När magsjukan knackar på dörren…

Den här helgen blev verkligen inte som planerat. Trots att magsjukan verkar ha härjat runt om oss ett tag, så har vi på något sätt klarat oss – fram tills i fredags. Då var det Martins tur att kasta in handduken. Det började med magsmärtor och illamående, och sen eskalerade det som det så ofta gör med just magsjuka. Efter ett dygn kom febern som ett brev på posten.

Och som om det inte räckte, så var det Edens tur igår kväll. Vid 22-tiden stod en ynklig liten tjej i vårt sovrum, och sen var det igång. Kräkningarna höll på hela natten, från 22 till 06. Det gör så ont att se sina barn må dåligt. Nu ligger hon i alla fall och sover gott på soffan, och vi håller alla tummar för att resten av familjen klarar sig. Men helt ärligt – chansen känns minimal.

Trots kaoset har helgen ändå bjudit på några ljusglimtar. Solen har varit framme, och jag har lyckats tanka lite energi med långa, sköna promenader. Jag testade också något nytt – Yindalini Yoga. Det är en lugn yogaform som verkligen rörde om i kroppen, på ett bra sätt. Jag letar fortfarande efter en ny yogastudio här i Helsingborg som kan matcha den jag gick på tidigare. Det var verkligen en pärla, 10 av 10, men tyvärr stängde den. Det är inte lätt att hitta rätt, men jag tänker fortsätta leta.

 

Veckan som kommer känns som ett oskrivet blad just nu. Med magsjukan som ovälkommen gäst får vi helt enkelt ta dag för dag och se hur allt utvecklar sig. Men oavsett vad hoppas jag att vi snart får tillbaka vardagen – med friska barn, rutiner och kanske till och med lite tid för en promenad eller en yogastund igen.

Ta hand om er!

En Nyårsafton Utan Stress – Så Skönt Det Kan Vara

Vaknade till ett vinterland utanför fönstret idag. Snön låg som ett vitt (tunt) täcke över trädgården, och barnen blev överlyckliga. Det tog inte många minuter innan de var ute i backen. Själv stod jag kvar inomhus med en kopp kaffe och njöt av utsikten – en kall, krispig morgon med blå himmel.

Nyårsafton blev verkligen annorlunda, men på ett sätt jag är så tacksam för. Vi har nästan alltid haft nyår hemma hos oss. Även om vi delat upp uppgifterna med våra gäster, så är det ju ändå en hel del som ska fixas. Meny som ska planeras, dryck som ska matchas, pynt som ska ordnas, och sen dukning, matlagning, städning… ni vet hur det är.

Men i år valde vi att göra något helt annat. Vi åt nyårsmiddag på våra bästa vänners krog (blev vårt 7:e år tillsammans). Det var så skönt att bara få sätta sig vid ett dukat bord, njuta av god mat och dryck, och låta någon annan ta hand om allt det praktiska. Efter middagen åkte vi hem till oss, lagom till tolvslaget. Där firade vi in det nya året med bubbel i trädgården. Våra vänner tackade för sig, och vi avslutade kvällen – eller kanske snarare natten – med att sitta kvar, jag och M. Vi spelade musikvideor tills morgonen, pratade och bara njöt av lugnet.

Det här var den mest stressfria nyårsafton jag haft på länge, och kanske den bästa på många år. Det behövs inte alltid så mycket för att en kväll ska kännas speciell – ibland är det enkla det mest minnesvärda.

Jag hoppas att ni också fick en fin start på det nya året, oavsett hur ni valde att fira. Kanske är det dags att tänka om inför nästa år och låta lugnet få ta större plats?

Gott Nytt År!

Taco-mys och tankar om det nya året

Ikväll har jag tänt upp alla ljus i huset, tänt en brasa och låtit skön musik fylla rummen. Det är tacos på menyn, en rätt som alltid går hem hos oss här hemma. Det känns som den perfekta avslutningen på en lång dag – bara jag och barnen. M är iväg,

Det är något speciellt med dessa kvällar. Ljusen som fladdrar, värmen från brasan och känslan av att inte behöva stressa. Jag ska verkligen njuta av lugnet och bara ha det bra.

