4 Personer – 8sp per/portion
- 3 st Morötter
- 2 st Palsternacka
- 1 huvud(en) Blomkål
- 2 tsk Olivolja
- 1 st Schalottenlök
- 1 bit Purjolök
- 1 tsk Olivolja
- 1 dl Vatten
- 1 st Grönsaksbuljongtärning
- 2 dl Fraiche 5%
- 1 msk Senap
- 1 knippe Dill
- 500 g Lax
- 2 tsk Margarin flytande 80%
Sätt ugnen på 225°
Skala och koka potatisen. Låt den sedan svalna.
Skala morötter och palsternacka, skär i stavar. Dela blomkål i buketter. Lägg över i en ugnsform och ringla över olja. Ställ in i ugn ca 15-20 min tills grönsakerna börja mjukna, men fortfarande har tuggmotstånd.
Skala och finhacka lök och purjolök och låt de svettas i olivolja utan att de tar färg. Slå på vatten och smula i buljongtärning. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Blanda i fraiche och senap.
Dela potatisen i bitar (ej för små) och vänd ner i stuvningen. Avsluta med att röra i hackad dill. Smaka av med salt och peppar och ev mer senap.
Stek laxen i margarin, salta och peppra.Dela den försiktigt sedan i 4 lika delar. Servera med dillstuvad potatis och ugnsrostade rotfrukter.