Rostad sötpotatis på grönkålsbädd med valnötter, fetaost och harissakyckling

2 personer 12 sp p/p

  • Sötpotatis min vägde 620gr (9sp)
  • Fetaost 40g
  • Valnöter ca 15g
  • 2 tsk olja (olja till stekning,olja till kryddblandningen till kycklingen
  • 2 st kycklingfilé
  • Grönkål
  • Harisakrydda
  • 1 st röd paprika
  • 3 st salladslök

Sätt igång ugnen på 220 grader.

Borsta av potatisen och sätt den i mikron i ca 10-15 min (beroende på storlek så får du öka minuterna i mikron) tills den blir mjuk. Ta och strimla kålen,paprikan och salladslöken och stek upp allt tills den har fått en fin färg. Lägg kycklingen i en skål, ta en en skvätt olja och släng i lite harissa krydda rör om och låt stå i en liten stund. Dela sötpotatisen på hälften, ta en gaffel och ”nagga” lite i båda delarna. Lägg över kålen,paprikan och salladslöken, valnötter och fetaost.  Lägg potatisen i en form så den får en stadga. Lägg kycklingen en form och låt den stekas i ugnen tills den blir klar 20-10 minuter. Låt potatisen stå i ugnen de sista 15-10 minuterna med kycklingen.
När kycklingen är färdig så ös gärna över skyet över kycklingarna, så blir de extra saftiga.

(Innan jag la på grönsakerna på sötpotatisen så delade jag den och satte in i ugnen och lät den bkas i ugnen i ca 10 min. Men det väljer man själv)

Till det drack vi – husets röda. Cacadu Ridge

Uselt är bara förnamnet

Dra täcket över sig och bara vara… Denna dag går till historien under rubriken ”Usel”

Gamla troll som spökar och gör oreda på torpet. Oro i kroppen som hägrar. Började med att slå huvudet i trappan i morse när jag skulle vattna blomman, det svartna till och fick sådan smärta i nacke och huvudet. Hela dagen har denna huvudvärk bultat omkring. Tappar tjejernas lunch (den sista lagade) och det flyger spagetti och köttfärssås över hela köket och tallrikarna går i tusen delar. Det slutar liksom inte där. Vänder ryggen till och packar upp matvaror i köket, tittar snabbt över axeln där stå den lilla huliganen med en röd krita och har målat om mina väggar och golv. Sen fortsätter eländet…

Förbereder maten ikväll och ska ta ut kycklingen, bränner mina tummar och tappar formen på sidan i ugnen, fångar upp och bränner handen.

Nääää vilken jävla skit dag! Vissa saker försvinnner och vissa saker är kvar men det får vi samla styrka till och brottas med.

Hmmm nu ska denna slutkörda skånetös lägga mig under täcket. Kram på er.

Teriyaki lax med primörer

4 personer 2sp p/p

  • 4 st laxfiléer
  • msk ICA Asia Teriyakisauce
  • 4 st salladslök
  • 1 röd paprika
  • 2 st morötter
  • 2 st pak choi

Sätt ugnen på 150 grader
Del Pak choi i fyra dela (på mitten) Lägg dom på ett ugnspapper som är tillräckligt stort så du kan ”slå in” laxpaketen. Strimla morötterna och paprika och lägger över varde pak choi. Lägg sedan laxfilen. Strimla salladslöken och strö på laxen (spara lite och släng på när laxen när den är klar) häll sedan över teriyakisåsen. In i ugnen på 150 grader i ca 15-20 minuter. Vi hade inget till denna gången. Men nästa gång så blir det min mos med sötpotatis med apelsinsaft och ingefära 🙂

Färdigt 🙂

Semester

Nu tycker jag att vi lämnar in en protest för detta jäkla väder! Så oerhört trött på kylan, kalla vindarna och det gråa.

