Martin älskar råbiff och beställer gärna et ute om det finns på menyn. Jag är väl inte jätte wow för det, MEN denna var såååå sjukt god så jag kommer absolut göra om denna igen!
Råbiff
- ca 250 g oxfilé
- 1 schalottenlök
- 1 dl kapris
- olivolja
- flingsalt
- svartpeppar
- 1 dl krasse
Tryffelmajonnäs
- 2 äggulor
- 1,5 tsk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk Colman’s senap
- matolja, tills majonnäsen sätter sig
- 1 msk tryffelolja
- 1 msk ev inlagd tryffel
Garnityr
- frityrolja
- 10 cm purjolök
- 1 rödbeta
- 2 skivor formfranska
- smör
Börja med att lägga in oxfilébiten en stund i frysen, ca 20 minuter. När den blir lite fryst är det lättare att hacka den. (Vi fick hjälp med att finmala köttet i charbutiken – så ställ frågan)
Gör sedan majonnäsen: Vispa äggulor, vinäger och senap så det blir lite luftigt. Tillsätt sedan matolja precis som vanligt när du gör majonnäs, lite i taget till att börja med så att du ser att den sätter sig. Vispa hela tiden! Jag brukar använda stavmixer så går det lite fortare.
När majonnäsen har fått rätt färg och konsistens så droppar jag i tryffeloljan, tillsätter finhackad tryffel och smakar av med salt och peppar. Tryffeloljan beror på hur mycket tryffelsmak du vill ha, jag älskar tryffel, så jag la en del 😉
Majonnäsen kan göras dagen innan om du vill spara tid.
Vidare till garnityren. Värm upp frityroljan till ca 180 grader. Var försiktigt och ha en stor kastrull så det inte bubblar över. Glöm inte lock och termometer! Strimla purjolöken i långa smala strimlor. Skala rödbetan och skiva den tunt, jag brukar använda mandolin eller osthyvel och strimla sedan skivorna av rödbeta.
När oljan har kommit upp i temperatur är det bara att fritera. Purjolöken går väldigt fort och när den börjar bli lite gyllene är den klar att tas upp och läggas på hushållspapperpapper, salta den lite. Gör sedan likadant med rödbetan. Den blir lite ”rostig” i färgen när den är klar.
Finhacka formfranskan och stek långsamt i rikligt med smör. Den ska rostas länge för att bli gyllene i färgen och riktigt krispig och få en nötig smak. Låt torka till på hushållspapper. Brödet kan du också göra dagen innan.
Till sist så svänger du ihop råbiffen. Finhacka oxfilén, löken och kaprisen och vänd ner det i en skål med lite olivolja, salt och svartpeppar. Klipp av krassen och vänd ner precis innan servering.
Tänk på att inte ha råbiffen ståendes för länge innan servering, då tar löken över smaken.
Lägg upp råbiffen på önskat sätt på tallrik, smula över brödsmulor och toppa med friterad purjolök och rödbeta.
Om du vill servera råbiffen som varmrätt rekommenderar jag att man dubblar receptet majonnäs och friterar pommes frites till. Njuuuuuut!