Lördagens middag gick inte av för hackor, oxfile som smälter i munnen.
Baconlindad Oxfilé med kantareller,svartkål och rotselleripure.
4 personer 15 sp/p
Du kan få ner denna i sp om du byter ut mellangrädde till milda mat 4% el 15%.
Rödvinssås: (ska man räkna points,så 2 sp/p
250g pärllök
6 torkade plommon
3 dl rödvin
salt, peppar
1 tsk redning
1 dl vatten
Rotselleripuré: (6sp/p)
600g rotselleri
1,5 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde 15%
salt, peppar
4 msk (parmesan riven)
Stekta kantareller och kål: 1sp/p
1 msk
4 morötter
300g kantareller
150g svartkål
Baconlindad oxfilé: 6sp/p
4 st bitar oxfilé
4 skivor bacon
salt, peppar
1 tsk smör
Sätt på ugnen på 75 grader.
Skala pärllökarna. Hetta upp smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den få färg under cirka 5 minuter på båda sidor, slå sedan på rödvin och ha ner strimlade, torkade plommon. Låt puttra på medelvärme cirka 10 minuter utan lock. Lyft ur lökarna i en skål och mixa såsen så den blir slät. Vispa i redningen och slå på lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen hållas varm på låg värme. Slå eventuellt i mer vatten och såsen blir för tjock under tiden den värms.
Skala morötterna halvera dem på längden och skär till korta stavar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek morötterna tills de börjar få färg och mjuknat en aning. Strimla svartkålen och ha ner i pannan. Låt fräsa 2-3 minuter. Släng ner kantarellerna. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skala och tärna rotsellerin. Ha ner i en kastrull och slå på vatten och grädde. Koka rotsellerin under lock (håll den inte helt stängt) på medelvärme i cirka 20-30 minuter. När rotsellerin är mjuk och bara lite vätska återstår är den klar. Kör till en slät puré med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i formar, strö över lite parmesan på varje. Låt de vara i ugnen samtidigt som köttet och ta ut dom när köttet är klart.
Linda 1-2 bacon tajt runt ytterkanten på varje skiva kött. Hetta upp en grillpanna och stek på köttet hastigt på hög värme runt om. Salta och peppra köttet och lägg dem i en ugnsfast form. Sätt i en termometer i en av köttbitarna och ställ in i ugnen till köttet kommit upp i en innertemperatur om ca 65C
Servera