Detta receptet kommer jag absolut att göra flera gången och såsen är ”to die for”
Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
6-8 peroner
- 1kg fläskytterfilé
- 0.5 msk flingsalt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör
- 1 msk neutral olja
Grönsakstillbehör
- 1 msk smör
- 100 g svartkål
- 300 g palsternackor
- 200 g svartrötter
- 200 g rotselleri,
- 2 msk neutral olja
- 1 tsk flingsalt
Proseccosås
- 0.5 finhackad rödlök
- 2 msk smör
- 3 dl grädde
- 2 msk koncentrerad oxfond
- 1 msk finhackad timjan
- 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)
Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.
Grönsakstillbehör:
Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda i svartkålen med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.
Proseccosås:
Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.
Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.