Alltså denna rätt gör vi då och då och är lika god varje gång. Ibland så tar vi kalv, oxfilé eller kycklingfilé.
Tryffelrisotto
- 30 gram torkad karljohansvamp allt kantareller i burk
- 2 st Schalottenlökar
- 2 klyfta(or) vitlökar
- 1 msk olivolja
- 3 dl arborioris
- 3 dl vitt vin, torrt
- 8 dl grönsaksbuljong
- 50 gram smör
- 100 gram parmesanost, färsk, riven
- 40 gram tryffel, färsk sommartryffel eller tryffelolja (droppa )
- 1 salt
- 1 svartpeppar
Proseccosås
- 0.5 finhackad rödlök
- 2 msk smör
- 3 dl grädde
- 2 msk koncentrerad oxfond
- 1 msk finhackad timjan
- 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)
Tillbehör
- Tomater (rosta dom i ugnen)
Köttet
Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 60-65. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.
Proseccosås:
Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.
- Lägg svampen i blöt.(om du använder torkad)
- Koka upp buljongen och låt den puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm, annars avstannar tillagningen av riset.
- Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det rostas tills det blir blankt och något transparent. Detta gör att riset suger åt sig buljongen och smakerna bättre. Tillsätt vinet och låt det ånga bort.
- Tillsätt cirka 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.
- Sila av vattnet från svampen och skär dem i lite mindre bitar. Fräs svampen i smör i en separat stekpanna så att den blir lite lätt gyllenstekt. Krydda med en nypa salt.
- Tillsätt smör, riven färsk parmesan och riven färsk tryffel i risotton. Tillsätt svampen och blanda om väl. Smaka av och krydda ev mer med salt, peppar och tryffel.