Hejdå 2024 – Hej 2025

Nu är det inte många dagar kvar av året, och jag känner mig ganska redo för ett nytt kapitel. Jag har inte satt några nyårslöften i år, utan tänker fortsätta i samma anda: ta hand om familjen, ta hand om mig själv och göra det bästa av allt som kommer. Det har blivit lite av mitt motto – att fokusera på det som faktiskt är viktigt och låta resten falla på plats.

Julen är nu utstädad, och huset är nystädat. Det är verkligen en av de bästa känslorna som finns – att starta det nya året med ett rent hem och en fräsch energi. Men om jag ska vara ärlig så börjar jag bli otålig på mörkret och regnet. Den svenska vintern har verkligen visat sig från sin gråaste sida i år. Just nu längtar jag bara efter ljuset och lite solsken.

Gott Nytt År!

Om vi inte hörs innan dess så vill jag passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År! Hoppas att ni får en fantastisk sista dag på 2024 och en fin start på 2025.

Kramar från mig!

Bra start på dagen – Bananplättar med grekisk yoghurt och varma blåbär
Nyårsoutfiten 
Nystädat och julen utstädad och en brasa är tänd…
Gott Nytt

Dagen innan JulAfton

Check på Janson, check på allt. Skönt att man är helt klar. Hur har ju det kan ni andas ut nu?

Ska inte säga att vi har stressat för det här vi inte, utan vi lovade varandra att vara ute i god tid. Storstädningen inför julafton är även avprickad. Detta år kör vi hemma hos oss, och det blir knyte som vanligt, skönt att det delas upp så man inte står med allt själv. Vi blir ca 15 personer i morn och det blir nästan hela familjen, bara stora stora syran med familj som saknas.

Fredags hade töserna julavslutning på skolan och nu blir det många dagars ledighet – mysigt.

I lördags så hade vi alla våra barn hemma på minijulafton, jätte mysigt och även svärmor och svärfar var här. Jag bjöd på en super god lövbiffsgryta till varmrätt och till efterrätt blev det saffranpepparkaksmula med kolagrädde.

Ikväll blir det uppesittarkväll med traditionella Bingolotto- ett måste liksom. Vi har kört det sen många många år tillbaka. Vi är alltid hemma men ikväll bjöds vi hem till mellansyrran.

Jag bjuder på veckas bilder nedan och passar på resan nu att önska er en GOD JUL 🎄

Tomten var på besök mitt i natten och lämnade klappar och tog selfie med barnens mobil. De upptäckte dom av Nisse och Stina i söndags.

Kycklinggryta med lime och jordnötssmör

En underbart smakrik kycklinggryta med curry, jordnötssmör, soja och lime. Perfekt både som en lyxig vardagsmiddag och en festlig helgrätt.

Ingredienser

  • 6portioner ris (koka enligt anvisningarna på förpackningen)
  • 1 kg kycklingbröstfilé
  • 2 msk curry
  • 1 tsk chiliflakes (justera efter önskad styrka)
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk jordnötssmör (utan tillsatt socker)
  • 2 msk flytande honung
  • 3msk japansk soja
  • 1msk Sesamolja att steka i
  • 3 msk vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 msk mango chutney
  • 1 lime (rivet skal och saft, plus extra limeklyftor för servering)
  • 2 salladslökar (finhackade)
  • 2 dl syrad grädde
  • Färsk koriander (till garnering)
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

1.Förbered riset:

Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen.

2.Förbered kycklingen:

Skär kycklingbröstfiléerna i mindre bitar.

3.Stek kycklingen:

Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt kycklingbitarna och krydda med curry och chiliflakes. Stek tills kycklingen är genomstekt och har fått en gyllene färg.

4.Blanda såsen:

Rör ihop jordnötssmör, honung, soja, vatten, mango chutney och smula ner buljongtärningen. Häll blandningen i pannan med kycklingen och låt allt puttra på låg värme i 5 minuter.

5.Avsluta med syrad grädde:

Tillsätt syrad grädde och låt grytan sjuda ytterligare några minuter för att få en krämig konsistens.

