I morgon är det lillördag och man kanske är sugen på något extra gott. Då tycker jag att ni ska göra denna. Så fräsch och så god 🙂
Laxsashimi med ingefärsponzu
4 portioner (12 sp på hela, 3sp p/p)
- ca 350 g färsk laxfilé (utan ben och skinn,) eller salmalax
- 1 st avokado
- 3 st salladslökar
- 1/2 gurka
- Picklad rödlök (färdiga)
- 1 ask smörgåskrasse
- ca 50 g laxrom eller forellrom
- 2 msk vita sesamfrön
- Ingefärsponzu
- 1 dl japansk soja
- saft från 1,5 lime
- 1 tsk socker
- 1 tsk sesamolja
- 2 cm ingefära
- Skala och riv ingefäran fint och blanda med resterande ingredienser till ponzun.
- Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna.
- Skär laxen i tunna, lagom stora bitar. Lägg upp på ett fat.
- Skär salladslöken i tunna ringar. Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela avokadon och gröp ur, skär i bitar.
- Häll hälften av sojasåsen på laxen. Strö över salladslök, picklad lök, gurka och avokado. Toppa med rom, krasse och sesamfrön. Servera resten av ponzun vid sidan av.