Helg med sol, grill och familjemys

Sköna måndag – en God morgon på er! Hoppas ni har haft en härlig helg och fått ladda batterierna. Jag har fått ihop åtta timmars sömn i natt och kände mig ganska utvilad, trots att en förkylning fortfarande hänger kvar… igen. Men med solen som har strålat de senaste dagarna har jag ändå fått en rejäl dos D-vitamin – så välbehövligt!

I lördags var det dags för Melodifestivalen, och vi hade L med familj över på middag. Självklart plockade vi fram grillen! Vi körde på en hel nötbit som fick gotta sig på grillen i två timmar, tillsammans med kyckling, korv och en massa annat gott. Så himla härligt att grillsäsongen är igång igen! Vad tyckte ni om bidraget som vann? Jag tyckte att det fanns bättre låtar, men ärligt talat bryr jag mig inte så mycket.

Söndagen fortsatte i samma härliga anda med grillknytis hos syrran. Nästan hela gänget var samlat, och vi satt ute i solen i flera timmar och bara njöt. Finns det något bättre än spontana familjeträffar där man bara umgås, äter gott och tar det lugnt? När vi kom hem på eftermiddagen kröp jag, M och töserna ner i sängen – och där blev vi kvar resten av dagen. Så skönt att bara ta en riktig slappardag innan en ny vecka drar igång.

Nu är det dags att hoppa i kläderna och dra till jobbet. Hoppas ni får en riktigt fin måndag! ✨

15 År och en upplevelse på Restaurang – Kockeriet

M hade överraskat med en 7-rätters med tillhörande vinpaket på Kockeriet – kocken Tareq Taylors restaurang nu när vi firade 15år tillsammans. Vi valde även att stanna kvar i Malmö skönt att kunna checka in på hotell och bli bortskämd. Vi var där så pass tidigt så vi passade på med en lunch på MJ´s. Sen checkade vi in och bara chillade och delade på en flaska bubbel 🙂

Restaurangen öppnade 2014 och har sedan dess utvecklats till en plats där gastronomi och hantverk står i centrum. I den charmiga matsalen, som tidigare var ett spannmålsmagasin från 1600-talet, har gästerna full insyn i köket och kan följa kockarnas arbete.

Menyn på Kockeriet fokuserar på skandinaviska råvaror, varav en del kommer från deras egen köksträdgård i samarbete med Hvilan i Åkarp. Kött av hög kvalitet hämtas från lokala uppfödare, och all förädling sker på plats i restaurangens kök.

Restaurangen har fått erkännande i MICHELIN-guiden, där den beskrivs som en plats med välbalanserade, moderna rätter tillagade med stor precision. Den inbjudande atmosfären och det vänliga bemötandet bidrar till en minnesvärd matupplevelse.

Vilken härlig upplevelse, varje rätt hade en historia. En sju rätters middag som tog oss genom en symfoni av smaker, där varje rätt var en upplevelse i sig. Från första tuggan av hamachi med äpple och libbsticka till den sista söta tonen av päron, älgört och honung, var det en ren njutning. Och vinpaketet? Perfekt matchat – varje glas lyfte rätterna till en ny nivå!

Kan verkligen rekommendera restaurangen.

Surdegsbröd har varit en självklar del av restaurangens identitet sedan starten. När Tareq Taylor öppnade Kockeriet tog han med sig ett surdegsrecept som han fått av en vän, och den ursprungliga surdegen har levt vidare och vårdats genom åren. Brödet bakas dagligen på plats

Buljong kokad på skadade jordärtskockor – en metod som förvandlar det som annars skulle kasseras till en djup och smakrik fond. Genom långsam kokning utvinns jordärtskockornas naturliga sötma och umami, vilket ger buljongen en fyllighet som lyfter många av Kockeriets rätter.
Den färdiga buljongen som ska drickas till rätten.

Sportlov, firande & vila – en vecka full av allt

Nedbäddad i sängen sedan tidig eftermiddag. Kroppen säger ifrån, och jag känner att en förkylning ligger och lurar. Kanske inte så konstigt efter en vecka fylld av mys, äventyr och firande. Men jag bär med mig en skön energi efter morgonens yin/yoga med soundhealing – älskar verkligen det passet! Lugnet, djupet, den där känslan av att vara både utvilad och påfylld samtidigt.

Imorgon är det tillbaka till verkligheten igen, skolorna börjar. Men vi har haft ett riktigt härligt sportlov! Vi har hunnit åka skridskor i stan, haft picknick i solen, besökt museum på Dunkers, och badat på äventyrsbadet i Lund. Sen rundade vi av veckan med en liten getaway till Malmö – jag och M firade 15 år tillsammans. Tjejerna fick ett mysdygn med farmor och K, och vilka lyxlirare de var! JumpYard , fika med kusinerna och middag på Max – full pott! Jag och M hade också ett fantastiskt dygn, men mer om det i nästa inlägg.

Gårdagen spenderades med en riktig energipåfyllare hos L – bubbel, skratt och en magisk middag som jag bara måste sno receptet på! Kvällen avrundades med Mello och en relativt tidig hemgång. Så tacksam för henne och för såna kvällar.

Hoppas ni också haft en fin vecka och helg! Nu laddar vi om för en ny vecka – och jag hoppas att förkylningen och tröttheten ger med sig snabbt.

Hjärtedag och hjärtehelg

Alltså, vilken söndag!

Jag vaknade upp till en klarblå himmel och ett vintervitt landskap – eller ja, så mycket snö som vi nu får här i Skåne, haha! Efter en lugn frukost blev det en snabb sväng till Bauhaus och sedan veckohandling på Maxi. Så skönt att ha det avklarat, och med en färdig matsedel kan vi nu njuta av en härlig sportlovsvecka utan stress.