6.Servering:

Servera kycklinggrytan med det nykokta riset och limeklyftor vid sidan. Toppa med färsk koriander, chilli, salladslök innan servering.

Den här rätten balanserar syrlighet, sötma och hetta och är garanterat en succé vid middagsbordet!

Fredagsdrinken – Äpple Spritz

Då är det FREDAG igen, herregud vad veckorna flyger fram. Men här kommer fredagens drink.

Med smaken av kanel och äpple skapas en härlig blandning som värmer både kropp och själ.

Ingredienser:

• 4 cl Aperol

• 6 cl äppelcider

• 6 cl Prosecco

• Skvätt soda

• Is

• Kanelstång

• Äppelskiva

Så gör du:

1. Fyll ett glas med is.

2. Häll i Aperol, äppelcider och Prosecco.

3. Toppa med en skvätt soda.

4. Garnera med en kanelstång och en tunn äppelskiva.

Kalvfilé, tryffelrisotto med proseccosås

Alltså denna rätt gör vi då och då och är lika god varje gång. Ibland så tar vi kalv, oxfilé eller kycklingfilé.

Tryffelrisotto

  • 30 gram torkad karljohansvamp allt kantareller i burk
  • 2 st Schalottenlökar
  • 2 klyfta(or) vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 50 gram smör
  • 100 gram parmesanost, färsk, riven
  • 40 gram tryffel, färsk sommartryffel eller tryffelolja (droppa )
  • 1 salt
  • 1 svartpeppar

Proseccosås

  • 0.5 finhackad rödlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 1 msk finhackad timjan
  • 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)

Tillbehör

  • Tomater (rosta dom i ugnen)

Köttet

Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 60-65. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.

Proseccosås:

Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.

  1. Lägg svampen i blöt.(om du använder torkad)
  2. Koka upp buljongen och låt den puttra i en kastrull bredvid risotton. Buljongen måste vara varm, annars avstannar tillagningen av riset.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök, fräs i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt riset och låt det rostas tills det blir blankt och något transparent. Detta gör att riset suger åt sig buljongen och smakerna bättre. Tillsätt vinet och låt det ånga bort.
  4. Tillsätt cirka 2 dl buljong åt gången och rör sakta tills allt absorberats innan ny buljong hälls på. Rör ofta så att den rätta krämigheten kommer fram.
  5. Sila av vattnet från svampen och skär dem i lite mindre bitar. Fräs svampen i smör i en separat stekpanna så att den blir lite lätt gyllenstekt. Krydda med en nypa salt.
  6. Tillsätt smör, riven färsk parmesan och riven färsk tryffel i risotton. Tillsätt svampen och blanda om väl. Smaka av och krydda ev mer med salt, peppar och tryffel.

Fredagsdrinken- Cinnamon Sour

Nu räknar vi ner dagarna till jul och kanske behöver ett trevlig tips till julminglet?!

Denna drink hittade Martin på i helgen och den vart sååå god!

Självklart! Här är en kort beskrivning:

En elegant drink som kombinerar friskheten från äpple och citron med värmen från kanel, toppad med en lätt spritsig touch.

Ingredienser:

  • 5 cl vodka
  • 3 cl Äppleglöd (eller en äppelbaserad kryddad dryck)
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 2 cl kanelsirap
  • 1 äggvita (om du vill ha skumm, hoppa clubsodan då)
  • Clubsoda (en skvätt för att ge bubblor)
  • Torkad äppelskiva (till garnering)
  • Lite malen kanel (till topping)

Instruktioner:

1. Tillsätt vodka, Äppleglöd, citronjuice och kanelsirap i en shaker.

2. Fyll shakern med is och skaka kraftigt i cirka 10-15 sekunder. (Väljer du äggvita så ta i den och skaka)

3. Sila upp drinken i ett glas fyllt med is.

4. Toppa med en skvätt clubsoda för lite bubbel.

5. Dekorera med en torkad äppelskiva och strö över lite malen kanel.

Denna drink är både fräsch och kryddig – perfekt för kalla kvällar eller festliga tillfällen!

Bild på utan äggvita men med club soda
Scroll to top