Alltså detta är en av många favoriter. Ni måste bara laga detta 🙂
Burgundisk oxfilé med rotfruktspytt och rödvinsås (6personer)
- 3/4 kg potatis
- 2 1/4 morötter (3 motsvarar ca 400 g)
- 3/4 bit rotselleri (1 bit motsvarar ca 400 g)
- 1 1/2 gul lök
- 75 g pancetta
- smör
- Salt & peppar
- Färdig rödvinsås
- Färsk timjan
Svamppytt
- smör eller margarin
- 1,5 schalottenlök
- 1vitlöksklyfta
- 100 g färska champinjoner
- 2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
- 2 msk slätbladig persilja
- 1/2 tsk salt
Skär köttet i 6 skivor (för 6 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in i kylen.
Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva/hacka champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, persilja, salt och peppar. Ställ åt sidan (värm upp till servering)
Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, rotsaker och lök. Skär det i grova tärningar.
Bryn allt(även panchettan istekpannan som du hade köttet i, ta i lite mer smör och stek grönsakerna i omgångar. Lägg över i en långpanna. Krydda med salt och peppar. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, till innertemperaturen är 58°C om du vill ha köttet rosa.
Servera med färsk timjan på oxfilén samt svampytten och rödvinsåsen.