När allt det praktiska var fixat tog vi oss ut i solen för en lång promenad till pulkabacken. Väl hemma blev det en enkel men riktigt god lunch – töserna fick pölse medan vi vuxna åt stekt korv med ägg. Nomnom!

Dagen avslutades på bästa sätt: i solen, fast denna gång i spaet. Söndagar som dessa, fyllda med lugn och solsken, är verkligen något extra!

Helgen i korthet

I fredags firade vi Alla hjärtans dag med en mysig charkbricka från Bondens Skafferi i Helsingborg och en delad flaska vin – så enkelt, men så lyxigt.

Lördagen? Självklart blev det ett dopp i havet! Det snöade, och det hängde istappar från badstegen, men vad gör det? Ett dopp blev det ändå! Senare på kvällen blev det en spontan knytismiddag hemma hos oss med min syster och svåger. Åse fixade förrätten, vi stod för varmrätten, och sedan var det Mello resten av kvällen. En lugn och skön kväll, precis lagom.

Hoppas ni också har haft en fantastisk helg!

Havrebröd

Bakade bröd till oss i fredags och det blev riktigt gott och otroligt mättande.

Här kommer receptet 🙂

Havrebröd

  • 10 dl fiberhavregryn
  • 5 ägg
  • 1 banan (kan hoppas om man vill men ger en god sötma)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4dl grekisk yoghurt (jag körde på 0% fett)
  • Salt
  • Kryddor, jag hade i nejlika, kummin

Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Blanda fiberhavregryn, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. 

3. Tillsätt sedan äggen och rör om ordentligt. Tillsätt en banan och vispa vidare.

4. Tillsätt grekisk yoghurt och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ca 10 min. 

5. Häll degen i en limpform, täckt med bakplåtspapper. 

6. Grädda limpan längst ner i ugnen i ca 55 min

Soffläge och smärta – en torsdag i februari

Just nu ligger jag i soffläge och har så jädrans ont i min opererade fot. Har varit så dum och pressat mig på yogan och gjort saker som jag egentligen inte ska göra med foten – och nu får jag lida för det. Jag har en otroligt hög smärttröskel, vilket inte alltid är en fördel. Det gör att jag ibland pushar mig själv för mycket innan jag inser att det var en dålig idé.

Jag borde boka tid för en ny operation, men jag drar ut på det. Dels för att jag är rädd att det inte ska bli bra, dels för att den första operationen snarare gav mig fler problem än jag hade innan. Så svårt att veta hur jag ska göra…

Något roligare då – vi hämtade ut vår nya bil i tisdags! Äntligen! Den förra började strula rejält på slutet, så det var dags att byta. Från en 7-sitsig till en 5-sitsig – en liten omställning, men skönt med något nytt. Vår gamla bil har tagit oss 9 resor t/r till Spanien Och varit med om en hel del, men när det är dags så är det dags.

I morgon är det Alla Hjärtans Dag, och det har mina små töser full koll på. De vet att det betyder “hjärte-frulle” – en tradition här hemma. Så i morgon blir det nog lite extra mysigt vid frukostbordet och till kvällsmiddag en.

Hoppas ni har haft en fin torsdag! ❤️

Hej från mig..

Det blev en liten paus härifrån, men nu är jag tillbaka.

Just nu sitter jag ute på trädäcket med en kopp kaffe i handen. Solen värmer skönt, och det är alldeles stilla. Jag njuter av lugnet. Det känns så härligt nu när vi går mot ljusare tider – dagarna blir längre och energin i luften är påtaglig.

Snart är det helg, och det betyder ett dopp i havet – en tradition som jag och M har fått in som en härlig vana. Ibland hakar även sonen och småtöserna på. Känslan efteråt = frisk, pigg och fylld av energi.

En annan fin rutin som är yogan med min bästa vän. En dag i veckan möts vi för att rulla ut våra mattor och ge oss själva den där stunden av närvaro, stretch och andning.

Jag kikar in här mest för att säga hej och bjuda på några bilder från veckan. Hoppas ni har en fortsatt fin torsdag!

Krämig och het tomat- & paprikasoppa

Enkel, smakrik och full av härliga smaker – den här soppan blev en riktig favorit hemma hos oss! Här kommer receptet för 2–3 portioner.

Ingredienser:

  • 500 g stora tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 röd chili (använd halva i soppan och spara resten till topping)
  • 300 g keso
  • 1 burrata (dela i fjärdedelar)
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Färsk basilika

Gör så här:

1. Rosta grönsakerna:

• Dela tomaterna och paprikan i bitar. Lägg dem i airfryern på 180 grader i ca 18 minuter. Har du ingen airfryer? Inga problem – rosta dem i ugnen på samma temperatur och håll koll tills de fått fin färg.

2. Fräs löken:

• Skiva gul lök, vitlök och halva chilin. Stek dem i en panna tills de är mjuka och har fått lite färg. Ställ åt sidan.

3. Koka upp buljongen:

• Lös upp kycklingbuljongtärningen i 2 dl kokande vatten.

4. Mixa soppan:

• När tomaterna och paprikan är klara, lägg dem försiktigt i en kastrull tillsammans med buljongen. Tillsätt den stekta löken, kryddorna, keson och hälften av basilikan. Mixa soppan slät med en stavmixer tills den blir riktigt krämig.

5. Värm upp soppan:

• Sjud soppan på låg värme och rör om då och då.

6. Servering:

• Häll upp soppan i djupa tallrikar. Toppa med resterande chili, färsk basilika, burrata och ringla över lite chiliolja (jag använde min egen, men det finns färdig att köpa).

Smaklig måltid!

Scroll to top