Sitter och tittar på lite bilder från förra året i Spanien, gud man vill ju samma klimat nu. Ja man vill ju gärna vara där nu. Vi har ju prellbokat huset och har datumen spikade, är bara lite troll runtomkring som ska lösas. Så håll era tummar och tår att det blir en resa. Jag vill ju så gärna dela med mig till er av vårt upplägg, våra stopp,  ja hela alltet faktiskt. Och jag hoppas ni är sugna på att följa med på vår semestertripp:)

Kom på sent igår att shit! Jag börjar jobba nästa vecka – vad hände liksom?! Har det redan snart gått 2 år??? Gör ont i själen faktiskt, men glädjer mig över att det inte är heltid så de små, och de stora, får fortsatt en mamma hemma under några dagar i veckan. Men kan inte fatta hur snabbt tiden går. Man har levt i sin mammabubbla och helt plötsligt så tar den liksom slut? Och mina små bebisar blir 2 år nu i Mars! 2 år!!! Så tacksam att fått vara hemma med dom och se dom utvecklas och älskar att bara vara mamma till de små busfröna ja jag älskar vara mamma till alla min barn. De stora kidsen som knappt vill hänga med sin mamma längre så det gäller att passa på med dom små, för snart kommer tiden då mamma inte behövs lika mycket längre och vill inte mysa med mig.

Nu har vi kommer till den heliga stunden på dagen – de små sover. Tyst i huset, en god omelett i magen, lugn och skön musik från högtalaren och egentid. Så fötterna på pallen, borrat ner rumpan i fåtöljen, lutar mig tillbaka och bara är…

(skön spellista)

Söta nya skal från Ideal of Sweden

Precis så som det ska vara

Söndag kväll och det är dags att lägga ännu en helg till handlingarna. Yngsta sonen hade spelfritt, från fotbollen, så jag hade planerat in en riktig myslördag utan en massa måste. Tjejerna vaknade självklart i ottan men det blev ändå en skön förmiddag innan jag skickade ut mannen, och barnen, till Mörarp för lite ”häng”. Själv fick jag Louise på besök och vi hade laddat för en eftermiddag med ost, skumpa och spabad. Gissa om det var välbehövligt med lite barnfritt och lite vuxensnack utan att behöva titta på klockan. Vid 18-snåret anslöt så resten av familjerna för middag och lite mellomys. Vilken härlig lördag!

På tal om mello så känns årets upplaga inte alls lika kul som de senaste åren. Varken musiken, artisterna eller upplägget känns särskilt fräscht längre (förutom Fab Freddy som jag inte kan låta bli att tycka om) och, till nästa år, får de allt se över upplägget om de skall lyckas behålla den charm som byggts upp genom åren.

I dag har det mest småpysslats lite. Bor man i hus så finns det, tyvärr, alltid saker som behövs fixas så idag fick grovköket sig en upputsning. Inget större ingrepp utan mer en rejäl utrensning. Herrgud vad man samlar på sig på några få månader! Vid lunch dök en av lillemans kompisar upp och senare på eftermiddagen så dök en av bonussönerna upp så efter en grillkväll (jag och M åt Libapizza) har alla övernattningsgäster installerats och jag har, äntligen, krupit ner i sängen och fått tid att blogga.

Sportlovet står för dörren här nere i Skåne. M jobbar dock som vanligt (han har lovat att ta lite ledigt mot slutet av veckan) men något skall vi väl ändå hitta på med barnaskaran. Funderar på en tripp till Leos Lekland eller en runda till Helsingör. Dock beror det väl lite på hur vädret blir de kommande dagarna. Vad har ni själv för planer på sportlovet?

Nä, nu skall här planeras för veckans middagar. Ska nog se till så att här dyker upp, ett eller annat, spännande recept de kommande dagarna.

Over and out från Skåne.

Louise stod för Varmrätten som blev Thai, mmm så gott!

 

Tappade allt hår..

Sovit som en prinsessa och gick upp till toaletten och tittade mig i spegeln och ser en kal fläck sidan om huvudet , trodde det var ljuset som reflekterades konstigt. Tittade närmre och ser en ännu större fläck. Kände hur jag började kallsvettas och få panik, drog mina fingrar och håret följde med. Går in till M och väcker honom, han tyckte inte det såg konstigt ut. Och han frågade snällt – när är du klar? Sprang till toaletten igen och såg att håret var borta på halva huvudet……

Vaknade kallsvettig och sprang direkt till toaletten och kände på håret, andas ut det var en dröm! Men såg samtidigt en fruktansvärd syn – SOMNA aldrig med blött hår! Svinto och såg ut som e blandning av Einstein och en galen tonårsbrud på 80-talet. Men jag hade kvar mitt hår. Nu är det pannband och tottar som håller håret på plats.

