2 morötter, fint tärnade
  • 2 tomater, hackade
  • Torkad timjan
  • 2 torkade limeblad
  • 1 näve hackad persilja
  • 1 pressad citron + rivet skal från 1/2
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 paket kalkonbacon
  • 4 msk Mini fraiche 5% (Vill ni inte ha det så tänk på att räkna bort det från soppan)

Skölj linserna. Värm upp olja i en kastrull och stek löken tills den mjuknar. Tillsätt sen vitlök, morötter, tomater och övriga ingredienser och stek dem lätt. Tillsätt kycklingbuljong och smaka av med salt och peppar. Koka 15-20 minuter. Tillsätt den hackade persiljan och mixa sen soppan, till önskad konsistens, med en mixerstav. Pressa i saften från en citron och riv lite citronskal över den färdiga soppan och servera med kalkonbacon och en klick mini fraiche.

 

Sol & och en kanna kaffe

Godmorgon..

Ni vet när man trodde det hade vänt och det visade sig att det var bara för en liten stund? Tjejerna är i någon sorts utvecklingsfas och har börjat vakna på nätterna, och med tanke på att de är två så blir det dubbelt och ofta :/ Inatt så var det en sådan natt, kändes som att det var en gång i timmen och Adele ville gå upp 03.30 och jag har inte kunnat sova sen halv tre så vi är lite trötta idag – det blir mycket kaffe och frisk luft för min del. Och varje natt så har jag antingen Eden eller Adele hos mig. En fot en hand ett knä, ja några kickar och slag i ansiktet. Men ibland så får man en varm hand som håller tätt intill en och en kind mot min kind, då smälter man.

Träningsvärk from hell, körde mage,rumpa och armar på gymmet. Men skönt är det. Och tjejerna tokälskade barnpassningen. Jag fick slita ut Eden som var hysteriskt ledsen som inte vill gå hem. Så dagis, det blir nog inga problem alls. Och inget ljud ännu om plats, men vi har en plan B när jag börja jobba och det är en jäkla tur det.

Glömde ju helt bort, en helt ny siffra på vågen tjohooo. Väger mig i egentligen i morgon men ville bara se hur jag ”sköter mig” och glad blev man –  ett minus och ny siffra som sagt. Så jäkla skönt! 6 kilo är det nu och det känns faktiskt i kläderna och svullnaden är borta! Så det är bara att fortsätta 🙂

Värdet är underbart, kallt men vad gör det när himlen är blå och man bjuds på sol:)

Ha en fin dag på er❤

Kesoplättar

Får oftast frågan om receptet på kesoplättar och det är så himla lätt så här kommer det 🙂

4sp 1person, ca 4 plättar)

  • 4 msk keso (jag använder keso mini 1,5%)
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2ägg
  • 1 tsk Olja till stekning
  • 1-2 msk Kvarg vanilj 0,2%
  • 2 msk frysta hallon

Rör ihop keso,ägg och fiberhusk. Ibland använder jag en handmixer och ibland bara rör ihop. Låt stå 2,3 minuter. Häll i oljan i stekjärnet och stek tills de har fått en fin färg.

Avkopplande helg

Måndag morgon och ännu en helg kan läggas till handlingarna. Till skillnad mot förra veckan så blev detta två riktigt behagliga och lugna dagar. Efter ett rejält nattsudd, med syrran och hennes man, i fredags så var det inte mycket energi över i lördags. Det blev lite småpysslande och shopping innan kvällen bjöd på första delfinalen i Mellon. Söndagsmorgonen blev dess mer innehållsrik då lilleman blev uppringd, vid 8 snåret, då man saknade en målvakt i ett av de äldre lagen. Givetvis ville Liam spela och så fick det bli. HIF slog tillbaka Astrio, från Halmstad, med 4-2.

Småttingarna fick sitt, på lekplatsen, och sen drog jag och M en vända till Orangeriet som anordnade en dryckesmässa i helgen. Resten av kvällen gick åt till lite TV-tittande (var ju tvungen att se det nya dubbelavsnittet av Modern Family) och matplanering inför den kommande veckan. Just den kommande veckan innebär dessutom en lite tuffare utmaning då vi, en gång i månaden, försöker köra frystömning. Att rota fram det som finns och kombinera med de torrvaror vi har hemma. Dessutom att sätta en vv-touch på det hela – där har ni verkligen en utmaning!

Men jag tror nog att vi fått ihop det och nog ska kunna presentera en del spännande recept de kommande dagarna. Så håll utkik…

Nä, nu ska jag rota fram lite kläder ur garderoben för här vankas lite ”träning” i veckan. Ja – inte bara gymmet då utan på onsdag skall jag äntligen få ta del av en av mina julklappar! Då blir det salsadans med M, syrran och hennes man. Vi får väl se om de 12 onsdagar kan få oss i toppskick under våren så att man kan virvla ut i lite latinska rythmer till sommaren. Om inget annat så skall det blir härligt med lite vuxentid någon timme varje vecka.

Eden
Adele
En sväng ut till Väla med Mammi

Ost & charkricka är ju aldrig fel
Grillad fläskfilé med krämig majsröra och pankofriterad saltgurka
Mina fina tjejer

Saga min älskade stora tjej – stanna tiden

Kycklingkebab

Lördag och det innebär att vi försöker hitta lite festligare rätter att bjuda på. Igår var det dessutom Mellokväll så då fanns det ännu en anledning att få till en rolig och spännande middag för hela familjen.

