Dagen innan JulAfton

Check på Janson, check på allt. Skönt att man är helt klar. Hur har ju det kan ni andas ut nu?

Ska inte säga att vi har stressat för det här vi inte, utan vi lovade varandra att vara ute i god tid. Storstädningen inför julafton är även avprickad. Detta år kör vi hemma hos oss, och det blir knyte som vanligt, skönt att det delas upp så man inte står med allt själv. Vi blir ca 15 personer i morn och det blir nästan hela familjen, bara stora stora syran med familj som saknas.

Fredags hade töserna julavslutning på skolan och nu blir det många dagars ledighet – mysigt.

I lördags så hade vi alla våra barn hemma på minijulafton, jätte mysigt och även svärmor och svärfar var här. Jag bjöd på en super god lövbiffsgryta till varmrätt och till efterrätt blev det saffranpepparkaksmula med kolagrädde.

Ikväll blir det uppesittarkväll med traditionella Bingolotto- ett måste liksom. Vi har kört det sen många många år tillbaka. Vi är alltid hemma men ikväll bjöds vi hem till mellansyrran.

Jag bjuder på veckas bilder nedan och passar på resan nu att önska er en GOD JUL 🎄

Tomten var på besök mitt i natten och lämnade klappar och tog selfie med barnens mobil. De upptäckte dom av Nisse och Stina i söndags.

Kycklinggryta med lime och jordnötssmör

En underbart smakrik kycklinggryta med curry, jordnötssmör, soja och lime. Perfekt både som en lyxig vardagsmiddag och en festlig helgrätt.

Ingredienser

  • 6portioner ris (koka enligt anvisningarna på förpackningen)
  • 1 kg kycklingbröstfilé
  • 2 msk curry
  • 1 tsk chiliflakes (justera efter önskad styrka)
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk jordnötssmör (utan tillsatt socker)
  • 2 msk flytande honung
  • 3msk japansk soja
  • 1msk Sesamolja att steka i
  • 3 msk vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 msk mango chutney
  • 1 lime (rivet skal och saft, plus extra limeklyftor för servering)
  • 2 salladslökar (finhackade)
  • 2 dl syrad grädde
  • Färsk koriander (till garnering)
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

1.Förbered riset:

Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

2.Förbered kycklingen:

Skär kycklingbröstfiléerna i mindre bitar.

3.Stek kycklingen:

Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt kycklingbitarna och krydda med curry och chiliflakes. Stek tills kycklingen är genomstekt och har fått en gyllene färg.

4.Blanda såsen:

Rör ihop jordnötssmör, honung, soja, vatten, mango chutney och smula ner buljongtärningen. Häll blandningen i pannan med kycklingen och låt allt puttra på låg värme i 5 minuter.

5.Avsluta med syrad grädde:

Tillsätt syrad grädde och låt grytan sjuda ytterligare några minuter för att få en krämig konsistens.

6.Servering:

Servera kycklinggrytan med det nykokta riset och limeklyftor vid sidan. Toppa med färsk koriander, chilli, salladslök innan servering.

Den här rätten balanserar syrlighet, sötma och hetta och är garanterat en succé vid middagsbordet!

Fredagsdrinken – Äpple Spritz

Då är det FREDAG igen, herregud vad veckorna flyger fram. Men här kommer fredagens drink.

Med smaken av kanel och äpple skapas en härlig blandning som värmer både kropp och själ.

Ingredienser:

• 4 cl Aperol

• 6 cl äppelcider

• 6 cl Prosecco

• Skvätt soda

• Is

• Kanelstång

• Äppelskiva

Så gör du:

1. Fyll ett glas med is.

2. Häll i Aperol, äppelcider och Prosecco.

3. Toppa med en skvätt soda.

4. Garnera med en kanelstång och en tunn äppelskiva.

Kalvfilé, tryffelrisotto med proseccosås

Alltså denna rätt gör vi då och då och är lika god varje gång. Ibland så tar vi kalv, oxfilé eller kycklingfilé.

Tryffelrisotto

  • 30 gram torkad karljohansvamp allt kantareller i burk
  • 2 st Schalottenlökar
  • 2 klyfta(or) vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 50 gram smör
  • 100 gram parmesanost, färsk, riven
  • 40 gram tryffel, färsk sommartryffel eller tryffelolja (droppa )
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar

Proseccosås

  • 0.5 finhackad rödlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)

Tillbehör

  • Tomater (rosta dom i ugnen)

Köttet

Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 60-65. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Proseccosås:

Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

  1. Lägg svampen i blöt.(om du använder torkad)
  2. Koka upp buljongen och låt den puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm, annars avstannar tillagningen av riset.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det rostas tills det blir blankt och något transparent. Detta gör att riset suger åt sig buljongen och smakerna bättre. Tillsätt vinet och låt det ånga bort.
  4. Tillsätt cirka 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.
  5. Sila av vattnet från svampen och skär dem i lite mindre bitar. Fräs svampen i smör i en separat stekpanna så att den blir lite lätt gyllenstekt. Krydda med en nypa salt.
  6. Tillsätt smör, riven färsk parmesan och riven färsk tryffel i risotton. Tillsätt svampen och blanda om väl. Smaka av och krydda ev mer med salt, peppar och tryffel.