FREDAG – I love it! Solen skiner, snö på marken och en skön PW runda väntar. Veckans vägning idag och minis 1,2 kilo. Betyder att jag har gått ner 7,2 kilo sen 2 Januari. Så roooligt 🙂 Fick på mig ett på byxor som absolut inte gick på i somras, de passar nu. Jag få väll passa på att använda mina skinnbyxor som jag köpte för ngn vecka sen innan de blir för stora.

Testar brun utan sol denna veckan, och i helgen som var så testade jag äntligen ett brun utan sol skum som ska ge färg direkt efter 1 timme. Efter 2 timmar blir du brunare och 3 timmar ännu brunare.

COCOA BROWN 1 HOUR TAN DARK – Att smörja sig med en handske är inte alltid det lättaste speciellt inte i ansiktet. men resten av kroppen gick bra. Skummet torkar in snabbt och du ser ju även vart du missar för du blir mörk på huden. Jag tyckte att du blev fläckig i ansiktet av den men annars ger den en snygg färg. Jag testade på M och på mig. M blev jätte bra i ansiktet och han tvättade av det efter 1,5 timmer. Och blev snygg ”solbränna” Nästa gång ska jag ge den chansen igen (får be M smörja in mig, kanske lite lättare) men då ska jag sitta i 3 timmar

ST TROPEZ GRADUAL MEDIUM/DARK – Fick den för 3 dagar sen. Är en vit kräm som fungerar som face och bodylotion. Skeptisk först. men tycker den ger resultat. Smörjde mig i går morse och igår kväll. Och är lite lätt brun. Ska testa varje dag nu och ska se hur det blir

En av mina favoriter är LOREAL PARIS SUBLIME BRONZE SELF-TANNING DRY MIST FOR FACE och deras kräm. Haft i många år, och ger verkligen ett snyggt resultat.

Scrubba huden innan du gör en brun utan sol behandling.

Före
Efter

Efter 2 smörjningar (syns bättre i verkligheten)

Fick avbryta inlägget och åka in på akuten med Eden… Jag satt i i lugnets vrå och bloggade och barnen kollade på en barnfilm. Tjejerna reste sig upp och började dansar som de brukar göra, och helt plötsligt snubblar Eden  och skriker hysterisk och springer till mig. Stackars liten trillade mot bordet och slagit sitt öra. Ett djupt sår precis under brosket, såg nästan ut som att det hade gått rakt igenom.  Snabbt blöta ner en handduk med isbit och hålla såret ifrån baskelusker och låta svullnaden gå ner och att det skulle sluta blöda.. Väl inne på akuten etter alvedon och ha flirtat hej vilt med personal och patienter så var det vår tur. Helt otroligt örat hade redan börjat att läka ihop. MEN de ville öppna och se hur djupt det var.. Kontentan blev att det var djupt, det kommer bli ett lite är och hon blev limmad. Inte ett knyst sa hon och var så extremt duktig, min lilla otursfågel❤

Vilken förmiddag….

Krämig kyckling i dragonsås

Kvällens middag gick bara på 3 smartpoints (ej klyftpotatisen inräknad) – och middag till 5 personer.

  • 5 st kycklingfilé
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk olja att steka i
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 dl mini fraiche 5%
  • 3 dl matlagningsgrädde 4%
  • 3 msk torkad dragon
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 msk dijonsenap

Stek kycklingen i smör i en het stekpanna så att den får fin färg.
Skala och hacka lök och vitlök och stek sedan med kycklingen på medelvärme i ca 5 minuter.
Tillsätt crème fraiche, grädden, dragon, fond och senap. Rör om så att allt blandas väl.

Jag gjorde klyftpotatis och serverade även stekt broccoli till.

Pannacotta med kardemumma och limemarinerade jordgubbar

Kanske en pannacotta efterrätt  till alla hjärtans dag?

4 personer 3sp p/p

  • 2 gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 1 dl mellanmjölk
  • Jordgubbar
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk hermesetas flytande
  • 4 dl kvarg 0,2% vanilj
  • 2 tsk lime

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skrapa ur vaniljfröna och lägg i en kastrull tillsammans med mjölk och socker. Koka upp mjölken. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med yoghurt. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Skär jordgubbarna fint och blanda med  limesaft och kardemumma. Lägg det på pannacottan och servera.

 

Scroll to top