Soppa, sooooooppa – jag älskar det. Här kommer receptet som hela familjen kommer gilla.
Lax & Saffransoppa
6 personer
6 personer
- 1 gul lök
- 6 dl vatten
- 1 grönsakstärning
- 5 dl milda mat
- Bladpersilja
- 6st laxfilé
- 2 msk tomatpuré
- 1 st apelsin
- salt
- peppar
- Cayennepeppar
- Paprikakrydda
- Persiljakrydda
- örtkrydda
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 st frp saffran
- 1 msk olja
- 2 st vitlök
- 2dl vitt vin el matlagningsvin
- 6 st potatisar alt nypotatis (små runda som du bara slänger i.)
- Skala löken och vitlöken. Strimla löken och hacka vitlökarna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär potatisarna och palsternackan i bitar.
- Ta fram en stor kastrull , fräs löken,vitlöken i oljan
- Lägg i tomatpuré, saffran, buljongtärning, vatten, vinäger, vita vinet och salt. Sjud på svag värme under lock tills potatisen är nästan mjuk, ca 10 minuter.
- Häll ner grädden och sjud ytterligare några minuter tills potatisen är mjuk.
- Skär upp laxen i bitar
- Pressa saften ur apelsinen och tillsätt den i grytan.
- Lägg i laxen och låt den sjuda på svag värme cirka 3-4 minuter under lock tills det blir färdigt
- Hacka persiljan. Servera fiskgrytan toppad med persilja