Godmorgon raringar, hur har ni det i regnet?
Torsdag, och nästan hela veckan har redan gått. Nu känns det ju ändå att sommaren har lämnat oss och att vi går åt det kalla och mörka. Då gäller det att göra det bästa av det, tända ljus, tända brasan och bo in oss. Men jag ändå att solen kommer träda fram rätt ofta ändå.
Jag måste tipsa om denna rätt, den är så himla god, och funderar på om man ska göra den ikväll igen 😉
Fläskytterfilé med proseccosås och ugnsstekta grönsaker
6-8 peroner
- 1kg fläskytterfilé
- 0.5 msk flingsalt
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 msk smör
- 1 msk neutral olja
Grönsakstillbehör
- 1 msk smör
- 100 g svartkål
- 300 g palsternackor
- 200 g svartrötter
- 200 g rotselleri,
- 2 msk neutral olja
- 1 tsk flingsalt
Proseccosås
- 0.5 finhackad rödlök
- 2 msk smör
- 3 dl grädde
- 2 msk koncentrerad oxfond
- 1 msk finhackad timjan
- 2 dl mousserande vitt vin (prosecco)
Skär bort fettkappan på fläskytterfilén. Strö ut salt och peppar på en skärbräda och vänd köttet i kryddorna. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet runt om i smör och olja. Stick in en ugnstermometer och tillaga i ugn på 200° till en innertemperatur på 70°. Låt köttet vila under folie fram till serveringen.
Grönsakstillbehör:
Höj ugnsvärmen till 250° och fördela grönsaksstavarna på en plåt och vänd runt med olja och salt. Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 20 min. Blanda i svartkålen med de rostade grönsaksstavarna och smaka av med salt och peppar.
Proseccosås:
Fräs löken i smör i en kastrull. Häll på grädde, fond, timjan och prosecco. Låt koka ner till hälften och smaka av med salt.
Skär köttet i 2 cm skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med grönsakerna. Mixa såsen skummig med en stavmixer och häll på precis innan servering.