Denna gången testade jag att göra hemmagjord kycklingkebab och det blev riktigt bra. Även barnen tyckte det var extra kul att få uppskuret kött och att kunna göra sin egen kycklingkebab. Dessutom blev den betydligt nyttigare än den du köper och samtidigt tyckte vi att smakerna kom fram på ett annat sätt än de som du beställer på din lokala pizzeria.

6 personer 4sp

  • 1,5 kg kycklingfileér
  • En knippe persilja
  • Salt
  • Pepparmix
  • Paprikapulver
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Chilipulver
  • 2 st (4dl) Arla köket Minifraiche 5%
  • 1 burk (2dl)  Skånemejerier Matyoghurt 8% 2 dl
  • 1/2 citron (saften)
  • 1/2 rödlök (rätt stor)

Sätt ugnen på 220grader.
Blanda yoghurten och minifraishe i en skål. Jag använder inga mått när det gäller kryddblandningen utan smaka av själva. Pressa i vitlöken och hacka ner persiljan. Pressa i citronen.

Dela kycklingen på hälften. Lägg i en form. Häll sedan över blandningen över kycklingen och lägg platsfolie över och låt vila i kylen 1 timme.

Skala löken.Ta fram ett träspett eller ett litet järnspett. Trä på rödlöken med breda botten nedtill, stapla sedan på kycklingen. Det är lite meckigt att få den att stå upp, men det går. Låt den sedan grillas i ugnen i ca 40 minuter.

Tillbehör: Vi använde oss av libabröd och gjorde en kycklingrulle. Barnen åt kebabtallrik. Sedan så bara ta fram de tillbehör ni vill ha.

    

Äntligen Mello

Halloj på er!

Ikväll valkas det Melodifestival! Är ni melloälskare eller mellohatare? Jag älskar mello och det har givetvis varit en tradition att se det sen jag var liten. Förr om åren har vi passat på att festa loss i samband med den stora finalen. Något år gick vi ”all-in” med en stor maskerad och då vimlade det av Conchitas och Zelmelövare så det stod härliga till. Om det blir något liknande i år återstår att se?

Hur som så står alltså delfinal 1 för dörren och det ska bli spännande att se vad man vaskat fram för artister detta året. Personligen kan jag tycka att den svenska uttagningen har spårat lite de senaste åren. Etablerade artister blandas med kreti och pleti och mello har gått från att vara en musiktävling till att bli en kringresande cirkus. Givetvis förstår jag att det handlar om pengar i slutändan men saknar ändå lite av seriositeten i tävlingen. Men i slutändan tycker jag ändå att det, allt som oftast, är rätt låt som skickas till den stora finalen så då får väl lite trams på vägen vara ok.

Ett speciellt minne är ändå när en av deltävlingarna kom till Helsingborg. M fick biljetter via jobbet och visst var det en häftig känsla att sitta på första parkett, med god mat och dryck, när publikfavoriten (det året) Hasse Kvinnaböske drog av Guld och Gröna skogar för första gången. Gissa om taket på Helsingborgs Arena lyfte!!

I kväll kommer jag nog hålla en extra tumme för Benjamin Ingrosso som hade en riktigt bra låt redan förra året. Kamferdrops låt har ju redan varit i blåsväder då den ska ha legat ute på nätet i hela åtta år. Sen kan man ju fråga sig vad Edward Blom gör i mello men det svaret lär vi ju få under kvällen. Övriga artister, i kväll, är ju Kicki Danielsson, Sigrid Bernson, John Lundvik och Renaida. Har ni någon personlig favorit?

 

Februari

Februari det välkomnar vi med öppna armar, innebär att vi går mot ljuset.

Tog mina mått häromdagen då det har gått 4 veckor sen jag började med v.v och det visade -15cm totalt. Då händer det något iallafall 🙂 Igår hade jag ett riktigt sötsug, det var längesen jag kände det. Hade lätt kunnat kränga upp chipsen i skåpet och ett daim som ligger i kylen. Men nej, jag tog mitt kolsyrade citronvatten och två v.v chokladgodis, så en klapp på axeln.

Lämnade hemmet och barnen till maken i går, det var dags för mig att dra till ”nya jobbet” Var nog mer en omställning för mig än för barnen, lite märklig känsla, men lite skönt. Jag hoppas så att de kommer in på dagis till våren så de kan få lite miljöombyte och lite nya kompisar. Jag fick gjort en del igår och gäller att komma in i det, men det kommer gå bra och jäklig kul utmaning.

Nu sover tjejerna middag och jag ska passa på att röja undan här hemma, med dom två så dras allt möjligt fram.

Lite nytt till garderoben – åh längtar inte ni till våren?!

 

 

 

 

Krämig räkpasta med kronärtskockscrème

4 personer 6sp p/p

  • 4 port bönpasta 
  • 580 g handskalade räkor i lake
  • 1 zucchini
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 2 dl matlagningsgrädde 4%
  • 130 g kronärtskockscrème
  • 1 kruka körvel el torkad
  • 250 g körsbärstomater
  • 4 st salladslök
  • 1 st röd chilli
  • 1tsk cayennepeppar
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala räkorna. Skär zucchinin i tärningar. Stek dem i olivoljan, salta och peppra. Blanda ner grädde och kronärtskockscrème och koka upp.Hacka körveln och dela tomaterna. Vänd ner i såsen tillsammans med räkorna. Låt det bli varmt. Blanda pastan och såsen och servera.
Scroll to top