Torskrygg med brynt smör, chili, ingefära och vitlök med kålrotsmos
- 400 g torskrygg, gärna med skinnet kvar
- 30 g Smör
- 2 tsk olja
- 1 tsk riven Ingefära
- 1 riven klyfta vitlök
- 1 msk Japansk Soja
- 2 Pak Choi
- 1,5 msk ostronsås
- 1 limefrukt
- 1,5 msk grovhackad sötmandel
- 0,5 finhackad chilifrukt
- 0,5 msk Sesamfrö
- Salt
- 1 st stor kålrot
- Milda mat 15%
- Virpeppar
- Dela fisken i två lagom bitar, lägg på en tallrik, och strö salt runt bitarna (håller bättre vid stekning). Låt det stå rumstempererad och torka av bitarna innan de skall tillagas.
- Bryn 30 g smör i en kastrull tills der doftar kola och blir gyllene. Dra av från plattan och tillsätt ingefära, vitlök, rivet limeskal och sojan. Rör om och låt stå.
- Dela Pak Choin i två delar och stek på hög värme. Någon minut på var sida och när de är klara, dra av från plattan och häll på ostronsåsen.
- Stek torskryggarna i olja med skinnsidan ner i ca 3 minuter, vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pressa över limesaft.
- Lägg upp torsken på tallrikar med Pak Choi. Skeda över den brynta smörblandningen. Strö över mandel, finhackad chili och sesamfrö.
- Till detta serverade jag även en mos på kålrot som jag skalar, delar och kokar i varmt vatten. När bitarna mjuknat så mixade/pressade jag dem och hällde i lite milda mat 15% , vitpeppar och salt. Vispa till mos och placera detta som en bädd, under fisken, på tallriken. Det går dock även bra med ris eller pressad potatis om man föredrar det.