Här kommer lite recept från veckans bak och middagar – Enjoy
Kardemummascones
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 g smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- 2-3 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda vetemjöl, bakpulver, någon av smaksättningarna (se Tips nedan) och salt i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
Klicka ut 2 kakor, 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper (för 8 st). Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Bakat avokadoägg med lax och chili.
6 portioner
- 3 mogna avokador
- 100 g kallrökt lax i skivor
- 6 äggulor
- 2 krm chiliflakes
- 2 msk hackad koriander
- flingsalt
- nymalen svartpeppar
Sätt ugnen på 175°C.
Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut 2 matskedar av köttet från varje avokadohalva.
Skär bort en tunn skiva på botten av avokadon så den står stadigt och ställ i en ugnssäker form.
Dela laxskivorna om de är stora och lägg i de urgröpta avokadorna. Knäck försiktigt i äggulorna.
Ställ in i mitten av ugnen 12-14 minuter, tills äggulan börjar ”stanna” men den ska fortfarande vara lite rinnig. Strö över chiliflakes, koriander, flingsalt och svartpeppar.
Grillad flankstek med hoisinsås.
4 portioner
- 1 flankstek
- salt och peppar
- hoisinsås
Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter innan det ska grillas.
Snitta flanksteken/flappsteken på tvären med 2 cm mellanrum.
Grilla köttet 5-6 minuter på varje sida eller tills innertemperaturen i köttet är 58˚C. Krydda med salt, peppar och hoisinsås. Skiva köttet på snedden.
Nudelsallad
- 4 port äggnudlar
- 2 salladslökar
- 4 knippmorötter
- 75 g sockerärter
- 1 kruka koriander
- 1 lime
- 2 röda spansk peppar
- 2 msk sesamolja
- 1 msk fisksås
- 2 msk skalad, strimlad ingefära
- 2 msk sesamfrö
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Ansa och skiva tunt salladslök, morötter och sockerärter. Strimla koriandern.
Skölj limen, riv av det yttersta gröna skalet av och pressa ur juicen. Kärna ur och hacka pepparn.
Blanda limeskal och -juice med pepparn, sesamolja, fisksås och ingefära.
Lägg alla grönsakerna i dressingen och låt ligga 5-10 minuter.
Rosta sesamfröna i en torr het stekpanna. Blanda nudlarna med grönsakerna och toppa med sesamfröna.