Ibland är det så himla skönt och smidigt att slänga ihop allt i samma form och sedan låta den sköta sig själv o ugnen. Så här kommer receptet.
Kyckling med rotfrukter på plåt (4personer)
- Saften av 2 citroner
- 1dl färska kryddor, rosmarin, persilja
- Salt och peppar
- 2 paket kycklinglår 2×650
- 2 st sötpotatis
- 2 morötter
- 6 st potatisar
- 1 st rödlök
- 1 st citron
- Olivolja
Sätt ugnen på 225°C.
Skär eventuellt fett på kycklingen, lägg sedan kycklingen i en ungsform.
Pressa ur saften från citronerna och hacka örterna grovt. Häll över ingredienserna på kycklingen. Vänd runt ordentligt. Låt kycklingen marinera ca 10 minuter.
Skala och skär sötpotatis och morötter i bitar. Tvätta och dela potatisen. Skala löken och dela i bitar.
Tvätta citronen och dela i bitar. Lägg rotsakerna och citronen i en ugnsform eller långpanna tillsammans med kycklingen. Ringla över olivolja och strö över hackade färska örter.
Sätt in formen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills rotsakerna är klara och kycklingen har en innertemperatur på 72°C. Smaka av med salt och peppar.