Fredagsdrinken- Cinnamon Sour

Nu räknar vi ner dagarna till jul och kanske behöver ett trevlig tips till julminglet?!

Denna drink hittade Martin på i helgen och den vart sååå god!

Självklart! Här är en kort beskrivning:

En elegant drink som kombinerar friskheten från äpple och citron med värmen från kanel, toppad med en lätt spritsig touch.

Ingredienser:

  • 5 cl vodka
  • 3 cl Äppleglöd (eller en äppelbaserad kryddad dryck)
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 2 cl kanelsirap
  • 1 äggvita (om du vill ha skumm, hoppa clubsodan då)
  • Clubsoda (en skvätt för att ge bubblor)
  • Torkad äppelskiva (till garnering)
  • Lite malen kanel (till topping)

Instruktioner:

1. Tillsätt vodka, Äppleglöd, citronjuice och kanelsirap i en shaker.

2. Fyll shakern med is och skaka kraftigt i cirka 10-15 sekunder. (Väljer du äggvita så ta i den och skaka)

3. Sila upp drinken i ett glas fyllt med is.

4. Toppa med en skvätt clubsoda för lite bubbel.

5. Dekorera med en torkad äppelskiva och strö över lite malen kanel.

Denna drink är både fräsch och kryddig – perfekt för kalla kvällar eller festliga tillfällen!

Bild på utan äggvita men med club soda

Råbiff med friterad rödbeta och purjolök och tryffelmajonäs

 Martin älskar råbiff och beställer gärna et ute om det finns på menyn. Jag är väl inte jätte wow för det, MEN denna var såååå sjukt god så jag kommer absolut göra om denna igen!
Råbiff
  • ca 250 g oxfilé
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl kapris
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 dl krasse

Tryffelmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk Colman’s senap
  • matolja, tills majonnäsen sätter sig
  • 1 msk tryffelolja
  • 1 msk ev inlagd tryffel

Garnityr

  • frityrolja
  • 10 cm purjolök
  • 1 rödbeta
  • 2 skivor formfranska
  • smör
Börja med att lägga in oxfilébiten en stund i frysen, ca 20 minuter. När den blir lite fryst är det lättare att hacka den. (Vi fick hjälp med att finmala köttet i charbutiken  – så ställ frågan)
Gör sedan majonnäsen: Vispa äggulor, vinäger och senap så det blir lite luftigt. Tillsätt sedan matolja precis som vanligt när du gör majonnäs, lite i taget till att börja med så att du ser att den sätter sig. Vispa hela tiden! Jag brukar använda stavmixer så går det lite fortare.
När majonnäsen har fått rätt färg och konsistens så droppar jag i tryffeloljan, tillsätter finhackad tryffel och smakar av med salt och peppar. Tryffeloljan beror på hur mycket tryffelsmak du vill ha, jag älskar tryffel, så jag la en del 😉
Majonnäsen kan göras dagen innan om du vill spara tid.
Vidare till garnityren. Värm upp frityroljan till ca 180 grader. Var försiktigt och ha en stor kastrull så det inte bubblar över. Glöm inte lock och termometer! Strimla purjolöken i långa smala strimlor. Skala rödbetan och skiva den tunt, jag brukar använda mandolin eller osthyvel och strimla sedan skivorna av rödbeta.
När oljan har kommit upp i temperatur är det bara att fritera. Purjolöken går väldigt fort och när den börjar bli lite gyllene är den klar att tas upp och läggas på hushållspapperpapper, salta den lite. Gör sedan likadant med rödbetan. Den blir lite ”rostig” i färgen när den är klar.
Finhacka formfranskan och stek långsamt i rikligt med smör. Den ska rostas länge för att bli gyllene i färgen och riktigt krispig och få en nötig smak. Låt torka till på hushållspapper. Brödet kan du också göra dagen innan.
Till sist så svänger du ihop råbiffen. Finhacka oxfilén, löken och kaprisen och vänd ner det i en skål med lite olivolja, salt och svartpeppar. Klipp av krassen och vänd ner precis innan servering.
Tänk på att inte ha råbiffen ståendes för länge innan servering, då tar löken över smaken.
Lägg upp råbiffen på önskat sätt på tallrik, smula över brödsmulor och toppa med friterad purjolök och rödbeta.
Om du vill servera råbiffen som varmrätt rekommenderar jag att man dubblar receptet majonnäs och friterar pommes frites till. Njuuuuuut!

