Ni som följer mig vet ju om att jag är en tryffel-lover! Och risotto, vem älskar inte det liksom? Så här har ni ett recept på en av mina favoriter.
Tryffel och svamprisotto
4 personer 9sp p/p
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 2 tsk olivolja
- 1 tsk tryffel (antingen i riset eller ringla över din portion)
- 3 dl carnaroli- eller arborioris
- 2 dl matlagningsvin
- 200 g champinjoner
- 1 tsk smör
- 1 dl riven parmesanost
- salt och nymalen svartpeppar
- ruccola till servering
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull utan att det får färg.
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.