Soppa, sooooooppa – jag älskar det. Här kommer receptet som hela familjen kommer gilla. Ett riktigt gott vin till detta hade vi Les Fumées Blanches rosé.
Laxsoppa med saffran
6 personer 3sp p/p
6 personer 3sp p/p
- 1 gul lök
- 6 dl vatten
- 3dl milda mat 4%
- Bladpersilja
- 6st laxfilé
- 2 msk tomatpuré
- 1 st apelsin
- salt
- peppar
- örtkrydda
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 st frp saffran
- 1 msk olja
- 2 st vitlök
- 2dl vitt vin el matlagningsvin
- 1 st spetspapprika
- 5 st potatisar
- 2 st palsternackor
- Skala löken och vitlöken. Strimla löken och hacka vitlökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär potatisarna och palsternackan i bitar.
- Ta fram en stor kastrull , fräs löken,vitlöken i oljan
- Lägg i tomatpuré, saffran, vatten, vinäger, vita vinet och salt. Sjud på svag värme under lock tills potatisen och palsternacka är nästan mjuk, ca 10 minuter.
- Häll ner grädden och sjud ytterligare några minuter tills potatisen och palsternackan är mjuk.
- Skär upp laxen i bitar
- Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i grytan.
- Lägg i laxen och låt den sjuda på svag värme cirka 3-4 minuter under lock tills det blir färdigt
- Hacka persiljan. Servera fiskgrytan toppad med persilja