 

Välkommen December

Besökte Flower Team i Helsingborg i Fredags där jag fick med mig lite fina nyheter för hemmet. Nya ljus och en söt liten adventsjulgris som fick sin plats på soffbordet. Dessutom några fräscha blommor.

Äntligen har vi klivit in i årets mysigaste månad, och det känns så skönt att närma sig ett nytt år med nya tag och utmaningar. Helgen har varit lugn och stämningsfull, trots att Eden kom hem med feber i fredags, som tyvärr bara har stigit under helgen. Imorgon blir det vabb för henne och hoppas att detta vänder snabbt!

Vi har haft en riktig pyjamasjulhelg här hemma annars trots sjukdomar – en sån där helg när man bara myser runt, äter gott och tar det lugnt. Martin bakade med barnen, och köket fylldes av doften av nygräddade lussebullar och pepparkakor. Ett klassiskt julbak som verkligen satte julstämningen!

Idag har vi tänt första ljuset för advent, och Nisse och  Stina kom  på besök, som de alltid gör den här tiden på året, och vi ser fram emot att få fortsätta traditionen med Nisse och Stina – en kär tradition som nu firar 19 år! Det är så roligt att se hur både de små och stora barnen fortfarande uppskattar det. Speciellt när julstrumpan varje söndag fram till jul bjuder på en liten present. De vet att det är vi, ja de stora har fattat det under väldigt lång tid – haha.

Advent firade vi med gårdagens bakverk och lite glögg. Det enkla och stillsamma kan vara det allra bästa ibland. Nu ser vi fram emot resten av december och allt det fina som väntar.

M kom hem med sin egengjorda kalender som fick sin plats på skänken i vardasgrummet – ska bli kul att se vad han han har hittat på 😉 Han fick en ginkalender som han blev väldigt glad för 😀

Idag var det också premiär för årets julkalender, och förväntningarna är höga! Den verkar så mysig och stämningsfull.

Hur såg din första advent ut? Har du några speciella traditioner? Jag hoppas ni har haft en skön helg och en fin 1:a advent.

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och pak choi

En rätt som passar lika bra en onsdag som på nyårsafton.

Den här torskryggen är en riktig paradrätt hemma hos oss – enkel att tillaga men full av smak. Kombinationen av brynt smör, chili och ingefära lyfter fisken till nya höjder, och pak choien ger både friskhet och krispighet till rätten. Det vita vinet vi serverade till var verkligen pricken över i:et och har snabbt blivit en favorit här hemma.

Här kommer receptet <3

Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och pak choi (2 pers)

  • 400 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
  • 30 g Smör
  • 2 tsk olja
  • 1 tsk riven Ingefära
  • 1 riven klyfta vitlök
  • 1 msk Japansk Soja
  • 2 Pak Choi
  • 1,5 msk ostronsås
  • 1 limefrukt
  • 1,5 msk grovhackad sötmandel
  • 0,5 finhackad chilifrukt
  • 0,5 msk Sesamfrö
  • Salt

Kålrotsmos

  • Kålrot
  • Mildamat 15% 3msk
  • vitpeppar
  • salt

Vin

Hans Baer Riesling Trocken

  1. Dela fisken i två lagom bitar, lägg på en tallrik, och strö salt runt bitarna (håller bättre vid stekning). Låt det stå rumstempererad och torka av bitarna innan de skall tillagas.
  2. Bryn 30 g smör i en kastrull tills der doftar kola och blir gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal och sojan. Rör om och låt stå.
  3. Dela Pak Choin i två delar och stek på hög värme. Någon minut på var sida och när de är klara, dra av från plattan och häll på ostronsåsen.
  4. Stek torskryggarna i olja med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pressa över limesaft.
  5. Lägg upp torsken på tallrikar med Pak Choi. Skeda över den brynta smörblandningen. Strö över mandel, finhackad chili och sesamfrö.
  6. Till detta serverade jag även en mos på kålrot som jag skalar, delar och kokar i varmt vatten. När bitarna mjuknat så mixade/pressade jag dem och hällde i lite milda ma , vitpeppar och salt. Vispa till mos och placera detta som en bädd, under fisken, på tallriken. Det går dock även bra med ris eller pressad potatis om man föredrar det.

Scroll to top